2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

A CRYSTAL-169 SIKERE - Dicséret a Tisza mentén

Agro Napló
A Tiszaszentimrei Mezõgazdasági Kft. 2003. júliusában vásárolt egy Deutz motorral mûködõ, CRYSTAL-169 típusú, 160 lóerõs traktort. Bevált-e, megérte-e, ha igen, miért? Bodó Imre, a Kft. termelési igazgatója mondja el a tapasztalatokat:

- Egy 17 esztendeje szolgált Zetort küldtünk „nyugdíjba” és kezdtünk helyette az új géppel dolgozni 1700 hektáron. Az új traktorra tervezett munkáink: háromszázon szántás és tárcsázás, ezerkettőszázon gabonafélék vetése, közben pedig csaknem ezer hektáron sorközmûvelő kultivátorozás. Ez nem kis munka, annyi szent.



Ezért is kellett még az új gép megvétele előtt tisztázni: alkalmas legyen a már meglévő nehéz munkagépeink csatlakozó eszközeivel való munkavégzésre, azaz ne kelljen még egy csomó új tartozékot is venni hozzá. Ráadásul ne dolgozzon túl drágán a gép, legyen hozzá megbízható szerviz-háttér és alkatrész ellátás, továbbá - ez sem mindegy - a meglévő szakembereink minimális átképzés mellett garanciaidő lejárta után is tudják szervizelni és javítani az új traktort.



- És így lett?



- Nos, két traktoros dolgozott két mûszakban a CRYSTAL-lal, és nemhogy teljesítették, de túl is teljesítették a feladatokat, Vetettek árpát, repcét, őszi búzát, és ötszáz hektáron tárcsáztak 2003. július 8-tól december végéig, 950 üzemórában. Az összes meglévő munkagép illeszkedni tudott hozzá. És ennyi idő alatt, ennyi munka mellett csak két kisebb probléma jelentkezett: egy oxidálódás az áramtalanító kapcsolónál, és egy kismértékû olajfolyás a motor olajgombájánál.



- Hogyan alakultak az üzemeltetési költségek?



- Üzemóránként 3-4 liter gázolajjal fogyaszt kevesebbet, mint a Zetor. Ha ezt mondjuk egy teljes évi 1200-1400 üzemórára számítanám át, 4-5 ezer liter gázolaj megtakarítását jelenti. Kétszáz forint körüli olajárnál minimum 800 ezer - 1 millió forintot „spórolt meg” nekünk a gép, mondhatjuk azt is, ennyivel is olcsóbban vettük…



A szerviz hátteret a forgalmazó Agroszolért Kft. a kezelők, szerelők oktatásával együtt biztosította, és mert nekik a gyártóval is közvetlen kapcsolatuk van, ha alkatrész kell, azt is igen gyorsan tudnak biztosítani.



Traktorosaink is szeretik az új gépet, ami szintén nem mindegy nekünk. Az ok többek között az, hogy a klimatizált vezetőfülke por- és pollenszûrővel van ellátva, nem fázik, nem tüsszög, nem köhög, aki benne dolgozik. A vezetőülés is kényelmes, jó a kilátás a körkörös panorámás kabinból - így mondják a vele dolgozó fiúk. És ők csak tudják…



Nekik kell zavartalanul dolgozni benne, még éjjel is, amikor az elülső és a hátsó halogén-izzós lámpák tökéletes látást biztosítanak.



Azt hinné az ember, hogy egy ilyen sokoldalú gép bonyolult is. De nem az. Karbantartása egyszerû. Elektromos vezérlésû BOSCH hidraulikájának köszönhetően alkalmas a kapcsolt munkagépek üzemeltetésére, amellyel csökkenteni tudjuk a gépi megmunkálási menet számokat, ezáltal a taposási kárt is. Úgy gondoljuk, jól döntöttünk, amikor a Crystal-169-est választottuk, eddig csak kellemesen csalódtunk benne - jobb, mint vártuk.



Berényi János, az Agroszolért Kft. ügyvezetője annyit tesz még hozzá az elhangzottakhoz:



- 2001-ben kezdtük a 260 lóerős CRYSTAL traktorok importját, forgalmazását. Azóta már a kisebb teljesítményû változatok is megtalálhatóak nálunk, most már széles a skála 100-260 lóerő között. Népszerû a gép, amelyet eleve nehéz talajmunkákra terveztek.



A tőlünk vásárolt CRYSTAL traktorok teljes élettartamára vállaljuk a szerviz-szolgáltatást, az alkatrészellátást, és a különféle javításokat. A gyártó cégtől folyamatosan kapjuk az alkatrészeket, nemcsak az új, hanem a korábbi gyártmányú, már nem gyártott traktoraikhoz is.



Külön szolgáltatásunk: új traktor vagy munkagép vásárlásánál ügyfeleink hitel-ügyintézését és a SAPARD pályázatok készítését is vállaljuk.



- Aki még csak most gondolkodik azon, hogy CRYSTAL traktort venne, hol nézheti meg a kínálatot?



- Elsősorban Agrárudvarunkban, címe: Mezőtúr, Miklósi út 9. De ott leszünk gépeinkkel a Agro+Mashexpo kiállításon is, 2004. február 18-21. között. A már ismert modellek mellett két újat is bemutatunk: egy 180 lóerős mezőgazdasági traktort és egy 160 lóerős, erdészeti munkákra ajánlott változatot is.



Ne feledje: „a CRYSTAL mélyebben szánt!”

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!