AGCO Fendt sajtókonferencia és gépbemutató

Agro Napló
WürzburgbanWürzburgban tartott sajtókonferenciát az AGCO konszernhez tartozó Fendt gyár szeptember elején, és itt mutatta be legújabb fejlesztési eredményeit egy szántóföldi bemutató keretein az Európa 20 országából érkezõ 157 szakújságíró számára.

A kétévente megrendezésre kerülő „Fendt Feldtag” rendezvényre 30 000 látogató érkezett, és tekintette meg mûködés közben a Fendt-újdonságokat.
A sajtókonferencián Martin Richenhagen, az AGCO ügyvezető elnöke a konszern üzleti eredményeiről és fejlesztési elképzeléseiről, Hermann Merschrott elnökhelyettes a Fendt gyár gazdasági eredményeiről, Peter Paffen elnökhelyettes a Fendt-újdonságokról tájékoztatta a sajtó képviselőit.Az amerikai központú konszern 2003-ban története legsikeresebb évét zárta, 3,5 milliárd USA dollár bevétellel. Jelenleg 23 cég tartozik az AGCO-hoz, melyek termékeit a világ 140 országában 9200 gépkereskedő forgalmazza. 2004 első 6 hónapjában az AGCO valamennyi piaci régióban növelte piaci részesedését, Észak-Amerikában 11%-kal, Nyugat-Európában 4%-kal, Dél-Amerikában 3%-kal, Észak-Amerikában 27%-kal, Dél-Amerikában 40%-kal több kombájnt értékesített.

A Fendt a német traktorpiacon 2003-ban értékesített 3910 géppel és 16,5%-os részesedéssel az igen előkelő második helyezést érte el. Összesen belföldön és az exportpiacon 10 959 traktort adtak el, mely 2,3%-os növekedést jelent az előző évhez viszonyítva. 2003-ban a Fendt árbevétele 702 millió euró volt, melyet 2004-ben 750 millió euróra terveznek növelni.

A Fendt Würzburgban ismét új fejlesztési eredményeket mutatott be, melyek közül kiemelkedőek az új Variotronic 4 szoftver, a szintszabályzós kabinrugózás és az Auto-Guide nyomkövető rendszer.
Fendt-újdonságok

A Variotronic 4 szoftver

A jövő évtől kezdve minden 6 hengeres motorral szerelt és TMS-sel (Tractor Managment System) ellátott Vario modell új, a motor optimális fordulatszám-szabályozását garantáló szoftvert kap, amellyel a motor rövidebb idő alatt reagál a teljesítményigény változására. Az optimalizált fordulatszám-szabályozás jelentős üzemanyag-megtakarítást eredményez.

Auto-Guide nyomkövető rendszer

A munkagépek mûvelési szélességének pontos csatlakoztatása hagyományos nyomvonaljelző eszközökkel nagy figyelmet és folyamatos koncentrációt követel meg a traktor vezetőjétől, rossz látási viszonyok között szinte megoldhatatlan feladatot jelent. Az AGCO cég teljesen automata irányítórendszere a traktort nagy pontossággal vezeti végig egy, a munkagép mûvelési szélességéhez beállítható virtuális nyomvonalon. Az Auto-Guide nyomkövető rendszer segítségével rossz látási viszonyok mellett, éjszakai mûszakban is pontos munka végezhető. A Fendt kétféle kivitelben kínálja; a „standard” rendszer csatlakoztatási pontossága ±20 cm, a „precíziós” rendszer pedig ±5 cm pontosság elérésére képes.
Az Auto-Guide nyomkövető rendszer az új 700, 800 és 900 Vario modellekre, illetve ezek TMS-sel rendelkező régebbi változataira szerelhető fel. A rendszer a Fendt Vario traktorok csoportos üzemeltetése esetén egymás között, illetve a Fendt Vario és a Challenger gumihevederes traktorok között is cserélhető.

