2024. május 2. csütörtök Zsigmond

ANTIBIOTIKUMOK HASZNÁLATÁNAK CSÖKKENTÉSE PULYKÁKNÁL

Agro Napló
A pulykák esetében az antibiotikumok használatának csökkentése elmaradt a többi haszonállathoz, főleg a brojlerekhez képest, a mindennapi tenyésztés során. Alapvető a takarmányozás során egy integrált megközelítés. A „minden maradjon a régiben” elv nem fog működni.

Az antibiotikum-rezisztencia az egyik legsürgetőbb népegészségügyi probléma, és a pulyka szektornak is szerepet kell vállalnia ennek csökkentésében azáltal, hogy csökkenti a gyógyszer felhasználását, ahol csak lehet, fejtette ki egy baromfitakarmányozási szakember a legutóbbi International Turkey Science and Production konferencián, az Egyesült Királyságban.

Az antibiotikumok körülbelül 80%-át az állattartásban használják fel

„A pulykatenyésztés során felhasznált antibiotikumok csökkentése vagy megszüntetése nem egyenlő a 'minden marad a régiben' felfogással, melynek során nagyon kicsi a hibalehetőség” – figyelmeztetett Ellen Hambrecht, a Trouw Nutrition-től. „Az antibiotikum rezisztencia globálisan az egyik legnagyobb népegészségügyi probléma” – magyarázta Dr. Hambrecht. „Bár közös megegyezés van arról, hogy a humánegészségügy legfontosabb rezisztenciaforrása maga a humán egészségügy, az állatok körében növekvő antibiotikum-felhasználás is reflektorfénybe került. Ennek fő oka az, hogy az antibiotikumok nagy része, amit az állategészségügyben adagolnak ki, körülbelül 80%-a a teljes felhasználásnak. Érzelmi kérdés is, mivel a társadalom nem fogadja el okként bizonyos halálesetek esetében az antibiotikum-rezisztenciát, melynek forrása az állati termék előállításban keresendő.” Egy integrált szemlélet, mely magába foglalja a takarmányt, a telepi viszonyokat és az egészségügyi menedzsment stratégiáit, elengedhetetlen a pulyka-előállítás során használt antibiotikumok mennyiségének csökkentése érdekében.

Kiterjesztett spektrumú béta-laktámok

A rezisztencia egy fontos része a kiterjesztett spektrumú béta-laktámoktól ered (ESBLs). Ez egy enzimcsoport, melyet olyan baktériumok termelnek, mint az E.coli és a Klebsiella, melyeknek megvan az a tulajdonságuk, hogy legyőzzék a béta-laktamázt és így inaktiválják a fő antibiotikumokat, mint például a penicillineket és a cephalosporinokat. „A páciensek, akik ilyen baktériumokkal fertőződtek csak limitált kezelési lehetőségeket kaphattak és magasabb halálozás volt tapasztalható körükben, pusztán azért, mert tovább tart, míg találnak egy hatékony kezelési módot.”

A pulykáknál magasabb az antibiotikumfelhasználás, mint a brojlereknél

A baromfihúsokról megállapították, hogy fontos átviteli utat jelentenek az emberekre. Újabb kutatásokból kiderült, hogy ez egy leegyszerűsítése a problémának, érintettek más haszon- és vadállatok valamint a környezet is. Egy 2014-ben végzett német felmérés adataiból nagyszámú antibiotikus kezelés derült ki a pulykáknál; átlagosan 526 állomány 93%-a kapott valamilyen kezelést 20 napon belül. A 2015-ös holland adatok jelentős csökkenést mutattak az utóbbi néhány évben, de még mindig a pulykáknál jóval magasabb volt az antibiotikum használat, mint más fajoknál, például brojlereknél.

Az iparág fogyasztói megítélése és az antibiotikum használat

„Még mindig nagyon sok feladat van, amit el kell végezni” – foglalta össze mondandóját Dr. Hambrecht. „Megosztottam az adatokat egy barátommal, aki egy svájci kórház intenzív osztályán dolgozó orvos, és azt felelte: 'Van fogalmad róla milyen hosszú ideig tartott, hogy Colistint (egy különleges antibiotikum) tartsunk a polcainkon, a kórházban? Amikor semmi nem működik, ez az utolsó esélyünk, és ti az ivóvízbe adagoljátok az állatoknak'. Tehát ez a valóság. Takarmányozni akarjuk az állatokat, egészségesen akarjuk őket tartani, de ebből a külvilág ezt látja. A dán adatbázisok megerősítették, hogy a brojlerek esetében jobban be voltunk rendezkedve arra, hogy majdnem teljesen megszüntessük ezen antibiotikumok használatát, beleértve a cephalosporinokat és a fluoroquinolonokat – mondta Dr. Hambrecht. Kétségtelen, a pulykáknál is értünk el csökkenést, de még mindig túl nagy a gyógyszerfelhasználás és ez jelenti a legnagyobb kihívást.”

Nincs csodaszer a megoldásra

„A pulykáknál történő antibiotikum-felhasználás csökkentése vagy megszüntetése nem lenne egyszerű. Nincs csodaszer! Helyette egy integrált megközelítés van, ami a takarmányozást, a gazdaságot és az egészségügyi menedzsment stratégiáit tartja alapvetőnek.” A pulykák antibiotikumos kezelésének 70%-a emésztőszervi problémákhoz kapcsolódik, másik 23%-a légzőszervi tünetek miatt kerül adagolásra, amit a rossz levegő minősége okoz, mely összekapcsolható a nedves alommal és az emésztési problémákkal. Ezért egy integrált megközelítés elengedhetetlen, mely a megfelelő takarmányra, a telep mindennapi monitoring rendszerére, és az állategészségügyre koncentrál a fertőzések csökkentése érdekében. Beleértjük a fogalomkörbe a biológiai izolálást és a víztisztítást is, valamint mindent, ami a bél egészségének optimalizálását szolgálja.

Forrás: AllAboutFeed, Poultry World, 2017. 04. 07.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Topigs Norsvin opens Innova Canada

Topigs Norsvin opens Innova Canada

On September 21, Topigs Norsvin held the official opening of its new nucleus farm Innova Canada. Innova Canada is an important step in the further dev...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!