Vidékfejlesztés 2007–2013.

Agro Napló
A közös agrárpolitika 2003. júniusi és 2004. áprilisi reformja olyan jelentõs változásokat vezetett be, amelyek a mezõgazdasági termelési szerkezetek, a termõföld-hasznosítási módszerek, a foglalkoztatás és a különbözõ vidéki területek társadalmi és gazdasági feltételei szempontjából a közösség vidéki területein mindenütt, így Magyarországon is jelentõs hatást gyakorolnak a gazdaságra.

Ennek jogszabályi hátterét a 2005. szeptember 20. napján kiadott 1698/2005/EK rendelet adja. A szabályozás 2007. január 01. és 2013. december 31. napja között lesz hatályos. A rendelet tulajdonképpen csupán keretet ad a vidékfejlesztési intézkedésekhez, amelyből kiindulva azután az egyes tagállamok kidolgozhatják saját nemzeti vidékfejlesztési tervüket. Mindenesetre a jogszabályban megjelenő támogatási célok és támogatási intenzitások utalnak arra, hogy milyen jellegû és mértékû vidékfejlesztési támogatásokra számíthatunk az elkövetkezendő uniós költségvetési időszakban.

  • Fiatal mezőgazdasági termelők induló támogatása
     Az AVOP rendszeréhez hasonlóan 40 évnél fiatalabb, első gazdaságukat indító termelők vehetik majd igénybe ezt a támogatási formát, amelynek maximális felső határát 55 000 euró összegben határozta meg a jogszabály.
  • Korai nyugdíjba vonulás
     Olyan vidékfejlesztési jogcím, amelyet már most is sokan vártak, azonban várhatóan nem fog megindulni 2007. januárjáig.
    A támogatás mértéke. 
    Átadóként
    –  a termeléssel felhagyó, legalább 55 éves, a nyugdíjkorhatárt el nem érő,
    –  a tagállamban érvényes nyugdíjkorhatárnál 10 évvel fiatalabb, 10 éve gazdálkodást folytató és tevékenységét beszüntető termelő,
    –  évente 18 000, teljes összegben pedig 180 000 euró támogatást kaphat.
    Munkavállalóként
    –  a legalább 55 éves, a nyugdíjkorhatárt el nem érő, illetve a tagállamban érvényes nyugdíjkorhatárnál 10 évvel fiatalabb,
    –  a megelőző 5 év során munkaidejének legalább felét mg-i munkával kisegítő családtagként vagy mezőgazdasági munkavállalóként töltő,
    –  az előző 4 éves időszak során legalább kétévi teljes munkaidőnek megfelelő ideig dolgozó alkalmazott,
    –  évente 4 000, teljes összegét tekintve pedig 40 000 euró támogatást kaphat.
  • Tanácsadási szolgáltatások igénybevétele
     A gazdálkodási követelmények és a jó mezőgazdasági és ökológia állapot fenntartásával, illetve a munkahelyi biztonsági előírások alkalmazásával kapcsolatban, a mezőgazdasági termelők és erdőtulajdonosok által igénybe vett tanácsadási szolgáltatás 80%-a mértékû támogatás, de maximum 1 500 euró összeg igényelhető.
  • Mezőgazdasági üzemek korszerûsítése
    A korszerûsítési támogatások mértéküket tekintve 4 csoportba sorolhatóak:
    •  Max. 40%-ot érhetnek el majd általánosan a termelők a nemzeti fejlesztési tervben meghatározott fejlesztési célok megvalósítása esetén.
    •  50%-os támogatásban lesznek részesíthetőek a kedvezőtlen adottságú térségekben gazdálkodók és az átlagos termelési feltételek mellett tevékenykedő fiatal gazdálkodók.
    •  60% lehet a támogatásintenzitás a kedvezőtlen adottságú területeken termelő fiatal gazdálkodók termelési hátterének korszerûsítése esetén.
    •  75%-os támogatásban pedig azok a gazdaságok részesülhetnek a csatlakozó országokban, akik a csatlakozást követő négy éven belül igyekeznek megfelelni a vizek mezőgazdasági nitrátszennyezéssel szembeni védelméről szóló jogszabály előírásainak.
  • Az erdők gazdasági értékének növelésére irányuló támogatás és a mezőgazdasági és erdészeti termékek értéknövelésére irányuló támogatás intenzitása
     Hazánkban az elérhető támogatási mérték 40–60%-ig terjedhet majd a rendelet alapján attól függően, hogy kedvezőtlen besorolású területről van-e szó.
  • A közösségi jogszabályokon alapuló előírások betartása
     Azok a mezőgazdasági termelők juthatnak ehhez a támogatási formához, akiknek a környezetvédelem, a közegészségügy, az állategészségügy és a növényegészségügy, az állatjólét és a munkabiztonság területén előírásokat kell alkalmazniuk. A előírások betartására irányuló támogatás maximális összege 10 000 euró lesz.
