MENÜ

Együtt írják a magán erdőgazdálkodás jövőjét

Agro Napló 2021.07.29.

A magán erdőgazdálkodás jövője az érintettek széles körű bevonásával alakulhat, mivel az agrárkamara, a szakmai szervezetek és a kormányzat is partner a szektor erősítésében – közölte a köztestület lapunkkal.

 

Kiemelik: nagy érdeklődés mellett, több mint hétszáz szakmabeli részvételével zajlott a – Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége (MEGOSZ) által szervezett – „Írjuk együtt a magán erdőgazdálkodás jövőjét” fórumsorozat.

A helyi erdőtulajdonosok, erdőgazdálkodók és erdészeti vállalkozók, továbbá az Agrárminisztérium (AM), a Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség (FAGOSZ), az erdészeti tudományos műhelyek, valamint más szakmai szervezetek képviselői az ország hat térségében találkoztak június 22. és július 1. között.

Az elmúlt időszakban jelentősen átalakult a szektor jogszabályi háttere, és a környezeti változások miatti, illetve az ezekkel összefüggésben megszaporodó EU-elvárások is komoly kihívást jelentenek. Mindemellett az uniós közös agrárpolitika (KAP) következő, 2023-tól induló ciklusa támogatási lehetőségeinek tervezése is az idei év aktuális feladata. Az esemény lehetőséget biztosított egyebek közt a magán erdők használata, hasznosítása terén körvonalazódó változásokra és kihívásokra, az ezek nyomán bekövetkező átrendeződésekre vonatkozó eszmecserére.

A fórumsorozat egyes állomáshelyein szakmai kérdések, javaslatok felvetésére is volt lehetőség, illetve több témában is körvonalazódott előrelépés. Ennek nyomán a szakmai érdekképviseleti szervezetek a jogi környezet finomhangolását célzó javaslatokat készítenek a közeljövőben. Ilyen például az erdőhasználati szerződés kötésére jogosult vállalkozások feltételrendszerében a felsőfokú szakképzettség elvárása alóli mentességekre irányuló javaslat. Ugyancsak kezdeményezik a magán erdőgazdálkodás mihamarabbi újraszerveződését elősegítő támogatási lehetőségek kialakítását is.

„A rendezvénysorozat megmutatta, hogy a szektor gyakorlati szereplőinek továbbra is igényük van a folyamatos és széles körű tájékoztatásra, amiben számíthatnak a szakmai és érdekképviseletei szervezetekre” – tartalmazza az agrárkamara tájékoztatása.