Szintszabályozós pneumatikus kabinrugózás

A rugózott mellső tengely, a lengéscsillapító és a mechanikus kabinrugózás eddig is a 700, 800 és 900-as Vario traktorok alapfelszereltségéhez tartozott. Az új pneumatikus rugózás a kabinban már-már a tehergépkocsik vezetőfülkéjének kényelmét biztosítja. A légrugózás lengéscsillapítójába szintszabályozót építettek, így a rugózás automatikusan alkalmazkodik a különböző terhelési állapotokhoz, feleslegessé teszi a különböző rugókeménységre való átkapcsolást  és terhelési állapottól független változatlan rugózási komfortot biztosít. A pneumatikus rugózást 2004 októberétől a 800-as és 900-as Vario sorozatokba alapfelszereltségként építik be, a 700-as Vario modellek opcióban pneumatikus rugózással is megrendelhetők.

A hidraulikaszelep külső mûködtetése

2004 októberétől a 800-as és 900-as Vario modelleket külső hidraulikavezérlőszelep-mûködtető rendszerrel látják el. A munkagépek két hidraulikaköre és a traktor hárompontfüggesztő szerkezete a bal hátsó sárvédő lámpa tartóburkolatára szerelt nyomógombokkal mûködtethető. Ez megkönnyíti a vezető munkáját a függesztett munkagépek fel- és leszerelésénél, valamint az álló helyzetben mûködtetett munkagépek vezérlésénél. A vezérelni kívánt hidraulikaszelepet a Varioterminálon kell kiválasztani. Itt jegyezzük meg, hogy amennyiben az elektronikus meghibásodna, a traktor hidraulikus vezérmûtömbjeit egy kis karral mechanikusan is lehet mûködtetni.

A Fendt 2005. évi gyártási programja

Végezetül foglaljuk össze, milyen traktorokat gyárt a Fendt a következő évben. A gyártási program 65–310 LE teljesítménytartományban 7 csúcsminőségû traktorsorozatot foglal magában:


• A 200 Farmer speciális ültetvénytraktor-sorozatban a V és F változatokat négy (65; 75; 86 és 95 LE), a P jelûeket kettő (86 és 95 LE) teljesítménylépcsőben gyártják.
• A 200 S kompakt traktorsorozatot szintén az elmúlt évben újította meg a Fendt. A különösen állattartó gazdaságok körében népszerû traktort 2005-től növelt méretû (146 cm széles) kabinnal, benne felhajtható pótüléssel is gyártják. A 200 V/F változatokkal megegyező teljesítménylépcsőkkel 4 modellváltozatban gyártott traktorok hátsó hárompontfüggesztése EHR vezérlésû, a kihelyezett hidraulikaszelepek is elektrohidraulikusan, mennyiségszabályozással vezérelhetők. Az összkerékhajtás és differenciálzár menetsebességtől és kormányzási szögtől függő automatikus kapcsolása, a légrugós ülés, az állítható magasságú kormányoszlop mind a vezető kényelmét szolgálja.
• A 300 Ci sorozat három tagból áll, a 92, 98 és 112 LE-s traktorokat 4 hengeres, 4 literes, levegő-visszahûtéses, 45%-os nyomatéki rugalmassággal rendelkező motorok hajtják meg. Az alacsony tetős (2,54 m) traktorokat 30”-os abroncsokkal szerelik. Hátsó függesztésük EHR-vezérlésû, 4980 kp emelőerővel.
• A 400-as Vario sorozatba 95, 110, 118 és 128 LE-s 4 modellváltozat tartozik 409, 410, 411 és 412 sorozatjellel. A 409 Vario ma az egyetlen 100 LE alatti teljesítménnyel rendelkező traktor, amelynek fokozatmentes hajtómûve van.
• A 700-as Vario sorozatnak ugyancsak négy tagja van, 126, 137, 152 és 175 LE teljesítménylépcsőben. Az új generációs 700-as traktorok kívánságra a táblavégi forduló mûveleteinek automatikus vezérlését végző VariotronicTI-kal és az automatikus motorhajtómû-vezérlést biztosító TMS-sel is felszerelhetők.
• A 800-as Vario széria három, 168, 180 és 195 LE-s változatában a VariotronicTI  és a TMS-vezérlés az alapfelszereltséghez tartozik.
• A 900-as Vario sorozat traktoraiba építették be először a fokozatmentes Vario hajtómûvet. A széria öt modellváltozata 198, 220, 253, 286 és 310 LE maximális teljesítménnyel rendelkezik.

A Fendt-traktorok magyarországi képviselete, az Axiál Kft. jövő évi kínálatában a teljes típusválaszték a mûszaki újdonságokkal együtt megtalálható lesz.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!