2024. augusztus 15. csütörtök Mária

Az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) elleni védekezés

Agro Napló
Az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) egynemzedékes és kizá­rólag szőlőn táplálkozó (monofág) rovar. Tojás alakban, a szőlővesszők háncsszö­vete alatt telel át. A tojásokban az embrionális fejlődés +4 °C átlaghőmérséklet elérése után indul meg. A lárvák a fejlettségüktől függően 1,8–3,5 mm nagyságúak, szárnyatlanok (lásd 1. kép). Színük krémsárga. Jellegzetességük, hogy a potroh végét két jól látható fekete folt díszíti. A lárvák kelésének kezdete időjárástól függően május közepétől várható. Fejlődésük során a lárvák 5 fejlődési fokozaton mennek keresztül. A tőkéhez és a kordonkarokhoz közeli leveleken táplálkoznak. 

1. kép Az amerikai szőlőkabóca lárvája

2. kép A kifejlett kabóca

 A kifejlett kabóca 5–6 mm nagyságú. Könnyen felismerhető az elő- és középháton látható 3 barnás-narancsos színű csíkról, valamint a szárnyak barnás színezetéről és a háton található barnásvörös foltról (lásd 2. kép). Az imágók megjelenésére július közepétől lehet számítani, míg a tömeges imágórajzás augusztus közepétől várható. A kabócák tömeges rajzása száraz meleg időben akár szeptember második feléig eltarthat. A kifejlett kabócák jól repülnek és elsősorban éjszaka aktívak.

A fertőzött növényállományban már a frissen kikelt lárvák is képesek fölvenni a fitoplazmát táplálkozásuk során. A felvételi idő általában 1–2 hét, amelyet hosszabb lappangási időszak követ – ezalatt a rovar fertőzőképessé válik. Ez azt jelenti, hogy a fitoplazma bekerül a kabóca nyálmirigyeibe és emiatt újra leadhatóvá válik. A kabócák fertőzőképessége így kb. 4–6 hét múlva alakul ki, bármilyen fejlődési stádiumban vannak is, és egész életük során fertőzőképesek maradnak. Ezért a betegség átvitelének ideje az első egyedek kikelése után egy hónappal kezdődhet és a kifejlett egyedek őszi pusztulásáig tart. Fontos, hogy a kifejlett egyedek a tojásrakás során nem képesek átvinni az utódokba a kórokozót.

AZ AMERIKAI SZŐLŐKABÓCA ELLENI VÉDEKEZÉSI TECHNOLÓGIA

1. Az áttelelő tojások gyérítésére használjunk olajos lemosószereket, a kabócával fertőzött szőlőültetvényekben pedig égessük el a téli metszés során eltávolított vesszőket.

2. Mivel már a lárvák is képesek fertőzni, érdemes tavasszal a fás részek kö­­­­­ze­­lében lévő levelek fonákját is rendszeresen átvizsgálni. Időigényes munka, de mindenképpen megéri a fáradságot. A lárvák elle­ni ha­té­­­kony védekezésre kiválóan alkalmas a Dow AgroSciences

Reldan 22 EC nevű készítménye 2.2 l/ha dózisban (lásd 1. ábra). Ez a kezelés szerencsés esetben egybe­eshet a szőlő­ilonca és a szőlőmolyok első nemzedéke elleni védekezéssel.

3. Július elején célszerű kihelyezni sárga színű ragacsos lapokat, amelyekkel könnyen nyomon követhető az imágók megjelenése és rajzása. Ezeket a csapdákat érdemes hetente több alkalommal ellenőrizni. A Reldan 22 EC hatékonyan alkalmazható a kifejlett kabócák ellen is, mivel kiváló gázosodó hatása révén a mozgó kabócaalakok ellen is hat.  A Reldan-kezelést a rajzáscsúcs idejére időzítsük.


RTM a Dow Chemical Company (“Dow”) vagy a Dow leányvállalatának márkaneve

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?