Tavaszi magágykészítés és vetés száraz körülmények között

Agro Napló
A klímaváltozás egyik hatása az éves természetes csapadék szélsőséges eloszlása, az aszályosabb időszakok gyakorisága és hosszabb kitolódása, az esetenkénti rövid idő alatt nagy intenzitású záporok lezúdulása és elfolyása.

Az idei tavaszra is a csapadékhiány a jellemző, amely egy enyhe telet és kevés havat követ, tehát a talajban megőrződött nedvesség kincset ér a tavaszi vetésű növények csírázásához és kezdeti fejlődéséhez, ill. az ősziek tavaszi vegetációjának indulásához.

Hogy mennyi csapadék őrződött meg a talajban, nagymértékben az őszi alapművelésektől is függ. Az elővetemény utáni tarlóműveléssel és mulcskezeléssel majd a kombinált, mélyebb lazító és sekélyebb porhanyító-keverő mulcsműveléssel, ill. minden esetben a talajfelszín visszazárásával lehet a legtöbb nedvességet konzerválni a talajban. A tarló- és a mulcskezeléssel felgyorsítható a szerves tarlómaradványok lebomlása, növelhető a talajlakó mikroorganizmusok tevékenységének intenzítása, csökken az áttelelő kórokozók élettere, az újrafertőződés veszélye, csökken a növényvédő szerek használata, javul a talajszerkezet és a talaj vízgazdálkodása, csökken az aszálykárosító hatása, sőt még a későbbi művelések energia­igénye is mérséklődik. Ugyanakkor csapadékhiányos időszakban különösen fontos szabály, hogy csak annyira szabad a talajt bolygatni, amennyire feltétlen szükséges, ugyanis minden talajbolygatás nedvességvesztéssel is jár.

Az enyhébb csapadékhiányos és szelesebb telek – mint az idei is volt – az alapművelés során a talajfelszín elmunkálását és lezárását is szükségessé teszik. Az ősszel nem megfelelően tömörített és lezárt talaj tavasszal porosodásra lesz hajlamos. Figyelemmel kell lenni arra is, hogy az őszi alapművelés során a képződött rögök felaprításra kerüljenek, mert a nem felaprított, csak betemetett rögök az enyhe tél folyamán nem porhanyulnak át és ez gondot okoz a tavaszi magágykészítésnél.

Az enyhe tél, a melegebb, szárazabb tavasz alatt a talaj folyamatosan veszít a nedvességtartalmából. A nedvességhiány miatt visszaesik a talajban a morzsalékképződés és a talajszerkezet degradálása következik be (pl. porosodás). A hiányzó nedvesség hátráltatja a biológiai folyamatokat is a talajban. A nedvesség hiánya a felső rétegben gátolja a talaj mélyebb rétegeiben tárolt nedvesség hasznosulását is. A különböző talajművelési eljárások során, a talaj mikro- és makroporozusságát lehet befolyásolni és az összporozus térfogat változása határozza meg a beavatkozás kedvező, vagy kedvezőtlen irányát. Az összporozus térfogat számszerűsíthető és a legnagyobb hatással van a talaj vízforgalmára, a gyökérzet fejlődésére és az aeróziós viszonyokra. A tavaszi magágykészítés során is az ideális talajszerkezet létrehozásával, az optimális pórushálózat kialakítására kell törekedni. Az ideális talajszerkezet jellemzői a talaj különböző mélységi rétegeiben:

1. Felső, magágymélységben: morzsalékos, nedvességmegkötő, sok mély bioporust tartalmazó laza réteg, tömörebb magágyfenékkel;

2. Felső, középső réteg: sarkosabb aggregitumokból felépülő, kissé tömődött, de elegendő biogén perforációt tartalmazó, gyökerekkel jól átszőhető talajréteg;

3. Alsó, középső réteg: gyengén tömődött, poliederes szerkezetű, a gyökerek növekedésének helyt adó talajréteg;

4. Altalaj: tömörítetlen, jó vízmozgású altalaj.

A tavaszi vetésű növények (borsó, cukorrépa, kukorica, napraforgó, szója, cirok stb. magágykészítése és vetése során az idén a legfőbb feladat a legkevesebb talajmozgatással és a talaj nedvességének maximális megőrzésével járó műveletek megválasztása és alkalmazása. Ez a műveletek gyors egymást követésével, a művelési menetszámok csökkenésével, kapcsolt (magágykészítő + vető) gépek, ill. kombinált (összeépített vetőgép és talajművelőgép) vető aggregátokkal valósítható meg leginkább.

