Irány a szántóföld! – Kukorica

Agro Napló
Partnercégeink meghívásainak eleget téve a nyár első harmadában országszerte jártuk a szántóföldeket. A bemutatókról szóló tudósítást egyedi köntösben tálaljuk, kultúránként tájékoztatva az olvasót azokról a technológiákról, koncepciókról, amelyek a KOCKÁZATMINIMALIZÁLÁST, a mai sikeres termesztés egyik kulcselemét tűzték zászlajukra. Múlt havi lapszámunkban a kalászos és repce kultúrákban, a mostani összeállításunkban a kukoricában fellelhető kockázatminimalizáló megoldásokat taglaljuk.

DEKALB

Még a legkiválóbb genetika sem képes önmagában kompenzálni azokat a technológiai hibákat, amelyeket elkövetünk a területükön. Más megvilágításba helyezte a DEKALB a termésbiztonság, a kockázatminimalizálás kérdését, fókuszba állítva a termelők technológiai felkészültségét, mindezt érzékletesen tálalva az I. NAK Szántóföldi Napok és Agrár­gépShow-n Mezőfalván.

A taposási kárból eredően több mint 60%-os tőszámvesztésünk is lehet – mutatott rá Hajdu Attila, a DEKALB technológiai fejlesztője –, ami főként a táblaszéleken, forgókon fordul elő. Késői gyomirtáskor, azaz a kukorica 6 leveles állapota után is lehet termésveszteség, nem is kevés, akár a 10–20%-os mértéket is meghaladhatja. Ennek oka, hogy a csődiferenciálódás 3–5 leveles állapotban kezdődik, tehát a 6 leveles fejlettség után okozott stressz már hatással van a termésünkre – mint az a késői post parcellán is látszott –, nem is beszélve arról, hogy némely gyom ekkorra már kezelhetetlen.

Késői postkezeléskor sok esetben kénytelenek vagyunk „drasztikus”, akár hormonhatású szereket alkalmazni, amelyek további kockázatokat rejtenek. Ilyenkor a növény fejlődésében megtorpan vagy megáll, sőt a levélzet kisárgul. A csöveken jól látszik, hogy a differenciálódás mely pillanatában érte a növényt stressz. A cső felső részén a szemsorok száma drasztikusan lecsökken, ezzel komoly terméscsökkenést okozva a termelőnek. Ezeken túl megfigyelhető, hogy egyes növények léggyökerei elcsökevényesednek, kitányérosodnak, aminek következtében nincs meg a megfelelő támasz, a növényeink kiborulhatnak, a rajtuk lévő csöveket nem tudjuk betakarítani. A vetési sebesség növelése fokozza a vetési hiba kockázatát! Nem minden vetőgép alkalmas gyors vetésre, ezért számba kell vennünk, hogy mit kockáztatunk, hiszen kihagyások esetében nem lesz növény, nem lesz termés; míg duplázások esetében a növények versengeni fognak egymással. Mindezt a résztvevők saját bőrükön tapasztalhatták meg a DEKALB bemutató területén.

A vetésmélység helytelen megválasztása 10–15% termésveszteséget is okozhat. A túl mélyre történő vetés vontatott, heterogén kelést, valamint technikai korlátokat eredményezhet (beragad, rögösít), a sekély vetés pedig korai kiszáradáshoz vezethet. A vetésmélység helyes megválasztása mellett ügyeljünk annak egyenletességére, hiszen csak így fejlődhetnek azonos ütemben növényeink.

A tőtávegyenletességgel tudjuk biztosítani a növényi állomány homogenitását, csak így tudjuk az optimális téreloszlást megteremteni. Ha a tőtávolság nem megfelelő, például a vetési sebességnél már tárgyalt duplázás esetében, termésdepresszió következik be, hiszen az egyedek elvonják egymás elől a vizet és a tápanyagot. Az pedig belátható, hogy a túl nagy kihagyásokat a növény csak bizonyos kereteken belül tudja kompenzálni.

