Agroaim: Meszező anyag, savanyú talaj, mennyit, miből, mikor? (x)

Agro Napló
Az Agro AIM Hungária Kft. 10 éve jelen van a hazai piacon. Meghatározó szerepet tölt be minőségi talajjavító anyagok forgalmazásában. A hazai szántóföldi területek kevesebb, mint 20%-án történik rendszeres, szaktanácson alapuló mészutánpótlás. Jelenleg az egyik legolcsóbb és leghatékonyabb ‘tápanyag-utánpótlás', hiszen a már meglévő tartalékok feltáródását segíti, ugyanakkor javítja a talajt.

Ön mikor meszezett utoljára? A kalcium gyorsan mozog a talajban, hamar lemosódik, egy átlagos terméshozamú kukoricának 26 kg/ha, egy átlagos őszibúzának 15 kg/ha kalciumra van szüksége. Javítsa talaját, biztosítsa termését!

Mi a jele annak, hogy meszeznem kell a területeimet?

A szűkített vagy bővített talajvizsgálat eredménye alapján a pH (KCl-os a hazai szabvány szerint) 6 vagy ez alatti, abban az esetben a talaj pH alacsony, tápelem feltáródási problémák fordulhatnak elő. Fontos, hogy ha a pH 6 feletti, de a CaCo3 szint (kalcium-karbonát) – amelyet szintén tartalmaz a talajvizsgálat eredménye – alacsony (a laborjegyzőkönyvben az szerepel, hogy CaCo3 <0,1, ez azt jelenti, hogy nincs mész a talajban), ebben az esetben a magasabb pH-t más hatás, vagy elem okozza, így meszezés szükséges.

Mit jelent a feltöltő és a fenntartó meszezés?

Feltöltő meszezés: a rendszerváltás előtt, illetve a cukorgyárak környékén a képződött ‘felesleges' mésziszapot hasznosították több 10, esetleg 100 tonnás hektáronkénti kijuttatással. A talaj biológiai életét károsan befolyásolja, a következő években termésdepressziót okoz, mai alkalmazása a korszerű meszező anyagok mellett nem indokolt. Igen savanyú talajok esetében (pH<5) végezhetünk egy ‘kezdő' nagyobb dózisú meszezést, ezt megfelelő számítás előzi meg, amelyben számos talajtani tényezőt veszünk figyelembe.

A fenntartó meszezéskor az adott talajállapothoz és növénykultúrához igazítjuk a kijuttatandó mennyiséget, kisebb dózisú (150-800 kg), 2-3 évente ismételjük, figyelembe véve a kultúrák által a területről kivont mennyiséget és a talajállapotát. A kisebb dózis segít a tápanyagok felvételében (pl. foszfor), termésdepresszió nem jelentkezik, a talajélet nem károsodik, kisebb költséggel számíthatunk, viszont rendszeresen ismételni kell.

Mikor meszezzünk?

Granulált kalcium-karbonát tartalmú meszező anyaggal vegetációs időszakban is, kalcium-oxid (égetett mésszel) csak vegetációs időszakon kívül ajánlott meszezni, egyébként éget. Őszi vetésű növények elé a vetést megelőzően a talajelőkészítéskor, granulált kalcium-karbonáttal tavasszal, állományban. Fontos, hogy a kalcium-oxidos (égetett mész) kijuttatása történjen meg a vetés előtt 3-4 héttel, máskülönben a csírázáskor károsíthatja a csíranövényeket. Tavaszi vetésű növényeknél az őszi alap talajmunkával egyidőben, vagy a vetést megelőző magágyelőkészítéskor szórjuk ki a meszezőanyagot. Bedolgozása nem kell, hogy mélyen történjen, a kalcium könnyen és gyorsan mozog a talajban, különösen laza, homokos területeken.

Mennyit szórjunk ki hektáronként?

