MENÜ

Nemzeti értékeink erősítik a nemzeti öntudatot - Videóval

2013.09.19.

Nemzeti értékeinknek nagyon fontos szerepe volt, van és lesz nemzeti öntudatunk erősítésében és az országimázs építésében, ezért ősztől kommunikációs kampánnyal népszerűsíti a Hungarikum Bizottság a hungarikumokat, a nemzeti értékeket, és az ezekkel kapcsolatos gyűjtőmunkát, kutatásokat – fogalmazott Kardeván Endre államtitkár az OMÉK keretében megrendezett „Hungarikumok Gyűjteménye, Magyar Értéktár és Nemzeti Értékeink” című konferencián.

Hét ágazati szakmai bizottság segíti a Hungarikum Bizottság munkáját a bizottsági tagok feladata, hogy javaslatot tegyenek a 16 tagú HB-nak arra, mely ajánlott értékek kerülhessenek a Magyar Értéktárba, és melyek a Hungarikumok Gyűjteményébe – mondta az államtitkár, a Hungarikum Bizottság tagja.

 

 

A Hungarikum Bizottság az OMÉK keretében konferenciát szervezett, amelyen bemutatták a Magyarországon és Kárpátalján eddig végzett gyűjtőmunka eredményét, az értéktár bizottságok megalakulásának jelenlegi helyzetét. Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke képet festett az általa kezdeményezett és országos mozgalommá vált Hungarikum Klub helyzetéről, Gyaraky Zoltán, a Hungarikum Bizottság titkára pedig röviden ismertette a hungarikum törvény célkitűzéseit.

Ezek közül a legfontosabbak: azonosítani, számba venni nemzeti értékeinket, minél szélesebb körre kiterjeszteni a gyűjtőmunkát, a regisztrált nemzeti értékekből kiválasztani a hungarikumokat, valamint megismertetni a nemzeti értékeket, gondoskodni azok fennmaradásáról, védelméről. A Hungarikum Bizottság egy évvel ezelőtti megalakulása óta több alkalommal szavazott arról, hogy mely értékeink váljanak hungarikummá. A Hungarikumok Gyűjteménye nemzeti büszkeségeink közül Jelenleg 16 értéket tart nyilván.

(Vidékfejlesztési Minisztérium)

 

Forrás: kormany.hu