2024. április 27. szombat Zita

Az Agro Napló programsorozatának fókuszában a Z generáció

Agro Napló
Az Agro Napló felelősséget érez a sikeres mezőgazdasági generációváltás iránt, amely az agrárium egyik legnagyobb kihívása. Ennek érdekében több, mezőgazdasági középiskolásoknak szóló programot is indítottunk. Összeállításunkból kiderül, milyen programokon vehettek részt az elmúlt évben az Agro Napló által szervezett vetélkedők nyertesei.

Élményekkel teli túra a Framest Kft. szervezésében

Egyedi különdíjjal jutalmazta a Kétegyházai Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium tanulóinak teljesítményét a magyar mezőgépgyártó Framest Kft. A Traktorkínzók csapat Plenter Zsuzsanna szaktanár vezetésével a 8. helyen végzett a 2018-as MezőgépÉSZek vetélkedőjén. Bár az országos döntőről néhány ponttal lecsúsztak, színvonalas és kreatív feladatmegoldásaik miatt Nyárádi Attila, a Framest Kft. ügyvezetője különdíjat ajánlott fel számukra, és meghívta őket a cég harsányi gyárába.

„Rengeteg hasznos információval és élménnyel gazdagodott a csapat, nagyon sokat tanultunk Nyárádi Attilától, a cég tulajdonosától. A Framest lazítók, tárcsák, hengerek, magágykészítők és kultivátorok gyártásának megtekintésén túl egy helyi gazdát is meglátogattunk, aki a cég által tervezett és gyártott gépeket használja. Köszönjük a lehetőséget a szervezőknek, és a Framest Kft.-nek” – mondta Plenter Zsuzsanna szaktanár.

-an-

7500 lóerőt néztek meg Mezőhegyesen testközelből a baranyai Ászok

A második alkalommal megrendezett NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow kétnapos rendezvénye kiváló alkalom volt arra, hogy „A Gazdanapok Ászai” versenyen szereplő Baranya megyei fiatalok a Kamara meghívására és jóvoltából közelebbről is megismerhessék a magyar agrárium csúcsgépeit. A diákok az egész napos programon a cégek szakértőitől tudhatták meg, milyen csodák várnak rájuk a XXI. század agráriumában.

Korábbi lapszámunkban már beszámoltunk az Agro Napló és a Baranya Megyei Vállalkozói Központ által augusztusban megrendezett „A Gazdanapok Ászai” vetélkedőről, amelyen Baranya megye mezőgazdasági iskolái versenyeztek a megye legjobbja címmel járó vándorserlegért és értékes nyereményekért. Nagy megtiszteltetés, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a vetélkedő összes résztvevőjét meghívta, és utazásukat finanszírozta az ország legnagyobb szántóföldi rendezvényére. A 39 középiskolás diákot és 5 oktatójukat megérkezésük után Győrffy Balázs köszöntötte.

A NAK elnöke biztatta a fiatalokat, hogy érdemes az agráriumot választaniuk. Ekkor már drónok repkedtek a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság felett, ahol a látogatók a 10 ezer négyzetméteres állógépes kiállítás mellett a mozgó gépbemutatón működés közben is megismerhették a legmodernebb betakarító és egyéb szántóföldi munkák eszközeit. Ezen kívül a rendezvény középpontjában a fajtabemutatók, a mikroparcellás és demóparcellás növénytermesztési bemutatók, valamint a precíziós gazdálkodásról szóló előadások voltak. Győrffy Balázs az Agro Naplónak az agrárium és a fiatalok kapcsolatáról elmondta, hogy minden ágazat szempontjából nagy jelentősége van a jövő generációnak.

