MENÜ

Jövőre már helyben dolgozzák fel a gyümölcsöt Szécsényben

2018.09.10.

Hűtőház és gyümölcsfeldolgozó épül jövőre Szécsényben, előbbire 115 millió forintot nyert el az önkormányzat, utóbbira pedig 400 millió forint támogatást kapott az önkormányzat partnercége, a Házikó Farm Kft.

 

A 2016 júliusában közösen létrehozott HáziCool Kft. 115 millió forintos támogatást nyert el a Területfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán hűtőház létesítésére - mondta Stayer László (Fidesz-KDNP) Szécsény polgármestere a hűtőház alapkőletételi ünnepségén. A beruházás összértéke 140 millió forint, a fennmaradó részt az önkormányzat partnercége, a budapesti székhelyű Házikó Farm Kft. biztosítja.

A városvezető a három éve indított helyi gazdaságfejlesztési program komoly eredményének nevezte a hűtőház megépítését, amely szavai szerint a környék gazdálkodóinak bázisa lesz.

Bertényi Gábor, a Házikó Farm Kft. alapítója és tulajdonosa elmondta, hogy a HáziCool Kft.-ben 51 százalékos tulajdonos Szécsény önkormányzata, 44 a Házikó Farm, és négy az Agri Kulti Nonprofit Kft. tulajdona. A hűtőház év végére megépül, az engedélyezések és a próbaüzem után tavasztól működik - tette hozzá.

A hűtőházzal egy telephelyen a Házikó Farm Kft. 2019 nyarára gyümölcsfeldolgozót is épít 400 millió forintos beruházásban a vidékfejlesztési program 50 százalékos támogatásával, ahol tartósítószermentes, frissen préselt gyümölcslevet állítanak majd elő.

Az alapkőletételi ünnepségen Balla Mihály (Fidesz-KDNP), a nyugat-nógrádi térség országgyűlési képviselője kedvezőnek nevezte, hogy a megye területfejlesztési operatív programjába illeszkedve egy önkormányzat és vállalkozás közösen dolgozik a helyi termékek előállításán. Kiemelte, hogy a lekövethető minőségbiztosítással bíró termékek útja végigkísérhető lesz a gazdálkodóktól beérkezve a piacra jutásig.

Skuczi Nándor (Fidesz-KDNP), a Nógrád megyei önkormányzat elnöke hangsúlyozta, hogy a környékbeli gazdákat, őstermelőket, agrárvállalkozókat is erősíti a beruházás, és Szécsényt azért is nevezte jó helynek a fejlesztéshez, mert a városban működő mezőgazdasági szakközépiskola tanulói gyakorlaton is részt vehetnek itt. A vidék Magyarországán adottak a feltételek ahhoz, hogy egészséges élelmiszert állítsanak elő, és adottak Szécsényben is - mondta az elnök.