Külön munkamenetben végzett magágykészítés és vetés

A külön munkamenetben végzett magágykészítés és vetés során a két művelet a lehető legrövidebb időben kövesse egymást, hogy a vetőmag még nyirkos, aprómorzsás talajba kerüljön és mihamarabb lépjen kontaktusba a talajjal, majd betakarva a vetett sorok és sorközök is lezárásra kerüljenek. Ezeknél a műveleteknél rendkívül fontos, hogy a magágykészítés csak a szükséges (vetési) mélységben valósuljon meg, a mozgatott talaj lehető legkisebb mennyisége mellett és a magágy felszíne minden esetben visszatömörítésre kerüljön. A magágykészítő elejére, nyomlazító kapák felszerelése ajánlott a traktorkerekek vetési mélységét befolyásoló, tömörítő hatásának mérséklésére az egyenletes kelés érdekében. A részben mulccsal borított területen a magágykészítőket lúdtalpkapákkal felszerelve célszerű alkalmazni és azok elejére mulcstakarás esetén száraprító tárcsasort, vagy száraprító késes hengert, ill. ezek kombinációját felszerelni, amely az áttelelt szármaradványokat felaprítják, talajba keverik és így a magágykészítő kapák egyenletesebb mélységtartás mellett képesek aprómorzsás, porhanyós magágyat készíteni (Framest, He-Va, Horsch, Kerner, Satex, Väderstad, Wallner stb.).

Szárazabb körülmények között célszerűbb a magágykészítőkhöz nehezebb széleróziónak kitett területeken a magágy felszínét mintázó (mikrobarázdált, spirális stb.) hengereket választani. Erre a feladatra a magágykészítőknek igen széles választéka áll rendelkezésre a piacon.

A legnevesebb külföldi gyártók (Bednar, Dal-Bo, Farmet,  Horsch, Lemken, Quivogne, Kverneland, Kongskilde, Rabe, Kuhn, Multiva, Väderstad stb.) mellett számos hazai gyártó (Busa, Framest, Kühne, Omikron, Metalwolf, Vadkert stb.) is kínál többféle munkaszerszámmal felszerelt (különböző munkaszélességű) magágykészítőt.

A jó mélységszabályozású, kisebb földmozgatással dolgozó kapákkal felszerelt és dupla szabályozható nyomással dolgozó előtömörítő hengerekkel rendelkező magágykészítőket célszerű előnyben részesíteni.

Magágykészítés és vetés egy munkamenetben kapcsolt gépekkel

Jó megoldást kínálnak az egymenetes magágykészítéshez a traktoron alkalmazott mellső függesztésű magágykészítő gépek és a traktorra hátul függesztett vetőgépek. Ebben az esetben egy időben történik a magágykészítés és a vetés.

Az ilyen kombinációhoz választhatók a Güttler Kft. Avant és Duplex tolt kivitelű magágykészítői, amelyek háromsoros rugós­ szárú, 15 cm-es húzástávolságú, nyílhegyű kapákból és egy- (Avant), ill. kétsoros (Duplex) prizmahengerből épülnek fel. Az Avant modellek kilencféle munkaszélességgel érhetők el 2,5–6,15 m között. A Duplex modellek munkaszélessége 2,92 és 6,05 m közötti munkaszélességekkel készülnek. A velük egy menetben üzemeltethető vetőgépek munkaszélessége a magágykészítő gépek munkaszélességéhez igazítható.

A tavasszal használt vetőgépek közül a keskeny sortávú cukorrépa és szója függesztett szemenként vető gépeknek a 6/8 és 12 soros változatai  választhatók a kapcsolt üzemmódhoz. A széles sortávú (kukorica, napraforgó), szemenként vető gépek közül pedig a 4/6 és 8 soros változatok illeszkednek a frontfüggesztésű magágykészítős kombinációkhoz. Sajátos gépkombinációt kínál a vízmegőrző, egymenetes magágykészítő-vető kombinációra a Lemken. A profi talajművelő és vetőgépgyártó a Solitair 25 KA pneumatikus starter műtrágya-kijuttató és sorvető gépére elől vonórúd alatti beépítéssel különböző magágykészítő egységek (Zirkon aktív forgóborona, System-Kompaktor passzív magágykészítő) csatlakoztathatók, mögé pedig az ikersorban deltáben vető Azurit DeltaRow 6, vagy 8 soros szemenként vetőgép. A gépkapcsolás a traktorra hátul féligfüggesztett kivitelben csatlakoztatható.

Az első szekcióban dolgozó magágykészítő egységek készítik elő a vetőágyat, az elektromos meghajtású, pneumatikus üzemű Solitair 25 juttatja ki az iker sorok közé a starter műtrágyát és látja el vetőmaggal az elektromos meghajtású Azurit vetőelemeket. Mivel a vetőegységek is nagy vetési sebességre képesek, így a gépcsoport területteljesítménye a munkaszélességtől függően is kiemelkedő lehet.

A cseh Farmet a 3 és 8 m közötti munkaszélességben készülő Falcon PRO talajművelő-vető gépkombinációjával oldja meg az egymenetes magágykészítési és vetési technológiát. A féligfüggesztett gépek vonórúdjával összeépített osztott (vetőmag/műtrágya) tartálya alatti térben cserélhető magágykészítő modulok helyezhetők el, amelyeket a gép vontatására szolgáló gumiabroncshenger követ. A gép alvázának hátsó függesztő szerkezetére különböző pneumatikus gabona és szemenként vető gépek csatlakoztathatók.