Győrffy Balázs és Zsigmond Ágnes

„Remélem, hogy örömmel engedték el az iskolából őket, mert ez egy olyan szakmai esemény, ahol valóban sokat tanulhatnak, láthatják, hogyan néz ki az agrárvilág élvonala, mert szerencsére ezt tudták felvonultatni a kiállítóink. Sok feladatunk van még azzal, hogy az ágazat megítélését javítsuk, mert amíg az emberek fejében egy 50 vagy 100 évvel ezelőtti kép él a mezőgazdaságról, addig nagyon nehéz a fiatalokat bevonzani. A jövedelemtermelő- és a versenyképesség erősítése pedig azért fontos, hogy azok, akiknek lehetősége van átvenni egy gazdaságot, ne gondolkodjanak másban, hanem lássák meg a lehetőséget. Hamarosan ugyanis akár másfélszer akkora is lehet a kereslet az élelmiszerpiacon, mint ma. Ezt pedig csökkenő területen ugyan, de valahol elő fogják állítani. Fontosnak tartom, hogy ebben mi is részt vegyünk, ezzel tudunk jövőt építeni.”

Arról, hogy a generációváltás mennyiben határozza meg az ágazatot, így vélekedett:

„A sokak által aranygenerációnak hívott korosztály, amelyik a rendszerváltás után elindította a magángazdálkodást a magyar mezőgazdaságon belül, most ért a nyugdíjkorhatárhoz. Hamarosan a fiataloknak kell a helyükre állni, de nagy kérdés, hogy milyen szándék, képesség és akarat társul ehhez. Bízunk benne, hogy egyre többeknek tudjuk megmutatni azt, hogy érdemes az agráriumban gondolkodniuk és dolgozniuk.”

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára szerint elképzelhető, hogy a generációváltás feladatainak megoldásával már a „24. órában vagyunk”.

Hozzátette: „Azok a gazdák, akik az agráriumot és a vidéki életet a hátukon vitték, ma 65, 75, 80 év körül vannak. Ezért nagy a jelentősége, hogyan adják át ezt a szerepet a fiataloknak. Egyrészt meg kell tartani őket az ágazatban, de az új generáció eléréséhez is egy új, teljesen más stílust kell mutatnunk azoknak, akik az iskolák pályaválasztási programjain vesznek részt. Kulcskérdés, hogyan tudjuk vonzóvá tenni a mezőgazdaságot. A kütyük világában a számítógépek, a tabletek és az okostelefonok készségszintű használatával megvan a gyerekek érdeklődése és érzéke a modern technika iránt. A XXI. század mezőgazdasága már erről szól: a precíziós gazdálkodás, a digitalizáció, az űrtechnológia alkalmazása másfajta gondolkodást és felkészülést igényel. Ez egy hosszabb folyamat, sajnos nem fog egyik évről a másikra menni.

Mindezzel együtt is vissza kell nyerni az agrárium társadalmilag korábban megbecsült, de mára elvesztett szerepét. Ez pedig csak a kiművelt főkkel lehetséges. Így léphetünk előre. A generációváltásnál pedig nemcsak a tanulókról kell beszélni, hanem az oktatásban is komoly változásra van szükség, és ez a tanárokra is igaz. Nekik is fel kell újítaniuk a tudásukat, és felzárkózni a modern mezőgazdaság tempójához. Ennek előremozdításáért a kormány is nagyon sokat tesz.

Kiemelte: mivel az agrárközépiskolák az Agrárminisztériumhoz, az én államtitkárságom alá tartoznak, elszánt és eltökélt vagyok a kérdéssel kapcsolatban. Az alapelveket meghagyva korszerűsítjük a Tessedik Sámuel-tervet, amit mind a 62 érintett intézményben végre fogunk hajtani, habár komoly feladat az iskolák fenntartása és a tanterv korszerű tartalommal való megtöltése. A gyerekek képzéséhez ugyanis nagyon fontos, hogy megfelelő szakmai színvonalú programok és tangazdaságok legyenek. Utóbbiakra nem biztos, hogy minden intézményben szükség van, de térségenként legalább egynek lennie kell. A másik lehetőség, hogy meg kell keresni a környékbeli gazdálkodókat, hogy akár egy ösztöndíjrendszeren belül gyakorlati lehetőséget biztosítsanak a gyerekeknek.

