2024. november 24. vasárnap Emma

A szüreti időt befolyásoló tényezők

Agro Napló
A szüret időpontjának megválasztásával befolyásolható a készítendő bor minősége. A termés érettségének megállapítása ezért nagy odafigyelést és gondos előkészítést igénylő feladat. Szakszerű és sikeres elvégzéséhez fontos többek közt a bogyóban levő anyagok változásának, valamint az érést befolyásoló tényezőknek a pontos ismerete.

A termés érése a zsendüléssel kezdődik. Ekkor a bogyó rugalmassá válik, héja áttetsző lesz, s felveszi a fajtára jellemző színárnyalatot. A fiziológiai érettség állapota akkor következik be, amikor befejeződik a különböző anyagok bogyóba való áramlása. A legtöbb termést a szőlő a teljes érettség állapotában adja. A túlérés során a légzés, valamint a vízveszteség miatt a bogyó betöpped. A töppedéssel minőségi javulás következhet be. A körülmények ismeretében kell eldönteni, hogy a mennyiség csökkenését - melyet további veszteségek (pl. madárkár, eltulajdonítás) fokozhatnak - ellensúlyozza-e várható minőségjavulás.

A borszőlőfajták technológiai érettsége azt az állapotot jelenti, amikor a termés a megcélzott bortípus készítésére a legalkalmasabb állapotban van. Étkezési szőlő esetén technológiai érettség helyett fogyasztási érettségről beszélünk. Ez a teljes érettséget megelőzően is kialakulhat. Az érettség igazán pontos megítélése érdekében elméletileg folyamatosan mérni kellene a bogyó egyes összetevőinek (cukrok, szerves savak, fenolos- és nitrogéntartalmú anyagok, íz- és aromaanyagok) mennyiségét és arányát. Ennek gyakorlati kivitelezése igencsak nehézkes volna. Az érettséget ezért általában leegyszerűsítve, a must sûrûségének, illetve titrálható savtartalmának alakulásával követjük nyomon. Az érésmenet ismeretében következtethetünk a bogyóban lezajló folyamatokra.

A szénhidrátok beáramlásának folyamata már közvetlen a virágzás után elkezdődik, de mennyiségük csak az érés időszakában emelkedik látványosan. A bogyó cukortartalmának jelentős része monoszaharid, glükóz és fruktóz. Arányuk a termésérés folyamán változik: Az érés kezdetén a glükóz felülmúlja a fruktózt, teljes éréskor arányuk kiegyenlítődik, túlérésben pedig a fruktóz kerül túlsúlyba.

A savtartalom a zsendüléskor éri el a maximumát. A bogyó cukortartalmának növekedésével a savtartalom csökken. A zsendülést követően megfigyelhető savtartalom csökkenés a bogyó vízzel való felhígulásával, a légzéssel, illetve a savak lekötődésével magyarázható. Az összes sav több mint 90%-át az almasav és a borkősav adja. A zöld bogyókban több az almasav, mint a borkősav; az érett bogyókban arányuk az ellenkezőjére változik.

A készítendő bor szempontjából a cukor- és savtartalom mellett a nitrogéntartalmú anyagok is igen fontosak. Így az aminosavak mennyisége, összetétele komolyan befolyásolja az élesztők anyagcseréjét és a bor aromaanyagait. A bogyóban az érés során az aminosavak (többek között az arginin, a prolin, a treonin, a glutaminsav, a glutamin, a szerin és az alanin) mennyisége folyamatosan nő. A gyarapodás mértéke fajtától függően eltérő.

A bor minőségét a benne található fenolos anyagok mennyisége és aránya is befolyásolja. A flavonok és az antociánok csak zsendüléstől mutathatók ki a termésben. A sárga bogyójú fajták színeződését alapvetően a flavonok, a kék bogyójúakét pedig az antociánok alakítják ki. A fenolos anyagokhoz tartoznak a cserzőanyagok is, melyek a vörösborok fanyar ízérzetét adják. A bogyó cserzőanyagtartalma a kötődéstől a zsendülésig nő, utána a teljes érésig csökken.

A bogyóba áramló cukrok, valamint a szerves savak és az aminosavak főként a levelekben termelődnek, egy részük azonban a gyökerekből, illetve a tőke idős fás részeiből kerül a termésbe. A szín- és aromaanyagok a bogyóban képződnek.

A szüret idejét számos tényező együttes figyelembe vétele alapján kell meghatározni. A betakarítás időpontját az adott évjárat érésüteméhez kell igazítani. Kontinentális klímánk és az időjárásunk ebből adódó szeszélyessége miatt a szüreti idejében akár egy hónapos eltérések is előfordulhatnak. Az utóbbi időszak klímaváltozása okán a szüreti időszak egyre korábbra tevődik. A szőlőtermesztés északi határa felé haladva az évjáratok mind markánsabban jelentkeznek. A megfigyelések szerint a jó évjáratok zömében a páratlan évekre, a gyengébb minősítésûek pedig a páros évekre esnek. Ez a ciklusosság minden bizonnyal nem a szőlő biológiai sajátosságaival, hanem az időjárás szeszélyes alakulásával függ össze. A szőlőfajták az évjáratokra nem egyformán reagálnak;a korai és a középérésû fajták évjárat érzékenysége általában kisebb.

