Gabonapiaci kilátások és az EU intervenciós gabonafelvásárlás aktuális kérdései

Agro Napló
A fenti címmel rendezett szakmai fórumot Baján az MSZP kecskeméti Agrár- és Vidékpolitikai tagozata, a Bácska és Dunamelléki Mezõgazdasági Szövetség és a CIPKER '96 Kft.
A fórum előadója Makay György, a Gabonaszövetség főtitkára volt.
Az Agrár- és Vidékpolitikai Tagozat rendszeresen tart az aktuális agrárpolitikai kérdésekről hasonló fórumokat. A bajai helyszínt a délbácskai gabonatermelő közösségekkel közösen választották, hiszen a térségben jelentős gabonatermesztés folyik.
A CIPKER '96. Kft. nem csak mûtrágya-forgalmazásban terjeszkedik, hanem integrációs tevékenységét is fejleszti a térségben. Fontosnak tartja, hogy az integrációban megtermeltetett áruféleségek kellő piacot találjanak, és erről kellő információval rendelkezzenek a termelők is. Ezért a CIPKER '96 Kft. támogat minden olyan rendezvényt, amely biztosítja a termelők naprakész tájékozottságát.
Különös helyzet alakult ki az idei évben – kezdte bevezetőjét Szabó Bálint, a CIPKER '96. Kft. gabona üzletág-igazgatója. Ebben az évben mûködik először az EU gabonaintervenciója hazánkban, garantálva egy fix, tervezhető felvásárlási árat. A jelentős többlettermés ugyanakkor értékesítési és elhelyezési problémákat is jelent.
Makay György, a Gabonaszövetség főtitkára előadásában kifejtette, az Európai Közösség országaiban és a világon is jelentős többlettermés várható gabonából. Az Unióba, illetve harmadik piacra történő értékesítés lehetőségei erősen beszûkültek. Pillanatnyilag a legjobb árat az Uunió intervenciós fölvásárlása jelenti. Nem szabad azonban erre hosszabb távon számítani, termelni mindenféleképpen a piacra kell!
Az intervenciós fölvásárlás lebonyolításában még nagyon sok a bizonytalanság. Az FVM késedelmes rendelkezései és a rendszer első alkalmazásának nehézségei együttesen eredményezték azt, hogy jelenleg sem a termelői, sem a tárolói kör nincs kellően informálva.
A rendezvényen részt vettek az FVM politikai államtitkárának képviselői, az FVM és az MVH megyei vezetői, valamint a Concordia vezérigazgatója is, így az előadást követő párbeszédben konkrét szakmai problémák kerültek megbeszélésre. Többek között szó esett közraktáron lévő termények tehermentes intervenciós fölajánlásáról, az intervenciós felvásárlás bizonylati rendjéről, az előzetes ellenőrzésről, a kifizetés várható időpontjáról.
Hajdú Huba, a Concordia vezérigazgatója fölhívta a figyelmet arra, hogy a raktárkapacitás hiánya nem átmeneti probléma. A 2004. évi többlettermés tárolása az értékesítési nehézségek, és az export szállítási kapacitások szûkössége miatt várhatóan át fog húzódni 2005–2006. évekre is! A 2005. évi termés, és az ezt követő termések folyamatosan fogják terhelni a már meglévő árukészleteket, így a raktárkapacitás szûkössége állandósulhat.
Andó László, a CIPKER '96 Kft. tulajdonos-igazgatója tájékoztatta a résztvevőket arról, hogy ezt a problémát már korábban észlelték és ezzel kapcsolatos projektet dolgoztak ki a probléma kezelésre. A program keretében gabona tárolására alkalmas ukrán könnyû raktárvázszerkezeteket importálnak és telepítenek az ország különböző pontjaira.
A fórumon elhangzott észrevételeket, véleményeket és problémákat az FVM politikai államtitkársága kiemelt figyelemmel kíséri.
A jelenlévők egyetértettek abban, a jövőben nem a megtermelt felesleget kell árulni, hanem az adott piacra kell termelni.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kóstolja meg ön is a nyár végi ízeket!

Kóstolja meg ön is a nyár végi ízeket!

Közeledik már a nyár vége, de még bőven élvezhetjük a szezonális nyári gyümölcsök ízeit: a sárgadinnyéét, a görögdinnyéét, az őszibarackét, a nektarin...

Küldetésünk a felnőtt-továbbképzés

Küldetésünk a felnőtt-továbbképzés

A tudás arra való, hogy átadjuk. Az átadott tudás arra való, hogy használjuk. A felhasznált tudás pedig segít a mezőgazdaság fejlődésében rejlő potenc...

A ragadó idő foglyai

A ragadó idő foglyai

Becsapja magát az, aki nem veszi tudomásul a változást, aki megszokásból cselekszik. Az elmúlt év árnyékából értékelve 2023 egy igazán nehéz év lesz....

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!