Szárnyaló eredmények

Agro Napló

Dobogós pulykatakarmányokkal 

Az egyre intenzívebbé váló termelés, a genetikai potenciál folyamatos előrehaladása, a szigorodó állatvédelmi, állatjóléti és élelmiszerbiztonsági szabályozás, és nem utolsósorban a fenntartható fejlődés igénye folyamatos innovációra ösztönzik a takarmányozási és genetikai szolgáltatókat. A termelőknek egyöntetű állományokból származó, jó minőségű és ízvilágú hússal kell kiszolgálni az élelmiszeripart. Ez az elvárás még jobban kiélezte a termelői igényt arra, hogy a pulykájuk minden körülmények között adott élethétre, gazdaságos takarmányértékesítés mellett, jó vágósúllyal, kis kieséssel és egyöntetű állományként kerüljön kivágásra. Mindezen tényezők együttesen vezettek arra, hogy az általunk forgalmazott nagyüzemi baromfitakarmányokat teljesen új alapokra helyezzük. Új takarmánysoraink elkészítésénél az elő- és utónevelés során az alábbi szakmai szempontokat tartottuk szem előtt:

Előnevelés során:

  • Az előnevelés során rendkívül fontos a jó minőségű takarmány biztosítása, mivel ez megalapozza a hizlalás eredményességét.
  • Fontos a jó minőségű, jól emészthető stabil alapanyagbázis.
  • A szójatartalom csökkentése, koncentrált fehérjékkel (saját fejlesztésű termékünkkel, a Protocellel) történő kiváltása.
  • Az életkorra adaptált fehérje és aminosav igények kielégítése optimális energiaszintek mellett.
  • Ca- és P-szint optimalizálása, és az optimális Na-szint biztosítása.
  • Kiemelt jelentősége van a takarmány fizikai formátumának és az etetési mennyiségnek, ezért olyan etetési technológiát készítettünk partnereink részére, ami minden fontos adatot tartalmaz.

Utónevelés során:

  • A melléktermékek mennyiségét minimálisra csökkentettük.
  • Az ideális fehérje elv alapján, életkorra adaptált ileálisan emészthető aminosav szintek kerültek beállításra.
  • A pulyka igényének optimális energiaszinteket állítottunk be minden takarmányunk esetében.
  • A megemelt energiaszintekhez hozzáemeltük a fehérjeszinteket, úgy, hogy a fehérje-energia arány adott életkorra megfelelő legyen, hogy sem pazarlás, sem teljesítménycsökkenés ne következzen be.
  • A makroelemek megfelelő szinten tartása és szerves kötésű mikroelemek biztosítása segítik megelőzni a lábproblémák kialakulását és elérni az adott életkorra meghatározott technológiai súlyt.

Mindezen tényezők figyelembe vételével 2015 őszén piacra kerültek új pulyka soraink, a SILVER-GOLD-PLATINUM. Az új takarmányainkat megújult beltartalommal, pontos etetési javaslattal és biztos alapanyag háttérrel kínáljuk a partnereink részére. Célunk volt az 5–10%-os fajlagos takarmányfogyasztás-csökkenés, amit nem csak az országos átlaghoz képest sikerült elérni, de partnereink kimagasló eredményei a bizonyíték arra, hogy megújult takarmányaink lehetővé teszik a gazdaságos termelést még ilyen nehéz piaci körülmények között is. További siker, hogy Platinum sorunkkal elért kimagasló eredmények mellett ráadásul a hizlalási idő is csökken.

Idén nyáron már elérhető lesz a partnereink számára kifejlesztett új hőstressz esetén alkalmazható takarmány sorunk, ami segítséget nyújthat áthidalni a nyári nagy meleg okozta termeléscsökkenést.

  Célunk, hogy fejlesztéseinkkel a partnereink igényeit és jövedelmezőségét szolgáljuk. A Bonafarm Bábolna Takarmány márkanév garancia a folyamatos fejlődésre és a jó minőségű takarmányra. Munkánkat nem csak széles partneri körünk, de a szakma is elismerésben részesíti, mert az új fejlesztésű SILVER-GOLD-PLATINUM pulyka takarmány termékcsalád 3. helyezést ért el a 2016-os Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazdasági Napokon.