Hajdu Attila hangsúlyozta: – Forradalom zajlik a technológiafejlesztések területén, egyre inkább előtérbe kerül a precíziós gazdálkodás. A DEKALB szántóföldi tesztelések célja is az, hogy egyre precízebb, ún. hibrid- és talajspecifikus ajánlásokat adhassanak a termelőknek. Viszont addig nem érhetünk el átütő sikert a precíziós mezőgazdasággal, a térinformatikai eszközökkel, míg a precíz mezőgazdasági gyakorlat alapelemeiben hibázunk.

Bayer

A kukoricában négy gyomirtási technológia „versenyez” egymással – kezdte bevezetőjét Dr. Bosák Péter, a Bayer fejlesztőmérnöke a Bayer Farm állomásain – a vetés után–kelés előtti (preemergens), a röviddel kelés utáni állománykezelés (a korai posztemergens), a midposzt (3–5 levél) és a késői gyomirtás (a posztemergens,  5–7 leveles korban). A kukorica vetését követő preemergens gyomirtás időszakában az Adengo olyan megoldást kínál, ami nem korlátozódik csak talajon keresztüli hatásra. Népszerűségének egyik oka pont az, hogy meg lehet vele várni, hogy a gyomok egy része már 1–4 leveles állapotban legyen és az sem baj, ha közben a kukorica már kikelt és elérte akár a három leveles állapotot.

A mid posztemergens időszakban az új készítményt, a Capreno alkalmazását javasolta. Biztonsággal irtja az 1–4 leveles állapotú, sőt az azon túl lévő magról kelő egy- és kétszikű fajokat. Azokon a területeken is jól alkalmazható, amihez nem értek oda időben a gazdák, vagy csapadékhiány miatt a preemergens kezelés talajhatása csak részleges. A Capreno a már kikelt gyomok kiiktatásán túl megújítja a talajhatást, így a későbbi gyomkonkurenciát is sakkban tartja.

A posztemergens kezelések időszakában három készítményt ajánlott: a Laudis-t, a Monsoont, a Monsoon Active-ot. A Laudis a kijuttatási idő szempontjából az egyik legrugalmasabban alkalmazható (magról kelő egy- és kétszikű gyomok elleni) kukorica gyomirtó szer. Akár a nyolc leveles kukoricában is biztonsággal használható, esetenként a túlfejlett, az újra kelő, vagy az elmaradt területek gyomnövényei ellen. A Monsoon és a Monsoon Active a magról kelő egy- és kétszikű gyomokon túl évelő egyszikű (fenyércirok, tarackbúza) és bizonyos évelő kétszikű gyomok (mezei acat) ellen is hatékonyak. A fenyér cirok elleni küzdelem fontos készítményei, de a magról kelő spektrumuk is kellően széles ahhoz, hogy az ilyen területeken is önálló megoldást nyújtsanak. A Monsoon Active szélesebb gyom-irtó spektrumán túl hatástartammal is rendelkezik a kelő félben levő gyomok ellen.

Syngenta

A kukoricatermesztés eredményességét számtalan tényező befolyásolja – mutatott rá Schipp Márton kukorica termékfelelős a Syngenta Szer Show-n –, ezek közül nagy részben a kontrollálhatatlan időjárási tényezőkre vagyunk utalva. A globális felmelegedésből következő hektikus időjárás, a gyorsan melegedő talajok, késői talaj menti fagyok, hőségnapok számának emelkedése, viharos szél, lokálisan lezúduló nagy mennyiségű csapadék mind-mind egyre meghatározóbb elemei a kukoricatermesztésnek. Technológiánkat ezért érdemes átformálnunk ahhoz, hogy a jövőben is jövedelmezően tudjunk termeszteni.

Az eredményes kukoricatermesztés meghatározó eleme a megfelelő, jó alkalmazkodóképességű, a stresszes körülményeket jobban toleráló hibridek megválasztása. A Syngenta kukoricahibridek új generációját képviselő SY Batanga, SY Photon és SY Zephir teljesíti ezen elvárásokat, megalapozva ezzel az eredményes termesztést.

