„Óriási a felelősségünk a tájékoztatásban”- Beszámolunk a Karintia Szója Roadshow-ról (x)

Agro Napló
A szója kérdést kiemelt figyelem övezi az utóbbi időszakban, hiszen a GMO-mentességünk megőrzéséhez, és az egy lépcsőfokkal való feljebb lépéshez szükséges, hogy hazai forrásból biztosítsuk a fehérje szükségletet - mondta V. Németh Zsolt az FM államtitkára december elején Győrváron, a Karintia Szója Roadshow első állomásán.

V. Németh Zsolt és Bene Zoltán

Az EU a szója igényeinek mintegy 98%-át importból elégíti ki, Magyarországon mintegy 80%-os a tengerentúli GMO-s szója export mértéke. Ezért a kormányzat programot indított - csatlakozva egyúttal a Duna Szója Szövetséghez is - a szójatermelés fellendítésére. Az adatok azt mutatják, hogy jó úton haladunk, a szójatermő terület mintegy 80%-kal megnövekedett a tavalyihoz képest, 2020-ig pedig a 120 000 hektár elérését szorgalmazza a kormányzat. A támogatási rendszer révén egyrészt anyagilag, másrészt rendezvényekkel, bemutatókkal, kutatási projektekkel, illetve a szójában érdekelt vállalatok szerepvállalásával, - például a Karintia Szója Roadshow-hoz hasonló konzultációkkal - tudjuk ösztönözni a szójatermelést - hangsúlyozta az államtitkár. A köztermesztésben ugyan megoldott a GMO-mentesség kérdése, de takarmányként és az élelmiszeriparban való felhasználásban ez nincs garantálva. A minisztériumban már folyik a jogalkotói munka arra vonatkozóan, hogy a termékeken feltüntetett jelölés segítségével választhasson a vásárló a boltokban. Az alap élelmiszereken (hús, tojás, tej, hal, méz) alkalmaznák ezt az új jelölési rendszert, hogy a vásárló biztos lehessen abban, hogy a termék GMO-mentes.

A több mint 20 éves múltra visszatekintő Karintia Kft-nek nemcsak vetőmag előállítóként és forgalmazóként, hanem növényvédő szer, műtrágya és termény kereskedőként is óriási a felelőssége a tájékoztatásban – mondta Bene Zoltán a Karintia Kft. ügyvezetője.  Ezt felvállalva, a BASF, a FITOHORM és a TIMAC AGRO vállalatokkal közösen, helyszínenként 100-120 gazdát vendégül látó Roadshow-kat (8 helyszín) szerveznek országszerte. Közép-Európa jelentős agrárvállalatához, a Mauthner csoporthoz tartozó Karintia három bőtermő szójafajtájával jelentős hazai szójapiaci szereplő, melyek mindegyike többkomponensű technológiával, készre oltva kerül forgalomba. A SIGALIA(00) fajtát azoknak a szójatermesztőknek ajánlják, akik a korai betakaríthatóságot, a vetésszerkezetbe való beilleszthetőséget tartják fontosnak, ugyanakkor a terméspotenciált tekintve nem hajlandóak kompromisszumot kötni. A SIGALIA-nál 3-5 nappal hosszabb tenyészidejű fajta a SINARA(00). Az ország egész területén biztonsággal termeszthető, jól illeszthető a vetésforgóba az őszi vetésű gabona előveteményeként. A Karintia Kft. legfrissebb, új genetikát képviselő, középkorai érésű szója fajtája a REGALE(I). Szárazság tűrése kiváló, termesztését az ország déli régióira kifejezetten ajánlják. Azokat az új genetikára fogékony, innovatív gazdaságokat szólítják meg ezzel a fajtával, akik szeretnék kihasználni a benne rejlő 4 tonna feletti terméspotenciált. De nem csak értékesíti a Karintia a szójavetőmagot, hanem megteremti hozzá a piacot is. Európában az elsők között csatlakozott a garantáltan GMO mentes szójabab termesztését felkaroló „Donau Soja” szövetséghez. Többek között a szójabab értékesítését jelentős felárral honoráló projekt részleteiről is kaphatnak tájékoztatást az érdeklődők a Karintia Szója Roadshow következő állomásain:

http://agronaplo.hu/esemenyek/karintia-szoja-roadshow-nagykanizsa/

http://agronaplo.hu/esemenyek/karintia-szoja-roadshow-per/

http://agronaplo.hu/esemenyek/karintia-szoja-roadshow-pecs/

A további 4 helyszín időpontjai és programjai rövidesen felkerülnek a www.karintia.hu és az Agro Napló honlapjára!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!