Az érdeklődők végre szemtől-szembe találkozhattak a jól ismert Mekis termékek kevésbé ismert összetevőivel. Megtekinthették a McNuggets alapanyagául szolgáló csirkemellfilét, a ketchup ízét adó hazai paradicsomot, a salátákba kerülő salátafejeket, a friss tojásokat és rácsodálkozhattak a hagyma bronzos héjára, szakszerű kifejezéssel: „páncéljára”. A bemutató asztalok felett elhelyezett tájékoztatókból kiderült, hogy a hazai beszállítóknak nemcsak itthon, de külföldön is jelentős szerepük van a McDonald's ételeinek előállításában. Meglepetést okozott a kiállított libamáj és libacomb – mint kiderült, ezekkel az alapanyagokkal egy hét múlva már valamennyi hazai McDonald's étteremben találkozhatnak az ínyencségek kedvelői.
Az ízléses tárlókban kiállított alapanyagok és bemutatott feldolgozási fázisok segítségével az érdeklődők képet kaphattak arról is, melyik alapanyag milyen folyamaton halad végig, mielőtt az éttermekbe kerül. Ebben a Mekilexikon oldalon elérhető videók is a segítségükre voltak, a frissen megszerzett tudásukat pedig online teszteken azonnal próbára is tehették.
A bátrabbak két külföldről érkező alapanyag, a burgonya és a marhahús „fekete dobozát” is felfedezhették, megismerkedhettek az Innovátor fajtájú burgonyával és megszemlélhették a darált marhahús alapanyagának márványosságát, amelyből a húspogácsák 100%-ban, vagyis minden egyéb összetevő, vagy adalékanyag hozzáadása nélkül készülnek.
Azerbajdzsántól Svájcig
A McDonald's itthon kizárólag az Eisberg Hungarytől vásárolja termékeihez a salátafélét, friss hagymát, kígyóuborkát, paradicsomot és koktél paradicsomot. A hazai Eisberg-leány 2003 óta kizárólagos salátabeszállítója az osztrák McDonald's éttermeknek is. Az idei évre tervezett közel 3000 tonna beszállítandó termék nagy részben Csongrád megyei termelőktől érkezik, és a román és lengyel éttermi vendégek tálcájára is jut belőle.
A szegedi székhelyű Mezőker Kft. egyike a McDonald's három kizárólagos európai hagymabeszállítójának. A makói termőterületen, illetve annak pihentetésekor, a Vajdaságban termelt vöröshagymát a cég hódmezővásárhely-gorzsai üzemében dolgozzák fel, innen jut el több mint 15 ország McDonald's éttermeibe.
A kecskeméti Univer 27 éve szállít szószokat az étteremlánc szendvicseihez. Ketchupjukhoz kizárólag magyar termőhelyről származó paradicsomot vásárolnak, jellemzően Kecskemét környéki gazdáktól. A McDonald's ma már évente 750-1300 tonna sűrített paradicsomot vásárol tőlük, amely 40 ország éttermeibe jut el.
A szigetcsépi Capriovus Kft. 2002 óta a magyar McDonald's kizárólagos tojásbeszállítója. Évi 3 millió, mélyalmos tartásból származó héjas tojásával nem csak a magyar, hanem a román éttermeket is ellátja.
Az OSI Food Solutions Hungary bábolnai üzemébe a feldolgozásra szánt csirkehús magyar vágóhidakról, túlnyomórészt a kisvárdai Master Goodtól érkezik. Az évi 14 ezer tonnányi feldolgozott termék pedig hazánkon kívül még 19 ország éttermeibe jut el – Azerbajdzsántól Svájcig.
Sokkal több jut külföldre, mint amennyi külföldről érkezik
A McDonald's hazai beszállító partnerei 2011 és 2014 között összesen 68 milliárd forint értékben exportáltak termékeket Európa és más régiók McDonald's éttermeibe. Ez az érték a teljes hazai élelmiszerexport több mint 1,3%-ának felel meg. A mennyiség jelentőségét jól mutatja az is, hogy ha a hazai éttermek tavalyi külföldi beszerzéseinek értékét levonjuk a teljes beszállítói exportértékből, akkor 13,4 milliárd forintos pozitív mérleget kapunk.
Bővítenek, növekednek
A McDonald's nemzetközi piacokon is sikeres beszállítói az elmúlt években 60 milliárd forintot ruháztak be gyártósoraik korszerűsítésére, kapacitásaik bővítésére. Erősödő exportőrként több munkaerőt is igényelnek, 2014-ben mintegy 500 főt alkalmaztak a hazai és külföldi McDonald's éttermek ellátására: 200 fő kizárólag a magyar éttermek kiszolgálásán, 300 pedig a külföldi McDonald's megrendelések teljesítésén dolgozott.
Az alábbi linken megtekintheti az OMÉK-on, a McDonald's standjánál készült fotókat:
https://www.flickr.com/photos/noguchi/albums/72157658833161870