Jakab István: Brüsszelben megy a trükközés

MTI
A következő európai uniós finanszírozási ciklusban mindenképp szükség van a Közös Agrárpolitikára, mivel a britek kilépésével akár évi 15 milliárd eurós kiesés is megjelenhet. Magyarország hajlandó növelni a befizetéseik arányát, ugyanakkor félő, hogy az Európai Bizottság a migránsválságra hivatkozva átcsoportosításokat tesz kötelezővé.

Szükség van a termelést támogató és a vidékfejlesztést is szolgáló "pillérekre", vagyis az uniós Közös Agrárpolitikára - hangsúlyozta Jakab István a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke egy pécsi sajtótájékoztatón. Fontos, hogy a Brexit ellenére is megmaradjon az agrártámogatások reálértéke, a britek kilépése az Európai Unióból ugyanis évi 13-15 milliárd eurós kiesés jelenthet. Ugyanakkor Magyarország bejelentette, hogy hajlandó növelni a befizetések arányát, ami azonban csak akkor jelentene megoldást, ha a nagy uniós tagállamok is tennének annak érdekében, hogy ne csökkenjen a támogatás - tette hozzá.

Brüsszelben folyamatosan megy a trükközés, hogy miként lehetne a forrásokat a migránsok ellátására átcsoportosítani - közölte az elnök. Az Európai Bizottság minden tagállam számára lehetővé tette az átcsoportosítást, ugyanakkor tartani lehet attól, hogy ezt kötelezővé teszik.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?