Dr. Milics Gábor, a Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesület elnöke, a mosonmagyaróvári Széchenyi István Egyetem docense elfogadta az Agro Napló felkérését, és közel egy órán keresztül beszélgetett „A Gazdanapok Ászaival” arról, hogyan és miért érdemes ma gazdálkodni. Arra kérte a fiatalokat, hogy ne álljanak meg a szakma megszerzésénél. Ha már értenek a gépekhez, meg kell tanulniuk azt is, hogyan beszéljenek a gépkereskedők, a gazdálkodók, az informatikusok, és az inputanyag-kereskedők nyelvén. Ezután a fiatalok meséltek arról, hogy náluk hogyan történik a mindennapi gazdálkodás, és milyen kihívásokkal találkoznak. Dr. Milics Gábor azt is elmondta, hogy Magyarországon minden gép rendelkezésre áll, mégis gond van a hatékonysággal. Ugyanannyi befektetéssel és input anyaggal kevesebbet tudunk megtermelni, mint a nyugat-európai gazdák. Ezen kell változtatni, amire a fiatalok az új technológia megismerésével és helyes alkalmazásával képesek lehetnek. Persze ehhez az kell, hogy igényes, precíz munkát végezzenek, és akkor szakmailag és anyagilag is megbecsülik őket.

Dr. Milics Gábor

A diákok ezután a kiállító cégekhez látogattak el, akiknél egy-egy szakértő vállalta azt, hogy bemutatja az adott mezőgépek érdekességeit és az újdonságokat.

Kiss Gábor, a Dorker Kft. szakértője szerint a generációváltás egy technológiailag sokkal jobban képzett réteget hoz létre. Ezt abból is látják, hogy a gépvásárlások alkalmával sok esetben az érdeklődő gazdák felkészültsége megközelíti, vagy meg is haladja a gépkereskedőkét. A szakember a Hardi Navigator permetezőjén mutatta be az érdeklődő tanulóknak az újgenerációs Delta Force keretes gépet. Ez a technológia a tavalyi AGROmashEXPO és AgrárgépShow-n debütált hazánkban, azóta egyre nő iránta az érdeklődés, mert a precíziós gazdák igényei szerint alakították ki. Agresszív keret-lengéscsillapítású hidropneumatikus rendszereket tartalmaz, és a szakaszok számát is növelték, amivel a szakaszvezérlés pontossága jobban követhető.

Dorker Kft.

Ezután Póczik Balázs, a Lemken Hungária Kft. értékesítési vezetője tartott lendületes előadást a kék ekecsaládról. A Baranya megyei fiatalok egy új fejlesztésű, félig-függesztett váltvaforgató ekét nézhettek meg. A félig-függesztett munkagépek hatásfoka egy kicsivel kedvezőtlenebb mint a függesztett munkagépeké, mert a függesztett munkagépeknél a traktor súlya megnövekszik a megemelt függesztett munkagép súlyával, így nem tud az erőgép olyan könnyen elkaparni. A bemutatott félig-függesztett ekénél a hatásfok növelésére azt találták ki a Lemkennél, hogy felszereltek egy plusz munkahengert az eke hárompont tornya és az eke gerendelye közé. Ezzel a munkahengerrel a félig-függesztett/vontatott munkagép súlyából a hárompont tornyon keresztül a traktor hátsó tengelyére ráterhel a 4–5 tonnás eke súlyából 2 tonnát, emiatt sokkal jobban le tudja adni a traktor a teljesítményt, kisebb slippel, amivel egy 7 ekefejes ekénél majdnem egy ekefejnyi lóerőt lehet megspórolni. Ez pedig növeli a hatékonyságot. A súlyáthelyező rendszert a Lemken az ekéknél és a grubbereknél is alkalmazza. Egy további új munkahengerrel pedig az eke utánfutását is lehet állítani, amivel
6-7 ekefejnél további 10–20 lóerő teljesítményt lehet megtakarítani, így a két új munkahengerrel 15 százalékkal kevesebb üzemanyagra van szükség. Ezzel pedig nem kell még nagyobb traktort, még nagyobb ekét vásárolni.

Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője a precíziós vonalon a számos Mezőhegyesen kiállított újdonság közül a Trimble munkagépvezérlésre fejlesztett technológiai megoldásait emelte ki. Ilyen például a nitrogénszenzor, amivel menet közben lehet a mű­trágyaszórást szabályozni. Továbbá a gépek közötti közvetlen adatszinkronizálással is sokat lehet lendíteni a hatékonyságon, amikor több gépet küldenek ki a táblára. Egyéb újdonságokkal is készültek, mint például az állítható hasmagasságú önjáró permetezővel, amivel nem csak 120–130 centiméter magasan lehet dolgozni, hanem akár 2 méterre is fel lehet emelni, így jobb lesz az őszi és a nyári állománykezelés. Az AXIÁL tulajdonosa a generációváltásról azt mondta, hogy az idősebb gazdák közül sokan már felkészítették a gyerekeiket, vagy a rátermett alkalmazottaikat arra, hogy átvegyék a vállalat irányítását. Ám több olyan esetről is tud, ahol a kisebb és közepes gazdaságokat eladták, mert nem volt megfelelő utód. Az AXIÁL is sokat tesz az utánpótlás neveléséért és az ágazatban tartásáért: oktatják a fiatalokat, így azok elsajátíthatják a mezőgazdasági gépészet alapelveit, ha pedig jól csinálják, képesek lesznek a szakmai előrelépésre is. Szerencsére ennek megvan a hatása: az elmúlt 5 évben megduplázódott a mezőgazdasági gépésznek jelentkezők száma. Ha pedig elvégezték a képzést, fontos, hogy az országban maradjanak, ráadásul jól is érezzék magukat a szakmában. Ez a modern technológiának köszönhetően pedig a jól teljesítő mezőgépészeknek is elérhető – mondta.

ifj. Bátyity Antal, AXIÁL Kft.

A Valkon 2007 Kft. részéről Kecskeméti Sándor ügyvezető igazgató mesélt arról „A Gazdanapok Ászainak”, hogy náluk idén a Kramer rakodógépek és a Valtra traktorok iránt érdeklődnek a leginkább az idősebb és a fiatalabb gazdák. Az állattenyésztést támogató pályázat nagyon megdobta a gépeladásokat, és a Valkon is folyamatosan keresi az új, képzett gépszerelőket. Érdekesség, hogy sokan érkeznek az agráriumba az autó- és kamionszerelők közül, talán azért, mert ez változatosabb munkát jelent nekik – mondta Kecskeméti Sándor.

Nagy Miklós, a Szegána Kft. ügyvezető igazgatója a családon belüli generációváltásról beszélt a „A Gazdanapok Ászainak”. Fia, Márk ugyanis a gödöllői agráregyetemen gépészmérnökként, a közgazdasági egyetemen pedig marketing szakon végzett, és már egyetemista korában kipróbálhatta az új kommunikációs és digitális eszközöket a családi cégen belül. Tulajdonképpen már 13 éves kora óta bekerült a Szegána vérkeringésébe, amikor segített a tápboltban a kiszolgálásban, később pedig részt vett a kukoricacímerezésben és a gabonatisztításban is. Szépen, lassan, folyamatosan minden területtel megismerkedett, a tanulmányai befejeztével pedig a marketinggel, a hirdetésekkel, a prospektusokkal, valamint a céges weboldal működtetésével és fejlesztésével foglalkozik. Azt Nagy Miklós is megerősítette, hogy a gazdatársadalom öregszik, de aki azt akarja közülük, hogy a fia vagy unokája is tovább vigye a gazdaságot, megveszi azokat a modern felszereléseket és gépeket, amelyek vonzóvá, kényelmesebbé és hatékonyabbá teszik a gazdálkodást, mert ez a fejlődés útja és a fiatalok ágazaton belül tartásának egyik legfontosabb feltétele.

