2024. május 3. péntek Tímea, Irma

Versatile kombájn, a kifizetődő befektetés!

Agro Napló
Üzemi tapasztalataikról kérdeztünk Versatile kombájn- (és traktor-) tulajdonosokat, mi a véleményük a Magyarországon 2011 óta elérhető Versatile márkáról, mennyire volt jó vétel a mostani tapasztalatok ismeretében. A válaszokat a győri székhelyű Vektor Holding Kft. – a Versatile kizárólagos forgalmazójának – partnereitől kaptuk. Őszinte véleményeiken és a pozitív tapasztalatokon mi is meglepődtünk, a gazdálkodók a kombájnnál nem csak az ár/érték arányt emelték ki.

Andreas Schindler és Horváth János,

Győrsövényház, 900 ha

Vector 420, RT-490 kombájnok


„Már két Versatile kombájnt is vettünk.”

Andreas Schindler

A Vector 420 nagyon tisztán dolgozik és nagyon minimális a vesztesége, szinte egyáltalán nincs tört szem. 10-es skálán ez is megérdemel legalább 8-at! Az ár/érték arányt is hozzávéve a legjobb ajánlat volt a kínált gépek közül.

A 420-ast 2011-ben vásároltuk, főként gabonát aratunk vele, de ezzel vágjuk a kukoricát és napraforgót is, egy 6 soros adapterrel, éves szinten kb. 800 ha területen. Egyszer a hűtővel volt némi problémánk, túl hamar eltömődött, illetve a szalmaszecskázóval voltak centrírozási nehézségek, de a gyár mindkét egységet garanciális javítóprogram keretében flottul és gyorsan, természetesen módosított kivitelben, a Vektor Holding közreműködésével kicserélte. A cserélt egységek azóta kifogástalanul üzemelnek.

Összességében elmondható, hogy a biotermesztéssel foglalkozó vállalkozásunk sokkal sikeresebb lett ezen gépek alkalmazásával, elsősorban annak köszönhetően, hogy a nehéz körülmények ellenére (sok gyomos terület) is hatékonyan, nagyon jó minőségben tudjuk a terményeinket betakarítani, ami az értékesítésnél nagy előnyt jelent!

 

Horváth János, a kombájn kezelője:

A kombájnok nagyszerűsége az egyszerűsége, felépítésük nincs túlbonyolítva. Könnyen kezelhetők, jól hozzáférhetők, ezért javításuk, karbantartásuk is egyszerűbb. A Cummins motor magáért beszél, az elégedettségi skálán 10-ből 9-et adnék a kombájnra.

Elsősorban a teljesítménye és a munkaminősége miatt választottuk ezeket a kombájnokat, amiket az elmúlt 2 év aztán be is igazolt. A jó ár már csak ráadás! Három olyan műszaki tényezőt mindenképpen kiemelésre tartok, amiben a kombájnnak nincsen párja. Ez a Cummins motor megbízhatósága és teljesítménye, a gép csépléstechnikája és a magtartály ürítési megoldása, sebessége.

2012-ben vásároltuk az RT490 (Torum-760) gépet, egy 9 m-es gabonaasztallal együtt. Főként gabonát, illetve szóját, borsót, cirkot, köményt vágunk vele, éves szinten 800-900 ha területen.

Hátrány volt, hogy a géphez nem volt alkatrészkatalógusunk, így a javításoknál nehézkes a beazonosítás. Ezt most jeleztük a Vektor Holdingnak, akik azonnal pótolták a hiányosságot.

A géppel eddig nem volt nagyobb probléma, szívesen vennék ilyen kombájnt újra, de pár módosítást örömmel vennék. Ilyen például a kombájn és az asztal közötti hidraulika, nagy előny volna, ha az elektromos kapcsolatot egyszerűbben lehetne létrehozni, és a ferde felhordó behúzó hengerét kivennék a gépből, és végig láncos lenne ( a Vektor Holding jelezte, hogy a 2015-ben gyártott újgenerációs gépeken már mind az elektrohidraulikus gyorscsatlakozó, mind a ferdefelhordó behúzó henger láncra módosítása több típusnál megtörtént). A csavarkötéseknél várjuk már az önzárós anyák használatát.

 

Hangrád István, Aldebrő, 800 ha

Versatile Acros 560 kombájn


„Annyira bevált a Versatile kombájn, hogy utána vettünk egy traktort is.”

Hangrád István közel 800 ha-on gazdálkodik, leggyakrabban búzát, napraforgót, kölest, repcét vet és arat, illetve nagyjából 150 húsmarhát legeltet területein. 2013-ban – a nagy márkák kombájnjairól – váltott a Versatile nagyobb modelljére, az Acros 560-ra, amivel azóta is nagyon elégedett.

