MENÜ

Jól halad a Vidékfejlesztési Program végrehajtása

2018.05.17.

Az agrárium finanszírozási kérdéseiről, a Közös Agrárpolitika várható irányairól szervezett konferenciát az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány szerdán, Budapesten. A rendezvényen Kis Miklós, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Vidékfejlesztési Program aktuális kérdései mellett a KAP forrásainak várható jövőbeli alakulásáról tartott előadást – közölte a Miniszterelnökség.

 

A magyar kormány elutasítja a Közös Agrárpolitika és a kohéziós támogatások csökkentésére tett brüsszeli javaslatot. Egyre élesebb vita kezd kibontakozni a 2020 utáni EU-s költségvetésről és a forráselosztásról, melyben végsőkig képviselni fogjuk a magyar gazdák érdekeit – hangsúlyozta az államtitkár. A 2020 utáni időszakban a hazai agrárium versenyképességének megőrzése, további erősítése érdekében elengedhetetlen az erős, két-pilléres rendszer fenntartása a megfelelő költségvetési források biztosításával. A magyar érdek az, hogy továbbra is nagy arányban vissza nem térítendő támogatásokkal lehessen segíteni a mezőgazdasági beruházások megvalósítását, a jelenlegi támogatásintenzitások fenntartása mellett.

Kis Miklós kiemelte, a források megvédése érdekében meg kell akadályoznunk, hogy a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatásokat más, a Közös Agrárpolitika eredeti céljától eltérő feladatokra (pl. migráció okozta problémák finanszírozására) fordítsák.

Az államtitkár előadása során felhívta a figyelmet arra, hogy a Vidékfejlesztési Program végrehajtása a megfelelő ütemben halad, az 1300 milliárd forintos keret több mint 95 százalékáról már döntést hozott az Irányító Hatóság. Sajnos a szigorú brüsszeli szabályozás miatt a beruházási támogatások előlegigénylése elmaradt az előzetes várakozástól, mert az EU által megkövetelt 100 százalékos biztosítéknyújtási kötelezettség – a bankok által kidolgozott garanciatermékek ellenére – jelentős és költséges akadályt jelent a gazdák számára.

Kis Miklós ezen végrehajtási tapasztalatok alapján külön hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottságnak a 2020 utáni időszak tervezett egyszerűsítései között az agrár-beruházási támogatások előleg-kifizetési követelményeit is át kell gondolnia.