Ezt pontosan ki kell számolni! Amire szükségünk van – egy talajvizsgálati eredmény, hidrolitos-aciditás vizsgálat – amennyiben rendelkezésre áll, valamint a meszezőanyag minőségi paraméterei. Akár táblán belül differenciáltan is lehet szórni (mérleges műtrágyaszóró, lehatárolási térkép megléte esetén), a kijuttatandó mennyiség a 0 kg-tól a 800 kg-ig terjedhet. A legjobb módszer, mivel csak oda és annyit juttatunk ki, amennyire szükség van, meszezőanyag megtakarításban akár 30–50% is lehet.

 

Milyen meszezőanyagot használjak?

Kalcium-oxid (égetett mész), kompaktált – nem granulált! – formában elérhető. Az építőipari alapanyaggyártás mellékterméke, tulajdonképen kompaktált, égetett mész. Amint víz éri exoterm folyamat játszódik le, hő termelődik (mészoltás). Az útépítésnél nagy dózisban alapnak használják (vízelzáró réteget képez, sajnos ezt a talajban is megteszi). Fertőtlenítő hatású (oltott mész), így a talajéletre negatív hatással van, frissen baktériumtrágyázott területeken nem ajánlott használata. Gyorsan emeli a pH-t, ugyanakkor gyorsan el is múlik hatása, lemosódik. Tartamhatása nem számottevő. Porosodik, kompaktált formában kerül a piacra. Munkavédelmi szempontból veszélyes, a szórón, munkagépen korróziót okoz (maró, lúgos hatás), fontos, hogy gyorsan letakarítsuk. Csíranövényt károsíthatja, vetés előtt 3-4 héttel ki kell juttatni, állományban NEM szórható! Porosodása miatt speciális szórógéppel érdemes kijuttatni.

Kalcium-karbonát újgenerációs talajjavító granulátumok. Igen finomra őrölt kalcium-karbonát, amelyet visszagranulálnak, így igen nagy reakciós felülettel bír, ugyanakkor könnyen kezelhető, pontosan kijuttatható. Fontos, hogy a jó minőségű granulátum felületkezelt, pormentes, a sima granulátumban van porosodás. A kalcium-karbonátnak azonnali és tartamhatása is van, lemosódása lassúbb, feltáródása fokozatos. Kisebb mennyiségnek is megfelelő hatása van. Többféle granulátum van a piacon, válasszuk ki a megfelelő granulátumméretet (2-6 mm, de például az Atrigran méretezése kis és nagy szórástávra is létezik (1-4 mm és 4-8 mm). Amennyiben teljesen pormentes anyagot keresünk, úgy a felületkezelt granulátumot válasszuk. Kérjünk mintát a termékből, válasszunk olyat, amelynek granulátum méretezése megfelelő, jó a szórásképe és pormentes.

Amennyiben más meszező anyagot választunk (pl. mésziszap) kérjük el az anyag engedélyét, nézzük meg, hogy mekkora a nátrium, magnézium és egyéb só tartalma, amely káros lehet a talajra. Fahamu (égetőből, erőműből) ugyan magas pH-val rendelkezik, de kalciumot csak nyomokban tartalmaz, mész utánpótlására alkalmatlan anyag, sok esetben károsítja a talajt!

Minőségi TERMÉKEINK

Granulált kalcium-karbonát termékeink: 2-6 mm granulátum, PORMENTES

GranuCa – kalcium utánpótlásra

GranuP15: kalcium-karbonát + 15% foszfor P2O5,

GranuGIPSZ: granulált, pormentes gipsz- szikesek javítására

AtriGran termékcsalád (kiszerelés 500 kg BB)
granulált, frakcionált (1-4 mm és 4-8 mm) kalcium-karbonát termék

Kompaktált kalcium-oxid (2-6mm), kiszerelés 500 kg BB

 

‘Önre szabott árért' keressen bennünket! Kiszállítás 4 tonnától!

Küldje el talajvizsgálati eredményeit, kiszámoljuk mennyi meszezőanyagra van szüksége, hagyományos és differenciált kijuttatásra is!

További információ: www.agroaim.hu

Tel.: 06 30 983-8390

 

 

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!