Az egyes fajták beérési idejét szokásosan a Chasselas éréséhez viszonyítjuk. A Chasselas előtt érőket nagyon koraiaknak, az utána legfeljebb 15, illetve 30 nappal érőket pedig közép-, ill. késői érésû fajtáknak nevezzük. A Chasselas után több mint 30 nappal érő fajták a nagyon későiek. A több évtizedre visszanyúló feljegyzések alapján a Chasselas többnyire korán, szeptember első felében érik. Ennek alapján szeptember második felében szüretelhetők a középérésû-, október elején pedig a késői érésû fajták. A termesztett fajtákat egyes szakemberek "illattal”-, vagy "zamattal érő", illetve "közömbös" csoportokba sorolják. Az "illattal érő" fajták már viszonylag alacsony, 15 - 16 mustfok mellett is illatos, fajtajelleges bort adnak. Ilyen például a Rizlingszilváni (Müller Thurgau), a Rajnai rizling, az Ottonel muskotály és az Ezerjó. A "zamattal érő" fajták (pl. Szürkebarát, Tramini, Hárslevelû) esetén az íz- és zamatanyagok mennyisége csak akkor éri el a kívánt szintet, amikor a termés mustfoka már 17 - 18 körüli. A "közömbös" csoportba tartozó fajták (pl. Olasz rizling, Chardonnay) alacsony mustfokkal szüretelve is jó-, nagyobb beérettség mellett pedig különleges minőségû bort adnak.

Az érést befolyásolják a termőhely sajátosságai is. Így a déli lejtőkön levő ültetvények 2 - 4 mustfokkal is megelőzhetik a hasonló adottságú, de sík területen levő ültetvényeket. A sötét, humuszban gazdagabb talajok gyorsabban melegednek, több hőt tárolnak, mint a világosabb színû talajok. A kő, illetve kavicsborítású talajok felett is magasabb a levegő hőmérséklete, ami szintén kedvezően hat az érésre. Nem csak a talaj típusa, hanem víztartalma is kihat az érésre. A nedves (öntözött) talajokon a termésérés elhúzódik.

Az érés menetét az alkalmazott termesztéstechnológia is befolyásolja. Jól megfigyelhető többek közt a talaj kultúrállapotának hatása. A mûvelt talaj felett a levegő átlagos napi minimuma 2 -3°C-al is magasabb lehet a nem mûveltéhez képest. A fitotechnikai mûveletek hatása sem lebecsülendő. Az érést megelőzően végzett csonkázással gyorsítható a beérés. Hasonlóan érésgyorsító hatású a fürtritkítás és a fürtzónában végzett levélritkítás.

A szüret időpontját a termés egészségi állapota is jelentős mértékben módosíthatja. A hazai szőlőtermesztés egyik leggyakoribb gondja az érés alatt fellépő vésszerû szürkerothadás. Nem ritka, hogy járvány esetén csak a korábban végrehajtott kényszerszüret jelenti az egyetlen megoldás.

A szüret időpontjának megválasztásában nagy szerepet játszik a készítendő bortípus is. Eltérő szüreti időpontot kell választani asztali bor, pezsgő alapbor, illetve minőségi-, vagy különleges minőségû bor készítése esetén.

A szüret időpontját további "üzemszervezési" sajátosságok is befolyásolják. Itt kell megemlíteni többek közt a fajtaösszetétel kérdését. Egy-egy fajta nagyobb aránya esetén a szüretet - kényszerûségből - az optimálistól eltérő időben kell végezni. A szüret ütemezésében szerepet játszik a szüretelés módjának a megválasztása. Kézi szedésnél további kérdést jelent a rendelkezésre álló munkaerő, mindezeken túl pedig a borászati feldolgozó kapacitása.

Dr. Zanathy Gábor

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kiváló évjárat lesz az idei

Kiváló évjárat lesz az idei

A vártnál kevesebb borszőlőt szüreteltek, de az már látszik, hogy kiemelkedő évjárat lesz az idei – mondta a Világgazdaságnak Légli Ottó, a Hegyközség...

Elmaradt a szőlő-túltermelési válság

Elmaradt a szőlő-túltermelési válság

Tévedtek a szakemberek, elmaradt a szőlő-túltermelési válság, ugyanis a vártnál kevesebb szőlő termett az idén hazánkban és más európai országban is –...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. november 24. 14:02