Nagy Miklós Csurja Zsolt

Alaposan körbejárták a precíziós szárítás témakörét „A Gazdanapok Ászai”

Különleges díjat ajánlott fel Speiser Ferenc, az RS Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. ügyvezetője, a Videokontroll gyártója: szakmai kirándulásra invitálta „A Gazdanapok Ászai” precíziós szárítás témájú kérdéseire legjobb válaszokat beküldő csapatokat.

A tanulmányútra október 11-én került sor, és a résztvevők a Bóly Zrt. Törökdomb telephelyére, valamint a Belvárdgyulai Zrt.-hez látogathattak el. A két helyszínen egyéni vetélkedő zajlott, hiszen a tanulóknak előre fel kellett készülni a két terményszárító modellből, amelyet megtekintettek. A házigazdák által feltett kérdésekre legjobb válaszokat adó fiatalok 1-1 tablettel is gazdagabbak lettek a két helyszínen az RS Bt. jóvoltából.

„A terményszárítás témaköre egy kicsit háttérbe szorul, nem csak az oktatásban, de a mezőgazdaság egészén belül is, ezért szerettük volna a fiatalok figyelmét ráirányítani erre a speciális területre szakmai napunkkal” – mondja a főszervező, Speiser Ferenc. „Ehhez két nagyon jó helyszínt választottunk. Érezhető volt, hogy fogadó partnereink nagyon komolyan vették a vetélkedőt és készültek arra, hogy ilyen rövid idő alatt a lehető legtöbb információt átadhassák” – folytatja.

A Bóly Zrt. törökdombi telephelye volt a délelőtti verseny helyszíne, ahol Ficsor Endre ágazati műszaki vezető mutatta be a RIELA 300/30 GDT szemestermény-szárítót, amelyet az RS Bt. a precíziós szárítás követelményeinek megfelelően optimalizált. Ficsor Endre a szerkezet bemutatása, a ventilátorok, a terménytisztítók, vagy a kezelőhelyiség bejárása során rengeteg gyakorlati tapasztalatot is elmondott. A diákok pedig nagy élvezettel vetették bele magukat az olyan problémák megoldásába, hogy például mit tennének, ha tűz ütne ki a szárítóban.

A délutáni helyszín Belvárdgyula volt, ahol az ország legnagyobb PETKUS 4000-es szárítója működik, 24-DU típusjelzéssel és a legnagyobb Videokontroll, 468 érzékelővel. Itt Wilhelm József, a Belvárdgyulai Zrt. gépészmérnök végzettségű vezérigazgatója személyesen vezette végig a csapatot a telephelyen.

„Örülünk annak, ha bármilyen lehetőség van arra, hogy mezőgazdasági szakmát tanuló diákokkal találkozhatunk. Gondolkodunk azon, hogy mi termelő üzemként hogyan tudunk hozzájárulni ahhoz, hogy ez a szakma vonzóbb legyen.

Bízunk benne, hogy ezek az akciók, amelyeknek az Agro Napló és az RS Bt. az élére állt, célt érnek majd” – mondta Wilhelm József.