Ahhoz, hogy a kukorica számára már a kezdetektől biztosítani tudjuk a zavartalan fejlődést, nagyon fontos a megfelelő csávázószer használata. A Syngenta új, négy hatóanyagú csávázószere a Maxim Quattro, amely a vetést követően nem csupán a csíranövényt védi, hanem hosszú hatástartamának köszönhetően a fiatal növényt is, ezzel képes megalapozni a teljes tenyészidőre a kukorica jobb egészségi állapotát.

A kukorica gyomirtása során is számos új kihívással kell szembenéznünk. A gyomflóránk folyamatosan változik, amelynek okai a megváltozott időjárás, a változó talajművelési módok, illetve egyre gyakrabban találkozhatunk – az egy hatóanyagú készítmények egyoldalú használatából következő – káros gyomszelekciókkal. Nagyon fontos, hogy a gyomnövények okozta versengést a tápanyagért, fényért és a vízért a lehető legkorábban megszüntessük. A Lumax egy olyan több hatóanyagú, szelektív gyomirtó készítmény, amely választ adva az új kihívásokra is, a legtöbb esetben akár betakarításig tartó gyommentes állapotot képes biztosítani a kukoricában.

A hő és a szárazság okozta stresszes időszakok átvészelését segíti a Quilt Xcel gombaölő szer, amely gombaölő hatásán túl támogatja a kukorica élettani folyamatait. A kukorica 8–10 leveles fejlettségénél kijuttatva segíthetjük a növényt a nyár eleji szárazság átvészelésében, a stresszhatások tompításában. Virágzás előtti alkalmazással a légköri aszály okozta termésveszteség csökkenthető. A jobb pollenadó és fogadó képességnek köszönhetően javul a megtermékenyülés.

A melegedő klimatikus viszonyok hatására a jelentős gazdasági károkat okozó kukoricamoly és gyapottok bagolylepke kártételére mára az ország valamennyi kukoricaterületén számítanunk kell. Az Ampligo rovarölő szer, a két eltérő hatásmechanizmusú hatóanyagának köszönhetően a lepkekártevők gyakorlatilag összes fejlődési alakja ellen védelmet biztosít.

A Quilt Xcel gombaölő szer és az Ampligo rovarölő szer együttes alkalmazásával közvetve hatékonyan tudunk védekezni a másodlagos, toxintermelő gombakórokozók, elsősorban a Fusarium fajok ellen, a megtelepedésükhöz szükséges feltételek megszűntetésével. A rovarkártétel csökkentése és a növény egészségi állapotának megőrzése, javítása – tehát a Quilt Xcel és Ampligo kukoricában történő alkalmazása -– a magasabb, jobb minőségű termés és a jövedelmezőbb kukoricatermesztés záloga.

Dow AgroSciences

A kukorica toxinfertőzése az elmúlt években számos problémát okozott a termelőknek – hallhattuk Papp Zoltán fejlesztőtől a tiszavasvári bemutatón.

A toxinfertőzés ellen alapvetően közvetetten lehet védekezni. Ennek egyik eleme a rovarok elleni védelem. Elsősorban a molykártevők hernyói által megnyitott sebzéseken megtelepedő toxintermelő gombák jelentik a gondot. Tehát, ha a hernyók ellen lehet hatékonyan védekezni, akkor ez lehet a megoldás. Ebben segíti a termelőket a RUNNER használata. A termelő számára a felhasználása nagy biztonságot ad – ebben megerősítette a fejlesztő által elmondottakat a tiszavasvári bemutató házigazdája, Lipták József is –,  mivel tojás- és lárvaölő hatással is rendelkezik a lárvák bármilyen stádiuma ellen. Nagyon kis mennyiségben is hatékony a kártevő ellen (70 nanogramm már halálos egy hernyóra). Méhekre nem jelölésköteles, tehát nappal is alkalmazható. A természetes ellenségekre (pl. fürkészdarazsak, ragadozó atkák stb.) nincs toxikus hatással. UV-stabilitásának köszönhetően a nyári melegben is rendkívül hosszú hatástartammal rendelkezik.