Ugyancsak a magágykészítő-vetőgép összeépítésére kínál megoldást az osztrák Pöttinger is. A FOX vibrációs kapás tömörítő hengeres rövid magágykészítője, vagy a LION forgóboronái kapcsolhatók össze a szemenként vetésre is alkalmas AEROSEM PCS (Precision Combi Seeding) vetőgéppel és így egy menetben képesek a magágykészítésre a starter műtrágyák kijuttatására és a különböző tavaszi vetésű kultúrák szemenkénti vetésére. A lengyel Rolmako cég is kínál 2,5–4,0 m közötti munkaszélességű, két kapasoros, hátsó függesztésű vetőgéppel összekapcsolható, függesztett magágykészítő gépeket, amelyekkel egy menetben idő- és művelettakarékosan végezhető el a magágykészítés és a vetés. A különböző egymenetes gépkapcsolásokkal 50%-kal csökkenthető a munkamenetek száma, ilyen arányban mérsékelhető a gépek okozta talajtömörítés és nemcsak a nedvességet lehet megőrizni, hanem időt is lehet nyerni, hogy a mag optimális időben kerüljön a talajba.

A vetőgépek felszereltsége

A száraz körülmények között végzett tavaszi vetéseknél a vetőgépek talajban dolgozó részeinek megválasztására kell megfelelő figyelmet fordítani, amelyeknél a legfontosabb kritérium, hogy azok a legkisebb talajmozgatással dolgozzanak.

A vetőelemek csoroszlyakocsijára elől felszerelt rög- és mulcsrendezők közül a terelő-egyengető lapokat célszerű előnyben részesíteni, a nagyobb bolygatást végző terelőcsillagokkal szemben. A magbarázda nyitásához a jó mélységszabályozású kéttárcsás, keskeny hasítékkal dolgozó csoroszlyákat ajánlatos választani, széles mélységhatároló kerekekkel. A mag-talaj kontaktus javításához, a csoroszlyakocsikon legyen magbarázda fenék igazító és tömörítő, valamint a vetőmagot a talajba nyomással rögzítő magnyomó kerék. A magbarázdába kivetett magok takarására is a V-alakban futó gumipalástú, állítható talajnyomású magtakaró kerekek használhatók leginkább, amelyek mögött száraz körülmények között sortömörítő rácsos hengerek használata kínálja a legjobb megoldást, ugyanis a rugósfogú és egyengető-simító, L-alakú sortakarók nem tömörítenek eléggé.

Strip-Till és direkt vetés

Jó szerkezetű talajokon száraz körülmények között tavasszal további megoldást kínál a Strip-Till sávos művelésen alapuló vetés is.

Ebben az esetben csak az elvetett sorok 20 cm-es sávszélességében történik meg a magágy előkészítése, amelybe a vetőelemek el is vetik a magokat. Természetesen ez kombinálható a starter és alap műtrágyák különböző mélységű sávos kijuttatásával is. A terület nagyobbik (70–74%-os) részén bolygatatlan marad a talaj és így kevesebb nedvesség távozik belőle. Természetesen a bolygatatlan területen kémiai gyomirtással kell védekezni a gyomok ellen. Ehhez a megoldáshoz választhatók a KITE rendszerében használt Ortmann Strip Till technológiák. De számos európai gyártó is (Bednar, Farmet, Kuhn, Mzuri stb.) kínál Strip Till technológiákat.

Az egyik legbevállaltabb típus, egy lengyel gyártónak, a Mzuri-nak a Select Pro-Till 4T robusztus gépe, amelyet különösen Nagy-Britanniában, Észak-Németországban és a Benelux Államokban használják szívesen a gazdaságok. A talaj bolygatása nélkül dolgozó direktvetőgépek is megoldást kínálnak a széles sortávú, tavaszi kultúrák szemenkénti vetéséhez. Több európai vetőgépgyártó is kínál olyan pneumatikus szemenként vető változatot, amely direktvetésre is használható. Ezek robusztus csoroszlyakocsikkal, 200 kg/db feletti csoroszlyaterheléssel készülnek és hasítékba helyezik ki a vetőmagot, amelyet azonnal le is zárnak.

Erre a célra Magyarországon elsősorban a John Deere, a Kuhn direktvető gépei terjedtek el.

Dr. Hajdú József

A cikk szerzője: Dr. Hajdú József

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Időjárásbiztos termelés

Időjárásbiztos termelés

Az időjárás olyan, amilyen. Mindig van olyan, akinek jó és olyan, akinek nem. Az elmúlt kb. 20 évben mindig arról beszéltünk, hogy próbáljuk megőrizni...

Kíméletesebb, megfontolt talajművelés

Kíméletesebb, megfontolt talajművelés

A talajművelés a tarlóhántással a kombájn mögött kezdődik, mármint azoknak, akik egyáltalán talajt művelnek. A NoTill-ben nem csinálunk semmit, csak v...

Precízebb, biztonságosabb vetés

Precízebb, biztonságosabb vetés

Egyre több helyen lehet olvasni, hogy a termőtalajok mennyire le vannak romolva. Amennyiben a romlás, rombolás tovább folytatódik, akkor belátható idő...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!