Technológiai berendezések a STELA szárítótelepen …

Agro Napló
Egy szárítótelep sikeres - és gazdaságos - üzemeltetésének, a szárító célszerû megválasztása mellett fontos összetevõi az úgynevezett segédberendezések, amelyekrõl kevés szó esik, pedig összértékük gyakran meghaladja a vezérgép, a szárító értékét is.

A Pannonagri Kft. mintegy 80 korszerû, nagyteljesítményû szárítótelepet létesített. A STELA tulajdonosokat nem érheti meglepetés. Ezek az alumínium szárítók bizonyították tartósságukat. A maradványhő visszaáramoltatás kombinálva a mikrohullámú terjedés elvét felhasználó nedvességméréssel és szabályozással rendkívüli energiatakarékosságot biztosít. Környezeti porszennyezés: minimálisra csökkenthető az új radiálventillátoros légtechnikához kapcsolt aktív porleválasztó rendszerrel.

A részletek további taglalása nélkül elmondhatjuk: a STELA szárítók szériakivitelei magas szintû mûszaki megoldásokat tartalmaznak, és évről-évre olyan újdonságok kerülnek piacérett állapotba, amelyek jelentősen megkönnyítik, egyszerûsítik és gazdaságosabbá teszik a gazdálkodók munkáját.

Oly kevés szó esett azonban eddig a szárítótelepek „szürke eminenciásairól”, a kiszolgáló technológiáról. Beszéljünk most erről.

Különösen érdekes feladat elé kerül az, aki ún.: zöldmezős beruházást hajt végre és úgymond szabadon választhat a sokféle minőségû és kivitelû berendezésből, s persze ezzel a sokszor belőlük adódó telep-szervezési koncepciók közül is. Ezeket a szempontokat azután sokszor jelentősen torzíthatják még a telepítési körülmények (pl. a lakott terület távolsága), a pénzbeli korlátok, de a saját lehetőségekkel kapcsolatos kérdések is. (pl. kivitelezés; részegység gyártás stb.)

A Pannonagri KFT. a kiegyensúlyozott, (akár lépcsőzetesen megvalósuló) de jó minőségû beruházás pártján áll, hiszen a berendezések összehangolt mûködése maga a BIZTONSÁG, amely egy ilyen költségigényes tevékenységnél pénzkérdés is, de egyúttal a termés gyors és szakszerû biztonságba helyezésének kérdése is ! A tervezésen sok múlik, hiszen a telepi úthálózat kialakításától a mérleg, a mérlegház, a depó, a szárító, a tisztítógépek, a tranzit és a tárolók elhelyezésén át minden mindennel összefügg és a beruházói igények csak sokéves tapasztalattal optimalizálhatóak úgy, hogy a technológiai követelményeknek is megfeleljenek.

Vegyük mindjárt a fogadóegységet. Egy korszerû megoldást ajánlunk, amely használata esetén könnyû a telepet tisztán tartani és kevés a tolólapozás igény. Ez az ívelt feladófejjel és járható rácsfedéssel szerelt SKANDIA KTIG garatrédler, amelyre akár 30 m-es hosszon is halmozható a gabona. Ez egy éjszakai mûszakra is elegendő termény deponálásátt teszi lehetővé. Ugyanakkor a felvonók a térbetonra (pontalapra) ültethetőek, és elmarad a hagyományos vasbeton mélygarat, amelyben az esetek többségében víz áll, szervizkényelmetlenségeket jelent, hosszabb felvonót tesz szükségessé.

A Pannonagri KFT. által képviselt neves svéd gyártó, SKANDIA, a különféle nagyon kíméletesen dolgozó, mûanyag – fém szállítóelem-párral dolgozó rédlerei mellett, természetesen kiváló minőségû serleges felvonókat-, csöveket-, elosztókat-, tolózárakat- és légtisztítókat is gyárt széles méret és teljesítmény választékban. (2.kép)

A szállító berendezések méretének, teljesítményének optimalizálása ugyancsak megfelelő szakismeretet és sokirányú tervezői tapasztalatot igényel.