DuPont

Mit tesz a kukoricával a kukoricamoly? – kérdezett vissza a kockázatminimalizálásra vonatkozó kérdésemre Papp Anita marketing- kommunikációs vezető Látóképen. A válasszal sem váratott sokáig:

  • A levelek lyuggatása, sebzés – asszimilációs felület csökkentése,
  • a címer és a portokok károsítása, címertörés – romló pollenhozam,
  • szállítószövetek károsítása – csökken a bibék élettartama,
  • szárfuratképzés, akár szártörés – tápanyagforgalmi stressz, mennyiségi veszteség,
  • kukoricacső részleges vagy teljes pusztulása, hiányos megtermékenyülés, rágások a csövön – mennyiségi veszteség,
  • romlik a növény stressztűrő képessége, érzékenyebbé válik a hőségnapokra, légköri aszályra,
  • a nóduszoknál történő kifúrás, levélsérülés, szártörés – behatolási kapu nyitása a kórokozók számára,
  • a kórokozók által keletkező gombafertőzés – mennyiségi és minőségi kár,
  • toxintartalom növekedése, mely negatív hatással van a termény eladására és felhasználására.

A felsorolt tényezők következménye – az elmúlt évek összevont termés méréses vizsgálatai alapján – átlagosan mintegy 10% termésveszteség.

A veszteség mértékét tovább fokozza a minőségi kár, vagyis magas lesz a tört szemek aránya, növekszik a szárítás során fellépő veszteség, emelkedhet a mikotoxin-tartalom, amely rontja a termék értékesíthetőségét. A magas mikotoxinszint problémát okoz továbbá az ipari, méginkább az élelmiszeripari felhasználás területén. Az állattenyésztők számára további gond, hogy fokozottan kell toxinkötőket alkalmazni, romlik a tenyészállatok ivari működése, sőt a toxinok tejben való megjelenése értékesítési gondokhoz vezethet.

A fenti problémák megelőzésére, illetve a kár csökkentésére a DuPont az elmúlt években komplett rendszert dolgozott ki, melynek részei a DuPont™ Evalio® AgroSystems kártevő monitoring rendszer, valamint egy növényvédelmi technológiai javaslat. Évek óta az ország számos területén fény- és feromoncsapda hálózatot működtet a cég, az összegyűjtött adatok alapján elmondható, hogy a kukoricamoly rajzásdinamikája országrészenként változik, pl. a térségi rajzáscsúcsban akár egy hónapos eltérés is lehet az egyes régiók között.

Az adatok pontos és gyors elérhetősége érdekében alkalmazzák a DuPont™ Evalio® AgroSystems monitoring rendszert, mely egy felhasználóbarát webfelület, ahol a csapdázott egyedszám az adatbevitelt követően azonnal elérhető. A termelő néhány kattintással pontos képet kaphat arról, hogy hol tart térségében a kukoricamoly-rajzás megfigyelése. E szolgáltatás mellett a hatékony növényvédelmi kezeléshez a DuPont a Coragen® rovarölő szerét és a szakmai szervizt biztosítja. A készítmény a kukoricamoly lárvák ellen hosszú tartamhatással rendelkezik. Elhúzódó rajzás esetén is alkalmas a védelemre, mert a még ki nem kelt tojások, a kelő félben lévő és a már kikelt lárvák ellen is hatékony. A Coragen® helyileg felszívódó készítmény, így a védett helyre húzódó kukoricamoly és gyapottok-bagolylepke lárvák ellen is megfelelő védelmet ad áru-, csemege- és hibrid kukoricában. Magas hőmérséklet és erős UV-sugárzás esetén is kifejti hatását és megőrzi hosszú tartamhatását.

