Hatékony és nagyfokú szabadságot ad

Agro Napló
A kukorica ma már aligha termeszthetõ jövedelmezõen gyomirtás nélkül, mert csak így kerülhetõ el az a 10–25 százalékos terméskiesés, amit a kakaslábfû, a selyemmályva és társai okozhatnak. S akkor még nem számoltuk a gyomok által felvett tápanyag és víz pótlásának költségeit. Mivel a kukoricának már 7 leveles állapotában kialakulnak a csõkezdeményei, nem mindegy, hogy a fejlõdésének ebben a korai szakaszában milyen körülményeket teremtünk neki. E témában kerestük fel Varga Katalint, a pápai Agroprodukt Zrt. növényvédõ üzemmérnökét, aki egyebek között 1315 hektárnyi silókukorica és 440 hektárnyi takarmánykukorica növényvédelmét is irányította ebben az évben.  


A szántóföldi növények mellett a 80 hektáros gyümölcsösben

ugyancsak akad munkája Varga Katalinnak

 

 

A mintegy 8500 hektárnyi szántón gazdálkodó Agroprodukt Zrt. évről évre a 3600 tejelő tehén takarmányszükségletének megfelelően állítja össze vetéstervét, amiben az egyik meghatározó növény a kukorica, ebből évente 1700–1900 hektárnyit vetnek. Ekkora területen fokozottan ügyelnek arra, hogy a lehető legnagyobb termést takarítsák be, a körülményekhez képest minél olcsóbban.

A jövedelmező kukoricatermesztés elképzelhetetlen hatékony gyomirtás nélkül. Természetesen a védekezés technológiáját folyamatosan igazítani kell a körülményekhez. Ezúttal nem csak a talajadottságokra gondolok – területünk fele 8–20 aranykoronás erdőtalaj, a többi 20 aranykoronás réti öntéstalaj –, hanem például az utóbbi évek kiszámíthatatlan időjárására is – magyarázza Varga Katalin. – Nem véletlen, hogy napjainkban előtérbe kerültek a posztemergens technológiák. Ma, amikor a kezelések időpontjának megválasztása döntő lehet a technológia hatékonyságában, nagy segítséget jelentenek az új növényvédő szerek, illetve hatóanyagok, melyekkel célzott kezelések végezhetők, pontosabban megválaszthatók a legkedvezőbb hatású hatóanyagok, illetve kombinációk. A gyártók és forgalmazók jóvoltából ma már bőséges a választék, de mi elsősorban az ár-érték arányt, az okszerû gyomszabályozást tartjuk szem előtt.

Természetesen egyéb területeken is tetten érhető a pápai szakemberek mindenre kiterjedő figyelme. Például a növényvédő szerek kiválasztásánál az élelmezésügyi várakozási időket éppen úgy tekintetbe veszik, mint a vetőmagvaknál azt, hogy mivel csávázták őket. A fajtasort igényeiknek megfelelően állítják össze, s a rövidebb tenyészidejû hibridek előnyeit is kihasználják – mehet utána őszi búza, a termés kevesebb szárítást igényel, másodvetésként szilázs lehet stb. Ahol a varjak kártételével kell számolni, ott speciális szerrel csávázott magot vetnek. A kukoricabogár kártételét vetésforgóval igyekeznek megelőzni, ahol ez nem lehetséges – idén 80 hektáron – ott talajfertőtlenítőt használnak (Force 1,5 G 15 kg/ha).

A gyomirtó szerek és technológiák kiválasztása, a kezelések idejének eldöntése, a munkák megszervezése ugyancsak összetett feladat – folytatja a szakember. – A gyomflóránk változatos. Tábláinkon a kakaslábfû, a libatopfélék éppen úgy megtalálhatók, mint a vadköles, a selyemmályva, vagy éppen a mezei acat. Ennek ismeretében többféle technológiát alkalmazunk. Az erdőtalajainkon jellemző kakaslábfû és libatopfélék ellen idén preemergens kezelést végeztünk (Acenit A 880 EC 2,5 l/ha, Pledge 50 WP 80 g/ha) a terület 27 százalékán, vagyis 460 hektáron – néhány éve még ez az arány 50 százalék volt. A többi területen célzott kezelésekkel oldottuk meg a gyomszabályozást, több készítménnyel. Például a posztemergens kezeléseket Ordax Superrel (Stomp super 3,3 l/ha + Clio 0,15 l/ha) és Shado Golddal (Shado 2 l/ha + Successor T 1,5 l/ha) végeztük. A korai posztemergens kezelésekhez ugyancsak több szert használtunk (Adengo 0,44 l/ha, Basis® 75 DF 15 vagy 20 g/ha + Mustang SE 0,6 l/ha, Principal® Plus Gold).