bit.ly/AGA-Videokontroll

-an-

Több száz diáknak mutatták meg Örkényben, miért iratkozzanak agráriskolába

Mintegy 270 általános iskolásnak rendezett pályaorientációs napot a Pálóczi Horváth István Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium a Pest megyei Örkényben. A fiataloknak a Busa Bt., a Fliegl Abda Gépgyártó Kft., a Hunland Kft., a KITE Zrt., a Nagy-ok Trade Kft., a Pap-Agro Kft., és a Szomor Húsüzem képviselői tartottak előadásokat. Ezeken kívül a gyerekek körbenézhettek a gépműhelyekben, továbbá méz- és sajtkóstoló, mezőgazdasági gép makettkiállítás, tej- és húsfeldolgozó-, valamint cukrászati, sütő- és édesipari bemutató hozta közelebb őket a mezőgazdasági és az élelmiszeripari képzéshez. Az iskola diákjai a 2018/19-es tanévben a Családi gazdálkodó, a Kistermelői élelmiszer-előállító, falusi vendéglátó, a Mezőgazdasági gépész és a Mezőgazdasági gépjavító képzettséget adó szakokra jelentkezhetnek.

Csurja Zsolt

Korszerű technológiával ismerkedtek a Krovafejek

„A Gazdanapok Ászai” verseny második helyezettje az AM DASzK Sellyei Mezőgazdasági Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumából érkező „Krovafejek” csapat lett. A mezőgazdasági gépésznek tanuló fiatalok október 17-én izgalmas szakmai napon vettek részt az Agrotec Kft. meghívásából a cég szentlőrinci telephelyén.

„Nagy hangsúlyt fektetünk az új generációnak az oktatására és támogatására, a jelenlegi szakembereink utánpótlására. Óriási előny, ha egy olyan szakképesített kollégát tudunk felvenni, aki már ismeri a mi rendszerünket, a belső működésünket, illetve a gépeinknek a kezelését – mondta el Juhász József, az Agrotec Kft. szentlőrinci területi műszaki vezetője az Agro Napló kérdésére, hogy miért álltak „A Gazdanapok Ászai” program mellé.

A diákok a szakmai napon megismerhették a cégcsoport, és azon belül az Agrotec Kft. tevékenységeit a gépkereskedelemtől, a szervizen és alkatrészen keresztül az állattenyésztésig. Betekinthettek az Agrotec szentlőrinci telephelyének működésébe, az irodákat, a raktárat, a szervizműhelyt, a szervizautókat és felszereléseiket is beleértve. A csapat kipróbálhatta a New Holland T8.410 Auto Command traktort, ezáltal ízelítőt kaphatott a kor legfejlettebb traktorainak működéséről és üzemeltetéséről. Szintén betekintést kaphattak a precíziós gazdálkodás működésébe, fontosságába, végül beszélgetésre is nyílt lehetőség a szentlőrinci telephelyen dolgozó kollégákkal.

„Az ehhez hasonló gyakorlati programoknak mindig örülünk, mert a gyerekek a tanulmányaik során az alapokat megismerik, azonban szükség van arra is, hogy a korszerű, modern technológiával is megismerkedjenek. Ilyenkor arra is lehetőség van, hogy azokkal a gazdálkodókkal, szerelőkkel, akik ezeket az új gépeket használják, beszéljenek és akár a későbbiekben mint partnerek tudjanak együttműködni” – mondta a diákokat kísérő sellyei Martini József gyakorlati oktatásvezető.

A partnerség az Agrotec Kft.-n biztos nem fog múlni, hiszen a látogatás néhány órája alatt máris sikerült megbeszélni a sellyei iskola és a szentlőrinci Agrotec közötti jövő évi együttműködés alapjait. „Szeretnénk a kiválasztott diákokat eljuttatni a régióbeli rendezvényeinkre, illetve a meglévő oktatási programba beilleszteni őket a gépkezeléstől a gépészeten át egészen a növénytermesztésig” – mondta Juhász József.

-an-

Mi fán terem az isztriai pršut?