Kwizda Agro

A Kwizda alapfelfogása szerint a termelési kockázatokat leginkább a növény gondos kiszolgálásával csökkenthetjük. Ez nem a kivitt inputok mennyiségének maximalizálásával, hanem azok optimalizálásával érhető el. Magyarán akkor és annyi kemikáliát tegyünk ki az állományra, amennyire éppen akkor a leginkább szüksége van. A probléma sokszor biológiai módszerekkel is kezelhető.

A termesztési kockázatokat első lépésben a termőhely megtisztításával csökkenthetjük. Nagy ellenségei a kukoricának a drótférgek és pajorok, ellenük kémiai és biológiai megoldást is kínál a Kwizda. A vetéssel egy menetben kiadandó Belemhez a cég díjmentesen biztosít megfelelő diffúzort, így a cipermetrin hatóanyag szabályosan körbeveszi és megvédi a magot. A biológiai alternatíva egy olyan starter (Pannon Starter Power), amelyik a gyökérképzést segítő foszforon és cinken kívül a Beauveria bassiana gombafajt is tartalmazza. Ez a gomba kifejezetten rovarlárvákból él: behálózza a kártevők testét, és azok testnedveit használja fel saját fejlődéséhez. A később, esetleg nagy növénymagasságban gradáló rovarokkal szemben már csak kémiai szerekhez nyúlhatunk. A Fury 10 EW kiváló hatékonysággal rendelkezik a bogarak (vetésfehérítő), lepkék, levéltetvek, valamint ormányosok, barkók és poloskák ellen.

A gabonafélékben különböző mértékben, de minden évben jelen van a fuzáriumos fertőzés is. A Kwizda a biológiai megoldások specialistájaként erre a problémára is egy gombafajt ajánl, a Trichoderma asperellumot (Trifender Pro). A parazita faj a talajból fertőző fuzáriumok és egyéb kórokozó gombák pusztításával segíti a gyökérzet egészséges fejlődését, illetve csökkenti egy későbbi fertőzés kialakulásának esélyét. A vetést megelőzően kell a talajba dolgozni.

Az erős életkezdéshez szükséges a gyommentes tábla is. A Kwizda a pre- és korai postemergens megoldások híve, erre elsősorban a kiváló tartamhatással bíró Terbyne Combit ajánlja. Dimetenamid és terbutilazin hatóanyaga révén a magról kelő gyomok eltűnnek a táblából. A később kelő (évelő) gyomok ellen a Corn Box (Callido + Monsoon) herbicidcsomag lehet a jó választás.

A fenti lépések leginkább a kukorica megóvását célozták, de legalább ennyire fontos, hogy magát a növényt is felvértezzük a környezeti kihívásokkal szemben. A jó kondíció az erős gyökérzettel kezdődik. A starteren túl ezt cinktartalmú lombtrágyával is erősíthetjük (Route, Wuxal Cink). Általános kondíciójavító az aminosavakkal dúsított nitrogénlombtrágya, az Azospeed Amino. Mivel a növény a fehérjeépítéshez szükséges aminosavakat készen kapja, kevesebb energiát kell fordítania az „építkezésre”, és több marad a védekezésre stressz idején. Nemcsak a vízhiányos időszakot bírja jobban, de a termésképzésre is marad energiája.

BASF

A gyomkonkurencia a kukorica termésének 20–90%-át is képes elvinni, száraz években többet, csapadékos időjárás mellett kevesebbet. A legnagyobb termésveszteséget a gyomok akkor okozzák, amikor a kukoricával együtt kelnek, s vele azonos talajrétegből veszik fel a vizet és a tápanyagokat – vagyis keléstől a kukorica hétleveles állapotáig. A gyomirtás akkor sikeres, ha ezt a károkozást meg tudjuk akadályozni.

A gyomok és a kukorica a kelés utáni időszakban egyazon talajrétegből táplálkoznak, és ha a kukorica zavartalan fejlődéséhez szükséges víz- és tápanyagkészletből a gyomok tolvaj módjára elcsennek, ennek a kultúrnövény fejlődése látja kárát. A kár mértéke a gyomnyomástól, a tápanyag-ellátottságtól és a csapadékviszonyoktól függ. Ha kevés a gyom, illetve bőséges a víz- és tápanyag-ellátottság, a kukorica fejlődésén – és később termésén – alig vesszük észre a gyomok kártételét. Ha viszont a tápanyag mennyiségét nem a luxusfogyasztás szintjére állítjuk be, és a csapadék sem bőséges, már kevés gyom is súlyos, mázsákban mérhető mennyiséget rabol el a termésből.

