Mindjárt vége az aratásnak - A közepesnél jobb minőségű búzatermés várható

agrarszektor.hu
A közepesnél jobb minőségű búzatermés várható az idén, az aratás fennakadások nélkül, folyamatosan zajlik - jelentette ki Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter. Az egymillió hektáron vetett őszi búza húsz százalékát már betakarították, míg a 200 ezer hektáron vetett őszi árpát már országszerte learatták. Az előrejelzések szerint az ország kenyérgabona- és takarmányszükséglete biztosított.

Az idei évben a közepesnél jobb minőségű búzatermésre számítanak - írja az MTI. A 200 ezer hektáron vetett őszi árpát már országszerte learatták, az össztermés 1 millió tonna, 5 tonna hektáronkénti termésátlaggal. Emellett az egymillió hektáron vetett őszi búza húsz százalékát takarították be és az elmúlt évekhez hasonlóan 5 tonna körüli össztermésre számítanak - emelte ki Fazekas Sándor a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központ Karcagi Kutatóintézeténél tett látogatásakor.

A miniszter hozzátette: az ország 1,2-1,3 millió tonnás kenyér- és takarmánygabona szükséglete biztosított és exportra is jut. Szerinte érdemes tárolni a gabonát, mivel az ország ehhez szükséges raktárkapacitása elegendő és így a gazdák a kedvező piaci árakat kihasználva tudnák értékesíteni terményeiket.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?