  • Mezőgazdasági termelők részvétele az élelmiszer-minőségi rendszerekben
     A támogatás maximális összegét a jogszabály 3000 euró összegben rögzíti gazdaságonként. Célja a gazdálkodók speciális élelmiszer-ellenőrzési rendszerben való részvételének elősegítése.
  • Félig önellátó gazdálkodás
     Ez a jogcím már ismert a jelenlegi Nemzeti Vidékfejlesztési Tervből. A jövőben továbbra is cél marad az, hogy a félig önellátó és üzleti tervet benyújtó gazdaságok életben maradását támogatással segítsék. A támogatást átalányösszegû támogatásként éves szinten 1500 euróban meghatározott felső értékig és legfeljebb öt éven keresztül lehet kifizetni.
  • Termelői csoportok
     Nem változik jelentősen a termelői csoportok támogatása sem.
    1 000 000 EUR alatti árbevétel szintig 5%–5%–4%–3%–2%,
    1 000 000 EUR felett pedig 2,5%–2,5%–2%–1,5%–1%  támogatás lesz majd elérhető.
  • Természeti hátrány miatt nyújtott kifizetések
     A kifizetéseknek ellentételezniük kell a mezőgazdasági termelők azon többletköltségeit és elmaradt jövedelmét, amelyek összefüggnek az érintett területen folytatott mezőgazdasági termelés terén meglévő hátránnyal. A kifizetésekben olyan mezőgazdasági termelők részesülnek, akik vállalják, hogy az első kifizetés után legalább öt évig folytatják gazdálkodási tevékenységüket a hátrányos helyzetû területeken. A támogatás mértéke a hasznosított mezőgazdasági terület hektárja után számolt 25–250 euró összeg.
  • Natura 2000 kifizetések
     Az érintett területeken a jogszabályi előírások betartásával összefüggő hátrányokból származó költségek és elmaradt jövedelem ellentételezése érdekében fizethető majd ki támogatás, szintén a hasznosított mezőgazdasági terület alapján, a kezdeti ötéves időszakban 500 euró, majd ezt követően 200 euró összegig.
  • Agrár-környezetvédelmi kifizetések
     Ezzel a támogatási csoporttal kapcsolatban újabb szigorító intézkedések várhatóak, mivel az eddigi programoknak nehezen lehetett mérni a környezetre gyakorolt kedvező hatását. A jövőben annál is inkább ezek a támogatások kerülnek majd várhatóan a figyelem középpontjába, mivel lehetőséget adnak a folyamatosan csökkenő és kieső területalapú támogatások kompenzálására. A növénytermesztésben a rendelet a támogatások mértékét 450–900 euró/ha, az állattenyésztési programoknál 200–500 euró/számosállat-egység összegben rögzíti.
  • Mezőgazdasági és nem mezőgazdasági földterületek első erdősítése
     Ez a támogatási jogcímcsoport alapvetően két támogatási formát foglal magába: a jövedelmi pozíciót javítják a létesítési költségek fedezését szolgáló támogatások, illetve az erdősítés által eredményezett jövedelem-kiesés ellentételezésére szolgáló éves hektáronkénti támogatások. Az alapítási költségekre irányuló támogatás maximális intenzitása 70–80% lehet a jogszabály szerint, a jövedelem-kiesés fedezésére irányuló éves támogatás felső határa 150–700 euró/ha összeget tehet majd ki.
  • Natura 2000 és erdő-környezetvédelmi kifizetések
     E támogatások a speciális előírások betartásával kapcsolatos többletköltségek és a jövedelemkiesés kompenzálásának célját szolgálják. A kifizetés minimális összege 40 euró/ha, felső határa 200 euró/ha lehet majd.
  • Mint ahogy már korábban is említettem ezek irányszámok, amelyek nemzeti vidékfejlesztési tervek szintjén még pontosításra szorulnak. Mindazonáltal egy irányultságot legalább adnak, és ismeretük talán segítheti a gazdálkodókat a középtávú tervezésben.

    Címlapkép: Getty Images
    NEKED AJÁNLJUK
    CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    AgroFuture 2024
    Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
    AgroFood 2024
    Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
    Vállalati Energiamenedzsment 2024
    Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
    Agrárium 2024
    Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
    EZT OLVASTAD MÁR?