Korszerû és hatékony technológia a kukorica védelmére

Agro Napló
A Bayer közismert korszerû, hatékony és átfogó növényvédelmi megoldásairól. A növényvédõ szerek fejlesztése területén is vezetõ vállalat az idei évet egy nagyszabású rendezvénysorozattal nyitotta.

Január 17. és 20. között az ország négy legfontosabb kukoricatermesztési régiójában hívták össze az érdekelteket. A szimpóziumok előadói a világ és Magyarország kukoricatermesztési helyzetéről, a kukorica főbb károsítóiról, a Bayer CropScience legújabb fejlesztési eredményeiről, valamint a kukoricában engedélyezett készítményeiről tájékoztatták a megjelent szakembereket.

A  kukorica posztemergens gyomirtásában egyedülálló Bayer safener technológiát az amerikai Robert Schrick (képünkön), a Bayer CropScience Global Portfolio managere mutatta be.

Weed control with damage control – Gyomirtás termésveszteség nélkül.

Az exkluzív safener technológiával, a Mester és a Monsoon gyomirtó szerek alkalmazása többet jelent, mint kiemelkedő gyomirtást!

Megnövelt növénybiztonságot jelent. Mert a safener a kukoricán belül segíti gyorsabban és könnyebben lebontani a gyomirtó szer hatóanyagokat.
Azután, hogy a gyomok elpusztultak, a kukorica továbbra is erőteljesen növekszik.



Kukorica-gyomirtás Bayer-herbicidekkel

A Merlin, olyan gyomirtó szer, ami mindig túlórázik – mondta Robert Schrick. Jól mûködik erős gyomnyomás és különböző körülmények között is. A készítmény hatóanyaga ugyanis már 15 mm eső hatására újraaktiválódik és elpusztítja a már kikelt egy- és kétszikû gyomokat

5 cm magasságig. A Merlin SC egy széles hatásspektrumú talajherbicid.
A Monsoon a legjobb választás az egyszikûek elleni posztemergens kezelésre a kukoricában. Emellett hatékony több fontos kétszikû ellen is.

Az állandó elfoglaltságot jelentő tavaszi munkacsúcs idején a Mester széles hatásspektrumának, megbízható hatásának és rugalmas alkalmazhatóságának köszönhetően igazi kényelmet nyújtó univerzális megoldás. Gyakorlatilag komplett egyéves és évelő egyszikûirtó hatás, kategóriájában a legjobb kétszikû hatásspektrum, és jó esőállóság jellemzi ezt a herbicidet. A Mester 2005-től az új, kimagasló hatékonyságú tapadás- és hatásfokozóval, a Mero-val kerül forgalomba.

A kukorica rovarkártevői

Minden helyszínen a Megyei Növény- és Talajvédelmi szolgálat szakelőadói ismertették a kukorica legfontosabb kártevőit. dr. Vörös Géza, Hataláné Zsellér Ibolya, Jobbágy János és dr. Herczig Béla egyaránt kiemelték a kukorica „új kártevője”, a kukoricabogár jelentőségét és az ellene való védekezés fontosságát.

Határozottan jó vetés – Poncho

Csorba Csaba, a Bayer CropScience termékmenedzsere mutatta be a rovarkártevők elleni csávázószeres védekezési lehetőségeket. A több kultúrában is nagy sikerrel használt Gaucho után most itt az új generáció, a Poncho. Az új termék kimagaslóan jó aktivitást mutat a kukorica valamennyi klasszikus és újabban behurcolt rovarkártevője ellen. Dózisát – a Gauchohoz hasonlóan – az egy vetőmagra kijuttatandó hatóanyag-mennyiség alapján állapították meg. Így a kukoricaszemek méretétől függetlenül minden egyes magon azonos mennyiségû hatóanyag található. A Poncho az első rovarölő csávázószer, amelynek az amerikai kukoricabogár lárvája elleni hatékonysága eléri, vagy meghaladja a talajfertőtlenítő készítményekét.

A szimpózium kukorica növényvédelmi ajánlattal zárult. Csernus Péter Bikalon hangsúlyozta, hogy a Monsoon kimagasló hatékonyságú a Dunántúl középső–déli részét teljesen elfertőző évelő fenyércirok ellen. Szegeden Égető István fényképpel illusztrálta a Merlin „megújuló hatását” egy makói kukoricatáblán a délalföld jellemző gyomnövényei ellen. Pocsai Béla a Hortobágyon előtérbe állította, hogy a kifejlett kukoricabogár-imágók ellen engedélyezett Calypso a virágzás idején még a nappali órákban is a méhek teljes kímélésével alkalmazható rovarölő szer. Mivel a Dunántúl északi részén a kukoricabogár kártétele jelenleg még alacsony, Pápán Pusztai Gábor annak a lehetőségét emelte ki, hogy a Ponchóval kezelt vetőmag a gyökér védelmén túl lehetőséget ad a kártevő elterjedésének lassítására is.

A négy helyszínen összesen csaknem ezer résztvevő kapott naprakész információkat a kukoricatermesztés helyzetéről, a főbb károsítókról, valamint az ellenük való korszerû, és hatékony védekezési eljárásokban szereplő Bayer növényvédő szerekről.

Mi is a safener (széfener) technológia?

Safener, antidótum = ellenanyag. A safener a növény belsejében a hatáskifejtés helyén mindig a toxikus szint alatt tartja a herbicid koncentrációját. Növeli a herbicidek lebontását, blokkolják hatóanyag-felvételét, illetve akadályozzák annak transzlokációját.

A safenerek fokozzák a gyomirtó szer hatóanyag lebontást

A Safener technológia szelektíven védi a kukoricát, de a gyomokat nem, így hatékonyan emeli a kukorica toleranciáját anélkül, hogy a gyomirtó hatást csökkentené.

Mik a safener technológia előnyei?

1.  lehetővé válik a jelenlegi legagresszívebb tapadás- és hatásfokozó anyagok (demetilált növényi olajok pl.: Mero) alkalmazása
2.  lehetővé teszi a herbicid szélesebb körû felhasználhatóságát, kiszélesíti a felhasználhatósági időt.
3.  A hatásspektrum szélesebbé tétele érdekében lehetővé teszi magasabb dózisok alkalmazását is.
Az a Bayer Safener, amit a Monsoonhoz és a  Mesterhez fejlesztettek ki, ma az egyetlen levélen keresztül ható safener a kukoricában.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Bayer Farmok 2019

Bayer Farmok 2019

„Az emberiséget elegendő és biztonságos táplálékkal ellátni rendkívül nagy kihívás. Növényvédelem hiányában a károsítók élelmiszerünk és élelmiszer al...

Egyre nő az aszálykár

Egyre nő az aszálykár

Óriási károkat okoz a szárazság Magyarországon, hozzávetőleg 150 milliméter, tehát 3-4 hónap átlagának megfelelő csapadékra lenne szükség a helyzet me...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?