A szárítótelepek második legfontosabb gépcsoportja a tisztítógépek. A Pannonagri Kft, a francia MAROT cég DOBROSTÁS tisztítógépeinek generálimportőre, melyekkel a legkényesebb tisztítási feladatok is elvégezhetőek a legkülönlegesebb szennyeződési helyzetekben és a legérzékenyebb magféleségek esetén is.

A MAROT tisztítógépek négy csoportba sorolhatóak, egymással (modul rendszerû építésüknek köszönhetően) jól kombinálhatóak-összeépíthetőek.

A könnyû szennyeződések eltávolítására alkalmas MAROT légtisztítók többféle méretben készülnek, önállóan is használhatóak, de a dobrostás gépeknek is tartozékai.

A MAROT PN előtisztítók 35 – 400 t/h (búza tisztításban mért) teljesítményig, az EAC utótisztító-osztályozó gépek 5 - 400 t/h (búza tisztításban mért) teljesítményig, míg a kiváló MAROT osztályozó gépek 3 – 60 t/h (sörárpa tisztításban mért) teljesítményig sokféle kivitelben állnak a felhasználók rendelkezésére.

A megfelelő tisztító kiválasztása érdekében javasoljuk forduljanak széleskörû gyakorlati és tervezési tapasztalattal rendelkező képviselőinkhez, hiszen a hatékony tisztítótelep kialakítása alapos szakismeretet igényel.

A MAROT tisztítókhoz egyedi - helyszínre tervezett - fedett állványzatot, porleválasztó ciklonokat, rostafrakció elosztókat, ill. a por-, a mag-, a törtszem- és a szemét frakciók elkülönített gyûjtésére szolgáló tartályrendszereket is kínálunk, teljeskörû tervezéssel, kulcsrakész kivitelezéssel, üzembe helyezéssel, helyszíni kiképzéssel stb. (3.kép)

A Pannonagri Kft, a fejlett világban szinte egyeduralkodó tárolási mód, a fém silótornyos tárolás megteremtésének a lehetőségét is kínálja megrendelőinek.

Partnere Spanyolország egyik vezető acélsiló gyártója, a SYMAGA Spa, amely széles választékban készít tranzittárolókat és toronysilókat is.

Az ívelt szinusz profilra melegen hengerelt, majd tüzihorganyozott acéllemezekből készült, csavarozással összeszerelhető hengerelemek 4.600 mm-től 24.440 mm átmérőig és 4.560 mm-től 18.240 mm palástmagasságig készülnek A nagy stabilitású acél vázszerkezetek, oldalsó merevítésekkel, létrákkal és szellőzött, beázás ellen tömített kupolatetővel rendelkeznek.

A sík (önhordó)-, vagy acél/beton gyámokon nyugvó kúpos fenekû kivitelek a felhasználó igénye szerint 80 m3-től 9.517 m3-ig készülnek, amely egyenként 60 t-tól 7.137 t-ig terjedő tárolókapacitást jelent. A csoportosan is telepíthető SYMAGA siló-tornyokban a Magyarországon megtermelhető valamennyi gabonaféle, ipari (olajos) növény magvai, de granulált és egyéb speciális anyagok is biztonságosan tárolhatóak.

Mint látható, szinte felsorolni is nehéz ezt a sokféle „kiszolgáló” gépet, amely a szárítótelepet kompletté teszi, de a Pannonagri KFT. értékesítő munkatársai, tervezőgárdája és szerelő-szervizelő munkatársai is biztonsággal kezelik ezeket a szárítótelepi „kiegészítő” technológiákat, s büszkék referencia telepeikre, amelyeknek száma lassan eléri a nyolcvanat!

Legyen Ön is részese ennek a referenciakörnek, s mi ígérjük nem fog csalódni az általunk képviselt „kiegészítő” termékekben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A héten nyit a 26. FeHoVa

A héten nyit a 26. FeHoVa

A Kárpát-medence legjelentősebb fegyver-, horgász- és vadászati szakkiállítását február 7-10. között rendezik meg immár 26. alkalommal a Hungexpo vásá...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!