Horvátországban jártak október közepén „A Gazdanapok Ászai” vetélkedő győztesei. A szentlőrinci Erzsébet utcai fiúk csapata nem csak a 12. Tinjani Nemzetközi Sonkafesztivált (ISAP) látogatta meg a Baranya Megyei Vállalkozói Központ jóvoltából, hanem helyi termelőkhöz is ellátogathattak, akik meséltek nekik a sonkakészítés rejtelmeiről. A nyereményutazásról Erdősi Dánielt, a csapat kapitányát, „A Gazdanapok Ászai nagykövetét” kérdeztük:

„Csodás sonkákat és sajtokat kóstoltunk, valamint a helyi gazdák termékeit vehettük szemügyre a három napos isztriai utazáson. Az első napon Tinjanban a vásári programokat követően egy alapos helyi ételkóstoló következett.

Erdősi Dániel, Somogyvári Marcell és Werner Viktor

Másnap, a nagyszerű svédasztalos reggeli után elindultunk Porečbe, a tengerpartra, hogy megcsodáljuk az óvárost és a nagy kék vizet. Ezt követően felkerestük Gračišćeben Suzana Kukić őshonos, isztriai marhatelepét. Itt a mi szürkemarháinkhoz nagyon hasonló szarvasmarhákat láthattunk. Lenyűgöző volt a helyiek vendégszeretete, mindenhol kedvesen, a legfinomabb falatokkal vártak minket. Ezután az Isztriai-félsziget egyik vezető mezőgazdasági szakemberét, a magyar származású Antalovics Milánt látogattuk meg, akinél betekintést nyertünk a šonku pršut, vagyis a levegőn szárított sonka készítésébe. Természetesen a szakmai bemutatót itt is kóstoló követte.

Este visszabuszoztunk a fesztivál területére, ahol részt vehettünk a helyiek kedvenc énekesének koncertjén, majd az azt követő fergeteges esti szórakozáson. Másnap Rijekát érintve elindultunk haza, itt még egyszer megcsodáltuk a tenger gyönyörködtető látványát.”

-an

Novembertől január elejéig tartott beiskolázást támogató online játékunk, az „Őszi pörgés az Agro Naplóval”

 Az ötfős középiskolás csapatok hétről hétre változatos feladatokat kaptak, többek között az iskolai vagy családi múltból kellett fényképeket keresni, interjút kellett készíteni egy mezőgazdasági pályát választó fiatallal, kampányvideót kellett készíteniük iskolájuknak, vagy éppen el kellett készíteniük egy helyi ételt. A szakmájukat és iskolájukat az online térben népszerűsítő fiatalok csatáját az AM KASZK – Táncsics Mihály Mezőgazdasági Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma csapata nyerte.

A váci GazdÁSZok díja az OTP Agrár jóvoltából egy 140.000 forint értékű szakmai kirándulás, amely a győztes csapat érdeklődési köre alapján kerül megszervezésre.

Erős Angéla, Tolnai Vivien, Kiss Péter és Pikács Vanessza (a képen nem szereplő ötödik csapattag: Szabó Gabriella, felkészítő tanár: Rostásné Pátkai Zsuzsanna)

A diákok tevékenységét nem csak Facebook-oldalunk követői, hanem egy szakmai zsűri is pontozta. Nagy örömünkre szolgált, hogy elfogadta felkérésünket a zsűribe Dr. Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár asszony, Dr. Weisz Miklós az AGRYA társelnöke és Balogh Tamás, az OTP Bank Agrárágazati Igazgatóságának főosztályvezetője.

A beiskolázás további támogatása érdekében felajánlottuk, hogy a mezőgazdasági szakközépiskolák továbbtanulási tájékoztató anyagait térítésmentesen közzétesszük online fórumainkon.

A versenyzők kreatív alkotásait megtekintheti az alábbi linken: http://bit.ly/oszi-porges-2018

-an-

Köszönettel tartozunk a szakmai szervezeteknek, a cégeknek és a mezőgazdasági egyetemeknek a szakmai és az anyagi támogatásukért! 

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által elismert és támogatott szakmai vetélkedőinket 2019-ben is folytatjuk!

A cikk szerzője: Ádám Tamás

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!