VAN - másik út a sikerhez!

Agro Napló
Az RAGT Vetőmag Kft. immár 10 éve van jelen a magyar szántóföldi vetőmagpiacon, működését 2006 júliusában indította, s azóta szinte folyamatosan hoz valami újat, valami innovatív megoldást a termelők részére. Ennek köszönhető, hogy kukorica- és napraforgóhibridjei mára közismertekké váltak, a Duo System® technológiában szereplő anyagai pedig piacvezetővé tették a céget (www.duokukorica.hu).

Világszerte egyre nagyobb problémát okoz a gyomirtó szer rezisztencia. Európában mára 9 egyszikű és 24 kétszikű gyomfajnál állapítottak meg valamilyen szintű rezisztenciát. Ennek egyik szomorú példája Magyarországon a fenyércirok (Sorghum halepense), mely egyes országrészekben (Tolna, Fejér, Baranya megyékben) szinte megoldhatatlan probléma elé állította a kukoricatermesztőket 2005-től kezdődően. Ahol több éven át maga után termesztik a kukoricát szinte törvényszerű a megjelenése, és az ellene való védelem évről évre nehezebb. Mára kialakult a fenyérciroknak egy a hagyományos szulfonil-urea típusú herbicidekre rendkívűli módon ellenálló rassza, amely ellen a hagyományos védekezés kilátástalanná vált. A 25 éve még forradalmian újnak számító hatóanyagcsoport – szulfonil karbamidok – óta gyakorlatilag nem került a piacra olyan hatóanyag, mely a kukoricában a rezisztencia megtörésére alkalmas lehetne.


Kisláng 2013 kétszeri teljes dózisú szulfonil-urea

Erre a problámára ad megoldást az RAGT Vetőmag Kft. portfóliójában évek óta forgalmazott Duo System® kukoricahibrideknek azon kivételes tulajdonsága, mely lehetővé teszi az állománypermetezést szelektív egyszikűirtó herbiciddel, a BASF által forgalmazott cikloxidim hatóanyagú Focus Ultrával. Ezzel a technológiával minden nehezen, vagy más módon egyáltalán nem irtható egyszikű gyom (nád, csillagpázsit, fenyércirok stb.) leküzdhető a kukoricában. A kukoricahibrideink Duo System® változatai – a hozzáadott tulajdonság kivételével – teljes mértékben megegyeznek az alapváltozatú hibridekkel, hiszen másképpen nem kaphatnak forgalmazási engedélyt.


Alexxandra Duo Kisláng 2013 Focus Ultra 2x2 liter (a fenti tábla közvetlen szomszédságából

Az RAGT Vetőmag Kft. egyedül rendelkezik teljes palettával a koraiaktól a késői érésű hibridekig:

  • EXXCLAM DUO                  320 ÚJ 
  • OXXYGEN DUO                  350
  • ALEXXANDRA DUO           380
  • FUTURIXX DUO                  400
  • BERGXXON DUO               410
  • CADIXXIO DUO                   470
  • TOXXOL DUO                      510 silónak is ajánlott

A Duo hibridek termesztése nem jelent kompromisszumot  a termést illetően, hiszen mára már bebizonyosodott, hogy ezek a hibridek felveszik a versenyt a legnagyobb terméspotenciálú anyagokkal is. Ennek talán legjobb példája az évek óta több ezer hektáron elvetett ALEXXANDRA DUO, mely 2008 óta többféle összevetésben (MKK, GOSZ-VSZT, NÉBIH, fajtasorok) mutatta meg, hogy minden körülmények között átlag feletti termést, és ami ettől fontosabb, átlag feletti profitot tud termelni.

Ugyanakkor az RAGT gondot fordít arra, hogy a portfóliót folyamatosan korszerűsítse. Az alapváltozatban már bevált új hibridekből folyamatosan nemesíti a DUO változatot is (FUTURIXX DUO, CADIXXIO DUO, EXXCLAM DUO).


Szulfonil-karbamid hatóanyagszerrel 3x kezelt

Futurixx Duo 2015 Kisláng

A közeljövőben az idén nagy sikereket elért LEXXTOUR (480) hibridnek is várható a DUO változata.


