2024. április 26. péntek Ervin

Több ország vezető tisztségviselőjével is tárgyalt a magyar agrárminiszter

Agro Napló
A budapesti Víz Világtalálkozó adta lehetőséget kihasználva több ország vezető tisztségviselőjével is tárgyalt a magyar agrárminiszter. A megbeszélések összesen 1,5 milliárdos piacot fedtek le – közölte az Agrárminisztérium (AM) az Agro Naplóval.
Fotó: Pelsőczy Csaba/AM

Nagy István hivatalában fogadta a Török Köztársaság mezőgazdasági és erdészeti miniszterét, India vízügyi miniszterét, valamint az Iráni Iszlám Köztársaság nagykövetét. A keleti országok vezető tisztségviselőivel folytatott kétoldalú tárgyalások során érintették a kereskedelmi lehetőségek bővítését és az öntözés potenciális együttműködési területeit, valamint azok fejlesztésének lehetséges irányait.

Törökország és Magyarország számára nagy lehetőség lehet a harmadik piacokon történő közös fellépés, például a vetőmag, húsáruk tekintetében – mondta a magyar agrárminiszter Bekir Pakdemirli török mezőgazdasági és erdészeti miniszterrel folytatott tárgyalásán. A tárgyaláson Nagy István javaslatot tett egy globális vetőmag-beszállítói hálózatra, amely fedezhetné a fejlődő országok igényeit a jövőben. A megbeszélésen kitértek a helyi gazdálkodók pénzügyi támogatásainak kérdéseire; az integráció szerepének erősítésére; de szó esett az agrárdigitalizációs technológiák, valamint a különféle kutatási fejlesztési programok hazai és külföldi hasznosításának lehetőségeiről is. A két ország minisztere az élőállatokkal és a hústermékekkel kapcsolatos kérdésekről és innovatív megoldásokról ugyancsak tárgyalt.

Indiával újra kell éleszteni mezőgazdasági kapcsolatainkat – jelentette ki Nagy István, miután az ázsiai ország vízügyi miniszterével, Shri Gajendra Singh Shekhawattal az öntözés témakörében felmerülő lehetséges együttműködésről tárgyalt.

A magyar kormány kiemelt célja az öntözött területek jelentős növelése – ismertette. Így Indiával az öntözés kapcsán jó együttműködési lehetőségek kínálkoznak. Ezért a magyar tárcavezető felajánlotta, hogy Magyarország készséggel cserélne tapasztalatot ezen a területen Indiával. Az indiai vízügyi miniszter méltatta hazánk tevékenységét az élelmiszer-feldolgozás területén, és annak a véleményének adott hangot, hogy a Nagy István által javasolt területen is van lehetőség a technológia és tudás cseréjére. Nagy István kiemelte: fontos ázsiai partnerként tekint Magyarország Indiára, és hazánk célja az agrárgazdasági kapcsolatok élénkítése.

Rajabi Yazdi Gholamalival, az Iráni Iszlám Köztársaság nagykövetével folytatott megbeszélésen a magyar agárminiszter elmondta: Magyarország nagy gabonatermelő, a világ egyik fő vetőmag-exportőre. Ezen kívül zöldség- és gyümölcstermesztésben kiváló, jó minőségű alapanyagokkal és feldolgozott termékekkel rendelkezik. Így a magyar tárca kiemelten fontosnak tartja a kereskedelmi kapcsolatok fejlesztését és bővítését. A magyar szakminisztérium vezetője jelezte, hogy a gomba- és a gyógynövény-termesztés, valamint a takarmányozás területén is van olyan magyar technológia és tapasztalat, amely hasznosítható az iráni piacon – tartalmazza a minisztériumi tájékoztatás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!