A Principal® Plus Gold a DuPont új kereskedelmi csomagja. Hogyan vált be ez a 10 hektárra összeállított kombináció?

A Principal® Plus Gold (Principal® Plus 440 g/ha + Successor® T 1 l/ha + Trend® 0,1%) több hatóanyagának köszönhetően igazolta a kísérletekben mutatott eredményeket. Mivel a Principal® Plus a nikoszulfuron, a rimszulfuron és a dikamba gyári keveréke, ezért az egy hatóanyagot tartalmazó készítményeknél szélesebb hatásspektrummal rendelkezik. Az egyszikû gyomnövények tekintetében kimondottan megbízható. S habár a Principal® Plus három hatóanyagának köszönhetően önmagában is rendelkezik kétszikûirtó hatással, a Successor T-vel kiegészítve egyértelmûen hatékony. Utóbbi – a petoxamid és a terbutilazin kombinációja – rendkívül rugalmas készítmény, és a talajba történő bemosódása – ezt egy kis csapadék még segíti is – után a csíraölő hatásának köszönhetően a későn kelő gyomokat sem engedi kikelni. Az idén tapasztaltak alapján talán a Principal® Plus Gold a legszélesebb spektrumú gyomirtó keverék. Ezzel egy menetben védekezhettünk a nehezen irtható, mélyről csírázó, magról kelő és az évelő gyomfajok ellen. A másik előnye, hogy ott és akkor kell kijuttatni, ahol és amikor a gyomosodási probléma jelentkezik. Ráadásul a kezelés hatékonysága kevésbé függ az időjárási viszonyoktól. Mi a vadköleshez igazítottuk a technológiát. Amikor a vadköles elérte a 3–5 leveles fejlettségi állapotot és tömeges volt a kétszikûek kelése, akkor juttattuk ki. Idén május 14–27. között 330 hektáron használtuk, elsősorban ott, ahol mezei acat, szulák levelû keserûfû, selyemmályva volt a vadköles mellett. A Principal® Plus Gold gyönyörûen kitisztította a sorokat, másfél, két hét múlva már csak kókadozó gyomokat láthattunk. Mivel a kukorica 7 leveles koráig kijuttatható, ezért nagyfokú szabadságot ad a felhasználójának. Például, ha valamiért megkésett, vagy valamilyen okból rosszul sikerül egy korábbi kezelés, akkor ezzel még mindig tökéletesen megoldható a kukorica gyomszabályozása. Mindezeken túl nagyon jó az ár-érték aránya is. Nálunk egyébként a preemergens kezelések hektáronkénti szerköltsége 9–10 ezer forint, a posztemergenseké 12 ezer forint szokott lenni.

Természetesen a jó termésátlagok érdekében az optimális tápanyagpótlásról is gondoskodnak. A tehenészeti telepnek köszönhetően ebben az esztendőben 160 hektárnyi területre juttattak ki hígtrágyát, a mûtrágyázást talajvizsgálatokra alapozva végezték. Mindennek eredményeként még az idei aszály ellenére sem kell szégyenkezniük a termésátlagokkal, silókukoricából 24, takarmánykukoricából 5,5 tonnányit takarítottak be hektáronként.

 

A. Gy.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hogyan tovább terbutilazin?

Hogyan tovább terbutilazin?

Az Európai Unió Bizottsága a 2021/824 (2021. 05. 21.) számú végrehajtási rendeletében módosította a terbutilazin hatóanyagra vonatkozó felhasználási e...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?