Sárbogárd 2011

Kisláng 2013

Ma már sok termelő éppen ezért azonosítja az RAGT-t a Duo hibridekkel, pedig jó néhány nem Duo-s, kimagasló tudású anyag színesíti a palettát. Ennek legszebb példája a PHILEAXX hibridünk, mely 2010-ben a Magyar Kukorica Klub Top 20 kísérletében a FAO 300-as kategóriában az első helyet szerezte meg, de azóta is termése minden évben átlagosan közel 1 tonnával haladja meg a kísérleti átlagokat. Az üzemi eredményei is évről évre bizonyítanak, másképpen nem kerülhetett volna be Magyarországon a tíz legnagyobb területen elvetett hibrid közé! A 2014-ben, immár többéves hagyománnyal megrendezett, RAGT Termelői Versenyt is csak 16 t/ha feletti PHILEAXX eredménnyel lehetett megnyerni.


A 2015-ös év is hozott a cég számára új sikereket, mely a LEXXTOUR hibridünk nevéhez köthető. Az idei évben már kereskedelmi forgalomban is megjelent, stressztűrő minősítéssel is rendelkező anyag mind a fajtasorokban, mind az üzemi táblákon az egyik legjobbnak bizonyult, megnyerte a Magyar Kukorica Klub forgatás nélküli kategóriában kiírt termelői verseny országos 1. helyét.

Első évben került a kísérleteinkbe a MEXINI nevű hibridünk, mely FAO-szám tekintetében (480) azonos a LEXXTOUR-ral, mind a fajtasorokban, mind a SDT (NÉBIH által végzett saját teljesítményvizsgálatokban) magasan az átlag felett teljesített a 2015-ös évben.

Napraforgóink közül kiemelkedő jelentőséggel bírt 2015-ben a MOOGLLI (HOCL) magas olajsavas és egyben Clearfild technológiával gyomirtható hibridünk. Az első napraforgóhibrid volt a magyar piacon, mely magas olajsavas anyagként imidazolinon hatóanyaggal gyomirtható. Sajnos a magas olajsavas piac hektikussága miatt csak 2014-ben és 2015-ben mutathatta be értékeit. A magas termőképesség és termésbiztonság mellett 47-48% körüli olajtartalommal, és stabilan 85% fölötti olajsav-tartalommal párosul. 45 fokos tányérállású, átlagos magasságú növény, mely nagyon jó évjárati stabilitással rendelkezik. Kiváló a stressztűrése, szárelágazásra nem hajlamos. Korán betakarítható, állományszárításra általában nincs szükség.

A MOOGLLI HOCL-t termelő partnereinktől 2660 ha viszonylatában sikerült visszajelzést kapnunk. A legkedvezőbb feltételek idén a Dél-Alföldön voltak a MOOGLLI HOCL számára. Itt nem ritkák a 4, illetve 5 t/ha feletti eredmények sem. 


A 3 tonnás hektáronkénti termést bármely országrészben el lehetett érni idén ezzel a hibriddel.


A termékpaletta több hibridje – köztük a MOOGLLI HOCL is – rezisztens a Magyarországon előforduló összes napraforgó peronoszpóra rassz ellen, de a Sclerotinia és a Diaphorte ellen is igen jó toleranciával bír. A 2013-as AGROmashEXPO-n a MOOGLLI-t Termékfejlesztési Prémium Oklevéllel tüntették ki. 2014-ben pedig az RAGT Országos Termelői Versenyének hibridjeként bizonyított, ahol a BOS-FRUCHT Szövetkezet 4,64 t/ha terméssel nyert Tamási melletti területén. 2015-ben 30.000 ha-t meghaladó területen vetettek MOOGLLI-t.

Ez igazolja szlogenünk igazságát:

Tehát, ha kiváló genetikai adottságokkal rendelkező, ugyanakkor kedvező árfekvésű vetőmaggal szeretne termelni, válassza Ön is az RAGT HIBRIDJEIT!

RAGT – a másik út a sikerhez!


www.ragt.hu

www.duokukorica.hu

www.facebook.com/ragt.vetomagkft

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Belső erőket mozgósított az RAGT

Belső erőket mozgósított az RAGT

Több mint negyven év szakmában eltöltött idő, ebből 14 év RAGT-nál betöltött országvezetői státusz után Lonsták János nyugdíjba vonul. A szakember nev...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!