2024. április 27. szombat Zita

ONFARM határszemle – fókuszban a terméselemek (Toponár, 2021. január 28.)

Agro Napló
A növényélettan és a növényegészség iránt érdeklődő növényvédős kollégák társaságában, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Somogy megyei Szervezete szervezésében Toponáron folytatódott a téli határszemle sorozatunk.

Házigazdánk ezúttal a Kapostáj Zrt. növényvédelmi szakirányítója, Németh Gyula volt, aki a társaság őszi káposztarepce és őszi búza tábláján látta vendégül a „home office” fogságából szabadult kollégákat.

Megnyitóját követően a kamarai tagságot érintő aktualitásokról tájékoztatott Labant Attila megyei elnök. Sajnálatát fejezte ki, hogy a megszokott szakmai rendezvényeket és időszerű továbbképzéseket, tanfolyamokat egyelőre nem tudják megtartani, de amint a helyzet normalizálódik, pótolják ezeket.

Ezután került sor a díszletül szolgáló növények (repce és búza) „bemutatkozására”. Az állományok állapota és külleme magáért beszélt, meglátszott az őszi vegetációs időszak jótékony hatása, a megfelelően fejlett lombozat és láthatóan kiváló növényi kondíció. Bíztatóak a kilátások egy jó termés elérésére.

De hogyan tudunk ezen változtatni – természetesen pozitív irányba? – vetődött fel a kérdés. A választ a termés elemekre bontásában kerestük.

Mik azok a terméselemek, amelyek összessége a végső hozamot adja? A búza esetében:

  • a kikelt növények száma hektáronként
  • a termő oldalágak, azaz a kalászok száma növényenként
  • a kalászemeletek száma kalászonként
  • a szemek száma kalászemeletenként
  • az ezerszemtömeg (ill. a minőség szempontjából a beltartalom) grammban
  • A terméselemek szorzata fogja adni a hozamot kg/ha-ban. Ha tehát bármelyik terméselemet pozitív irányba változtatjuk (pl. növekszik a növényszám vagy az ezerszemtömeg), az növeli a szorzat értékét, azaz a hozamot. Nincs más feladatunk, mit az egyes terméselemek kialakulásának idejét meghatározni, majd az adott időpontban/időszakban biztosítani a növény számára az optimális feltételeket és nyersanyagokat. (Természetesen csak az agrotechnikai lehetőségeket vettük számításba, mert például a hőmérsékletre, csapadékra semmilyen hatásunk nincsen.)

    A búzához hasonlóan elkészíthető a repce „képlete” is azzal a különbséggel, hogy ott a kalászemeletek helyett becők, a kalászok helyett pedig a termő oldalágak szerepelnek.

    Mikor alakulnak ki az egyes terméselemek?

  • A kikelt növények száma a kicsírázott és kikelt magokból alakul ki. Repcénél sokszor fordul elő kettős-hármas kelés, természetesen ilyen esetben az utolsó kelési hullám után véglegesedik csak az állomány. A növényszámot befolyásoló feltételeket a résztvevők hozzászólásaival vettük sorra: vetőmag minősége, vetőágy/talajelőkészítés minősége, vetésmélység, hozzáférhető tápanyagok illetve a szükséges környezeti feltételek. A csírázás és kelés időpontja könnyen beazonosítható.
  • A termő oldalágak végső száma a kalászok megszámlálásával meghatározható. A kialakulásuk ideje viszont nem minden szakember számára ismert. A búzánál az oldalágak kezdeményei (2 db) még a gyököcske megjelenése előtt megtalálhatók a csírában. A folyamat (azaz a bokrosodás) pedig egészen a virágkezdemények differenciálódásáig, azaz a kettős barázda állapotig tart, ami pedig a vernalizációt követően, a nappali megvilágítás hosszának növekedése után, valamikor március első felében van. Az oldalágak kialakulásának kezdete és vége tehát lényegében „láthatatlan”, a kalászkezdemények számának meghatározása pedig komolyabb műszerezettséget igényel (lásd fotók).
  •  

    Pásztázó elektronmikroszkóppal készített felvételek a kalász fejlődéséről
    (Forrás: Li és mtsai, 2019)

     

  • A kalászpadkák száma a zárókalászka kialakulásával véglegesedik, kialakulásuk pedig a kettős barázda stádiumban indul. Mindkét esemény a hajtás tenyészőcsúcson „zajlik”, a föld felszíne alatt, a gyökérkorona fölött néhány milliméterrel. A végpontok meghatározásához az előbb említett pásztázó elektronmikroszkópra van szükség.
  • A kalászemeletenkénti virágok kialakulása már a zárókalászka megjelenése előtt elkezdődik, és a hasban lévő kalász állapotig tart. Ilyenkor van terméspotenciáljának maximumán a búza. A virágzással véglegesedik ez a terméselem, azaz kialakul a magok száma. A folyamat kezdete nehezebben, végpontja könnyen meghatározható.
  • Az ezerszemtömeg, pontosabban a szemek maximális szárazanyag tartalma illetve minősége (pl. fehérje/sikértartalom) a tejesérés alatt véglegesedik. Ez azt jelenti, hogy a virágzást követő 7-10. naptól a viaszérésig tart, amikor hirtelen lecsökken a szárazanyag felhalmozódás, és a fiziológiai érésig már „csak” vizet veszít a mag. Ez az élettani szakasz is jól beazonosítható.
  • Az interaktív határszemlét gazdagították a résztvevők kérdései és kiegészítései, többek között a tavaszi fejtrágyázás, az egyes élettani szakaszok tápanyagellátása, a nitrogén hasznosulása, a kora tavaszi antociánosodás jelensége és az általános stressz-élettan területén. Reményeink szerint, a korábbi helyszínekhez hasonlóan, kora tavasszal Toponáron is folytathatjuk a terepi munkának ezt a konzultatív, és a szakmai mélységeket sem nélkülöző módját!

    Címlapkép: Getty Images
    NEKED AJÁNLJUK
    CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    AgroFuture 2024
    Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
    AgroFood 2024
    Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
    Vállalati Energiamenedzsment 2024
    Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
    Agrárium 2024
    Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!