A gyomirtási technológia kiválasztása során ezért a kukorica terméshozamának védelmét tekintjük elsődleges szempontnak, és nem a – sokszor megtévesztő – látványra hagyatkozunk. Hiszen szépen mutat a tábla, ha a kukoricát hétleveles korában a gyomviszonyoknak megfelelő herbiciddel lepermetezzük: egy hét múlva a gyomok elbarnult tömegéből zölden emelkednek ki a kukoricasorok. Mindez tagadhatatlanul látványos, ám a gyomok az eltelt idő alatt vizet és tápanyagot vettek el a kukoricától, ami meg fog látszani a termésen!

A BASF már 20 éve fejleszt és forgalmaz sikeresen nikoszulfuronos kombinációkat Magyarországon. A Jumbo® Extra OD a Kelvin® 40 OD (nikoszulforon) és a Callam® (tritoszulfuron, dikamba) kombinációja Dash® HC-vel kiegészítve. A három hatóanyag együttes hatásának köszönhetően jól időzített Jumbo® Extra OD-kezeléssel nagy gyomnyomás mellett is eredményesen védekezhetünk az összes fontos kukoricát károsító gyom ellen.

A Duo System® technológiában a Duo-hibridek és a Focus® Ultra együttes használatával sikeresen irthatjuk a kukoricából a fűféle gyomokat. A Focus® Ultra mindaddig hatékony a fűféle gyomok ellen, amíg azok növekedésben vannak, ezért jól irtja a túlfejlett magról kelő fűfélék – például kakaslábfű, muharfélék, kölesfélék – mellett a csillagpázsitot, tarackbúzát és fenyércirkot is. Azokon a területeken is megbízhatóan hat, ahol a fenyércirok már rezisztenssé vált a szulfonil-karbamid hatóanyagokra.

A gyomkonkurencia mellett a termést a kukoricabetegségek és a különböző stressz­hatások is veszélyeztethetik, ilyen például a termesztési szezon során a hő- és szárazságstressz, a jégverés és vihar okozta mechanikai sérülések vagy akár a késői vetés következményei. A Retengo® Plus a kukorica AgCelence® termékcsaládba tartozó termésfungicidje. Alkalmazásával hozzájárulhatunk a különféle káros stresszhatások csökkentéséhez, ezáltal a jobb termés eléréséhez. A Retengo® Plus számos kukoricabetegség ellen használható: többek között az északi levélfoltosság és -száradás, a szemfoltbetegség és a kukoricarozsda ellen is hatékony.

 >> Irány a szántóföld! – Napraforgó

(Júliusi lapszámunkban a kalászos és repce kultúrákkal kezdtük meg a kockázatcsökkentés elemeire fókuszáló beszámolónkat.)

A cikk szerzője: Agro Napló összeállítás

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Újdonságok az őszi Portfólió Farmokon

Újdonságok az őszi Portfólió Farmokon

A Corteva Agriscience idén ősszel három helyszínen, Szarvason, Dombóváron és Debrecenben tartotta meg szántóföldi növénytermesztési és növényvédelmi b...

A DEKALB új hibridjei 2023-ban

A DEKALB új hibridjei 2023-ban

A DEKALB kukorica portfóliója a genetikai előrehaladásnak köszönhetően évről évre, kisebb-nagyobb mértékben – az életpályájuk végét elérő hibridek kiv...

Kukoricában is a víz az úr

Kukoricában is a víz az úr

Álmatlan éjszakákat okozott a hazai kukoricatermesztőknek a 2021-es év. Teljes tenyészidőszakban folyamatos kihívásokkal kerültek szembe, melyek külön...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!