Baráth Beatrix

 

Dobogós brojler takarmányokkal

Az elmúlt években tapasztalható húspiaci kiszámíthatatlanság és a genetika rohamos fejlődése arra ösztönöztek minket, hogy régen jól bevált takarmány sorainkat megújítsuk. A vágócsirke felvásárlási ára nagyon ingadozó volt az elmúlt két évben, a 2016 januárjában bevezetett 5%-os sertéshús áfa is nagy törést jelentett az ágazatnak. A genetika rohamos fejlődése is nagy kihívást jelent a takarmányos cégek számára. Az elmúlt 7 évben az átlagsúlyok átlagosan 6%-kal, a takarmányértékesítési fajlagok pedig 0,05 kg-mal javultak. Ilyen körülmények mellett a termelőknek olyan takarmányokra van szükségük, amelyek hosszan tartó, stabil eredményeket biztosítanak.

Cégünk 3 jól bevált brojler takarmánnyal dolgozott: Optimum, Intenzív és GA sorok, ezeket dolgoztuk át és így az Optimumból lett a SILVER, az Intenzív brojler sorból a GOLD, valamint a GA utódja lett a PLATINUM takarmány sor. A fejlesztések eredményeképpen ezek a takarmányok jobban kihasználják a bevezetésben említett genetikai potenciált, pontos átmenet látható mind árban, mind tápláló értékekben. Az új takarmányainkat a változó telepkörülményeinkre adaptáltuk, amelyek jobban lekövetik a madár fejlődését, hiszen ezek 4 fázisú takarmányok, és saját gyártású szerves mikroelem kötéseket tartalmaznak. A legjobb eredmény elérése érdekében emeltünk az energiaszinteken, ezeket az emelt értékeket a fehérjetartalmakhoz optimalizáltuk, változtattunk az ileálisan emészthető aminosav tartalmakon, valamint csökkentettük a bekevert melléktermékek mennyiségét a takarmányban. Ezek a változtatások egy célt szolgáltak: jobb emészthetőséget, amely a termelőknek dobogós eredményeket biztosítanak. A telepekre adaptált takarmányozási programok kialakításánál mindig figyelembe vesszük a partner igényeit, valamint a telepítési sűrűséget, a telepi körülményeket, valamint a vágás és a leszedés ütemezését. A maximális eredmény érdekében a soraink kombinálására is van lehetőség.

A telepi tapasztalataink alapján a hőmérséklet és a szellőzés az elsődleges tényező mely befolyásolja a turnus végeredményét. Tapasztalataink szerint e két tényező ha nem optimális, különösen a nevelés első 3 hetében, a végsúly akár 0,2–0,3 kg-mal is kevesebb lehet, a takarmányértékesítés pedig 1,8 kg/kg-os érték felé emelkedik, valamint az elhullás is magasabb lehet. Fontos kiemelni a telepítési sűrűség jelentőségét, hiszen azokon a telepeken ahol 19 db/nm-es sűrűségen felül telepítik az állományt rosszabb eredményeket érnek el mind átlagsúlyban (0,3–0,4 kg), mint pedig takarmányértékesítésben (0,1–0,15 kg/kg), mert 3-4 hetes kor környékén a madár a fejlődésben megreked. Végül pedig a 35 napos kor körüli megszedés hat ki legjobban tapasztalataink szerint a turnus eredményességére. Ugyanazon a telepen, ugyanazon a takarmányon nevelt állományok közül az egyiket megszedve 33 naposan a végsúlyban 0,3 kg-mal jobb eredményt értünk el. Itt az elhullás is jobb lett, valamint a takarmányértékesítés is kb 0,1 kg/kg-mal javult.

A jelen kor kihívásaira a Bábolna Takarmány Kft. olyan stabil takarmány sorokat hozott létre, amelyek megállják a helyüket a telepkörülmények között, és biztos dobogós eredményeket biztosítanak a termelők számára. Munkánkat nem csak széles partneri körünk, de a szakma is elismerésben részesíti, mert az új fejlesztésű SILVER-GOLD-PLATINUM pulyka takarmány termékcsalád 3. helyezést ért el a 2016-os Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazdasági Napokon.

Kocsis Máté

A cikk szerzője: Baráth Beatrix

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!