Az agrárkamara bírálja az unió „termőföldtől az asztalig” elnevezésű stratégiáját

Agro Napló
Elfogadhatatlan a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) számára az unió „termőföldtől az asztalig”, valamint a biodiverzitásról szóló stratégiája, amit az Európai Bizottság közzétett.

A tájékoztatás alapján ez a dokumentum Európai Zöld Megállapodás (European Green Deal) részét képezi, és a fenntartható mezőgazdasági, valamint élelmiszeripari tevékenységre való áttérést célzó Termőföldtől az Asztalig (Farm to Fork) elnevezésű, valamint a biológiai sokféleség védelméről szóló Biodiverzitás Stratégiát tartalmazza. A NAK elkötelezett a környezetterhelés csökkentését illetően, azonban a köztestület számára a most bemutatott stratégiák elfogadhatatlanok, mert a bennük foglalt célok teljesíthetetlenek, és olyan súlyos terheket rónának az agrár- és élelmiszergazdaság szereplőire, emiatt pedig közülük sokaknak fel kellene hagyniuk tevékenységükkel az előrejelzések szerint.

Stella Kyriakides, az Európai Unió (EU) egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős biztosa május második felében – egy, az uniós agrárbiztos meghívása nélkül megrendezett eseményen – ismertette az Európai Bizottságnak (EB) azokat a 2030-ig megvalósítani tervezett célkitűzéseit, amelyek az elképzelések szerint a fenntartható mezőgazdaságra és élelmiszeriparra való áttérést és a biológiai sokféleség védelmét szolgálják. Elmondása szerint az EU üvegházhatású gázkibocsátásnak 10,3 százaléka származik a mezőgazdaságból, ezért kiemelt szerepet szánnak a bemutatott stratégiának a klímacélok megvalósításában is.

A dokumentum 27 konkrét intézkedést tartalmaz az uniós élelmiszer-ellátórendszer megreformálása érdekében. A stratégia többek között előírja a növényvédőszer-használat 50 százalékos, a műtrágya esetében pedig annak 20 százalékos csökkentését 2030-ig. Az antibiotikumok használatát illetően szintén egy 50 százalékos vágást irányoznak elő, emellett a fenntarthatóság jegyében vizsgálnak majd felül a jelenlegi állatjóléti szabályozás ugyancsak ebbe a körbe esik. Az ökológiai gazdálkodással érintett területek jelenlegi 8 százalékos szintjét legalább 25 százalékra kívánják emelni az EU-ban. Emellett az európai polgárok étrendjét a civilizációs betegségek gyakoriságának visszaszorítása érdekében egészségesebb irányba szeretnék terelni. A Termőföldtől az Asztalig Stratégia a Biodiverzitás Stratégiával egymást kölcsönösen erősítve igyekszik elérni a Zöld Megállapodásban lefektetett éghajlat- és környezetvédelmi célkitűzéseket.

A tagországok következő időszakban lehívható agrártámogatásairól rendelkező közös agrárpolitikát – azaz a KAP Stratégiai Tervek Európai Bizottság általi jóváhagyásakor – várhatóan kiemelten fogják kezelni, hogy annak tartalma és törekvései megfeleljenek a Termőföldtől az Asztalig Stratégiában foglaltaknak. A tagállamok pegig mindennek következményeként komoly nehézségekkel és a támogatások csökkentésével nézhetnek szembe, ha a szóban forgó a szigorú előírásoknak nem tudnak majd eleget tenni.

A köztestület aláhúzza: a NAK fontosnak tartja a mezőgazdaság és az élelmiszeripar gazdasági, társadalmi és környezeti fenntarthatóságát és annak környezetvédelmi szempontból pozitív irányú elmozdulását. Úgy véli ugyanakkor, hogy a most megfogalmazott teljesíthetetlen célok éppen ellenkezőleg hathatnak.

A NAK számára a május közepén bemutatott, hatástanulmányok elvégzése nélkül készült stratégiák elfogadhatatlanok, mivel olyan súlyos terheket rónának az agrár- és élelmiszergazdaság szereplőire, hogy közülük sokan felhagynának tevékenységükkel. Mindeközben a szabadkereskedelmi egyezményeknek köszönhetően a harmadik országokból az EU piacaira érkező termékek még a jelenlegi, kevésbé szigorú környezetvédelmi, valamint nyomon-követhetőségi és minőségi szabályozásoknak sem feltétlenül felelnek meg.

A Termőföldtől az Asztalig Stratégia tartalmáról szóló részletes összefoglalót a NAK rövidesen a hírportálján is közzéteszi – olvasható az ismertetőben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!