A gép előnyei között kiemelte annak nagy területteljesítményét, alacsony fogyasztását, a fülke komfortját. Fontos számára, hogy a kombájn könnyen kezelhető, beállítható és szerelhető, és fogyasztása is nagyon jó. Nem túlelektronizált, felépítése egyszerű, és kevésbé érzékeny a nedvességre, így korábban kezdhető az aratás, mint más kombájnokkal.

Elmondása szerint megfelelő beállításnál a kombájn tisztán dolgozik, nem töri a szemet, nem szór. Jelentős meghibásodása nem volt, korábbi új kombájnjaihoz képest pedig kifejezetten kisebb és kevesebb problémával találkozott csak, mint például egy ékszíj- és egy akkumulátorcsere.

A Vektor Holding Kft.-vel az első perctől kiváló partneri viszonyt épített ki, a kombájnos alapos képzést kapott az üzemeltetést illetően a gép működésével, beállításával, karbantartásával kapcsolatban egyaránt.

Várakozásai beigazolódni látszanak: a hasonló teljesítményű és felszereltségű kombájnokhoz képest lényegesen kedvezőbb ár/érték arányhoz kedvezőbb alkatrész- és szervizköltségek társulnak, és üzemanyagra is kevesebbet költ. Búzában

7 t/ha átlagtermésnél 12–14 l/ha, napraforgóban 10–11 l/ha, repcében

15–16 l/ha fogyasztás mellett aratott jelentős hozamokat.

Relatív hátrányai között a kukoricára átszerelést említette, ez lehetne egyszerűbb. A DeLux fülke hozza az amerikai márkák csendességét és komfortját, a Cummins motor pedig nem szorul magyarázatra, ez a kombájn szíve.

Hangrád István elégedettségét a Versatile márka és a forgalmazó Vektor Holding Kft. iránt mi sem bizonyítja jobban, minthogy 2014-ben vásárolt egy Versatile 435-ös nagytraktort is.

GERSTMÁJER IVÁN, Nyírbátor, 250 ha

VERSATILE VECTOR 420 kombájn 


„Sokkal kevesebbet állt, mint a szomszédok kombájnjai.”

Gerstmájer Iván családjával Nyírbátor környékén gazdálkodik, nagyjából 250 ha területen. A szántóföldi növénytermesztés az erdeje gondozásával egészül ki. Kukorica, napraforgó, rozs és tritikálé egyaránt megtalálható a főbb kultúrák között, állattenyésztéssel nem foglalkozik.

Versatile VECTOR 420-as kombájnjával már két szezonon is túl van, így széles körű tapasztalatokkal rendelkezik. A kombájn robusztus jellege mellett kiemelte annak könnyű hozzáférhetőségét, az egyszerű karbantartást a szereléskor. A fülke kényelme és komfortja nagyon jó, a műszerek jól átláthatók, könnyen megérthetők és kezelhetők.

Elégedettségének fő oka, hogy a kombájn nagyon tisztán dolgozik, nem szór, szinte nincs is tört szem, a fogyasztása kiváló, komolyabb – kiesést okozó – meghibásodása nem volt. 2012-ben az ár/érték aránya miatt választotta, ami a legjobb volt a többi kombájnhoz képest, valamint a Cummins motor is sokat nyomott a latban. Emellett a kombájn számos olyan paraméterrel bír, amiket könnyű szeretni: a 800 mm-es cséplődob, a nagy áteresztőképesség vagy a jó területteljesítmény csak néhány példa a sok előny közül.

Fogyasztása rozsban, kukorica, napraforgó aratásánál napi

25 hektárt teljesítve 8 liter, de kukoricában – 12 tonnás termésátlagot aratva – sem evett 10–12 liternél többet, ami ezen a területen kimondottan jónak számít. Apró szervizproblémák voltak ugyan, de a gép sosem esett ki ezek miatt az üzemből. Volt, hogy az ürítő csiga vagy a kasza nem állt le, egy fogaskerékből kicsúszott egy ék, a szalmaszecskázót javítóprogram keretében cserélték a gyár költségére az elején, de ami a legfontosabb: a forgalmazó Vektor Holding Kft. a problémák során is gyorsan reagálva, partnerként állt hozzájuk, így nem volt fennakadás.

Elmondása szerint újra szívesen venne Versatile kombájnt, ha arról lenne szó, de a kiegyenlítő tartályt máshová helyezné és egyszerűsítene a kukoricára átszerelésen. Egy biztos, a szomszédban dolgozó kombájnok többször álltak a szezonban, ami csak alátámasztja az okos döntést.

Összegezve, igen elégedettek a megvásárolt kombájnnal, mind beszerzési árát, területteljesítményét, a munka minőségét, a fogyasztást és a Vektor Holding kínálta háttérszolgáltatásokat illetően.


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!