Váratlan hírek érkeztek az élelmiszerárakról: erre nem sokan számítottak
A növényi olajok jegyzésének növekedése ellensúlyozta a búza, a kukorica, a rizs és a cukor árcsökkenését.
A növényi olajok jegyzésének növekedése ellensúlyozta a búza, a kukorica, a rizs és a cukor árcsökkenését.
Javult Magyarország agrár-külkereskedelmi mérlege, ám néhány termékcsoport gyengébben teljesített.
Bár világszerte számos országban népszerű a nyulak húsa, hazánkban a fogyasztás nagyon alacsony.
Évente körülbelül 30 kg sertéshús fogy fejenként itthon, elindult a fogyasztását ösztönző kampány.
A globális gabonatermelésre vonatkozó előrejelzések szerint a szemes termények időjárás okozta termeléscsökkenését a búza és a rizs várható termelésnövekedése ellensúlyozza.
Feltétlenül növelni kell az európai kontinensen kívülre jutó exportteljesítményünket.
A Nébih felé teendő adatszolgáltatásnak köszönhetően már a szállításokat megelőzően információ áll rendelkezésre a magyar hatóságok számára az áruforgalomról.
A hagyományosan nagy mennyiségben fogyasztott húsfélék mellett nem kéne messzire menjünk, ha valami rendhagyóbbat szeretnénk enni.
A gabonafélék ára csökkent, a növényi olajoké nőtt; rekordnagyságú gabonatermés várható.
Az elmúlt évek viszontagságai megviselték a sertéságazatot, de mára stabilizálódni látszik a helyzet.
Hiába lenne belőle bőven itthon, továbbra sem fogyaszt több nyúlhúst a magyar lakosság.
Megtorpantak a nemzetközi élelmiszerárak októberben, mintegy 10,9%-kal múlta alul az egy évvel korábbi szintjét.
Több hazai ágazati szervezet nyílt levélben fordult Ursula von der Leyenhez az ukrán gabonaügy miatt.
Magyarország nemzeti hatáskörben meghosszabbítja és kiterjeszti az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó behozatali tilalmat.
Csökkent a nemzetközi élelmiszerár-index, a bőséges készletek miatti árzuhanás alól csak a rizs és cukor jelentett kivételt.
A lakosság 95 százaléka rendszeresen fogyaszt virslit, negyedük még sincs tisztában azzal, hogy miből készül.
Alacsonyabb lett a fontosabb gabonafélék nemzetközi árfolyama, míg a helyi szinten magas élelmiszerárak nehézséget okoznak a rászoruló országokban.
Habár jelenleg a magyar élelmiszerek 95 százalékát Európába exportáljuk, komoly piacuk lehetne Ázsiában, a Közel-Keleten, és Afrika egyes régióiban is.
Zuhant a búza, kukorica, a növényi olajok és a sajt ára globálisan, míg a rizs, cukor és a húsféléké nőtt.
2023-ban már nem megy ritkaságszámba, ha egy étteremben, sőt, mi több, a saját konyhánkban is felkerül egy-egy különleges hússzelet a tányérra.
A korlátozások miatt az elmúlt hetekben közel 100.000 egészséges, mégis eladhatatlan sertés ragadt bent és halmozódott fel a telepeken.
Romániának egy “normál” termésű évben is 40%-os a gyümölcsimport-függősége, a fagykárok miatt ez az idén tovább súlyosbodhat.
Továbbra is folytatódnak az Agro-ökológiai Program (AÖP) kifizetései Magyarországon.
Az exportvolumen kis mértékben csökkent, az import mennyisége viszont nőtt, és drágábbá is vált a behozott zöldborsó a lengyeleknél.
A legtöbb térségben a felső talajréteg kellően átnedvesedik, ami elősegíti a nyári kapás növények korai fejlődését.