Itt a vége? Eltűnhet egy fontos szakma a magyar mezőgazdaságból

Itt a vége? Eltűnhet egy fontos szakma a magyar mezőgazdaságból

agrarszektor.hu
A pásztorszakma fennmaradásának fontos kérdései a jövőbeli utánpótlás biztosítása, a hagyományos pásztortudás rögzítése és továbbadása, valamint egy hatékony érdekképviselet kialakítása - hangsúlyozták a szakmabéliek a II. Magyar Pásztorfórumon. A rendezvény résztvevői beszéltek annak fontosságáról is, hogy a felhasználhatóság jegyében ne csupán a hagyományos tudást rögzítsék, hanem a mai kornak megfelelő, gazdaságosan és sikeresen alkalmazható módszereket is.

Egy szakma fennmaradásának kulcsa, hogy lesz-e kellő utánpótlása az idő haladtával. Ennek kapcsán számos kérdés merült fel a fórumon, például az, hogy el lehet-e érni a folytonosságot képzés(ek) indításával? Hajdanán léteztek extenzív állattartási technológiával foglalkozó képzések - elsősorban a juhászatban -, ám napjainkra ezek megszűntek - olvasható a MÁSZ oldalán. Vajon milyen, a pásztorszakmát célzó képzési forma lehet életképes a 21. században, és milyen életkorban vezet eredményre egy főként gyakorlati elemeket tartalmazó oktatás? Továbbá, vállalják-e a pásztorok a fiatal generációk tanítását, hozzásegítik-e őket az alapvető gyakorlat elsajátításhoz? Mit kell tudnia - és vállalnia - egy fiatal pályakezdőnek, hogy megállja a helyét ma és a jövőben a legeltető állattartásban? A szakmunkásképző, a technikum és akár a rövidebb időtartamú tanfolyamok gondolata egyaránt felmerült, a megvalósításhoz pedig elengedhetetlenné vált az évtizedek óta működő délnyugat-európai példák tanulmányozása.

A jelent is dokumentálni kell a hagyományok megőrzéséhez

A pásztorfórum azt is megvitatta, hogy mi a jelentősége a jelen kor dokumentálásának a pásztorszakma megőrzésében. A szakmabéliek szerint fontos kijelenteni: ha hajdanán a gyűjtők nem indultak volna el fonográffal vagy a legelső fényképezőgéppel és kamerával népdalokat, népzenét, néptáncokat, történeteket gyűjteni, mára valószínűleg csak apró töredékek maradhattak volna fenn a Kárpát-medence gazdag hagyományos kultúrájából. A szakmai körökben „adatközlőként” emlegetett személyek és generációk már-már letűntek, a népzene és néptánc megújult formában mégis a mai napig életben maradhatott.

Napjaink fokozatosan öregedő pásztorközösségének szakmai tudása, annak fennmaradása ehhez hasonlóan válaszúthoz érkezett. Az utókor számára dokumentált kulturális örökségként, a szakma számára pedig az oktatásban, eszmecserében és innovációban betöltött szerepe végett egyaránt kiemelt fontossággal bír ennek a tudásnak az országos szintű gyűjtése. A szakemberek szerint a hiánypótló munka az utolsó órában lett elkezdve, ugyanakkor hosszú távon ez biztosíthatja a hagyományos pásztorkodás gyakorlati fortélyainak fennmaradását. Fontos azonban, hogy a felhasználhatóság jegyében ne csupán a hagyományos tudást rögzítsük, hanem a mai kornak megfelelő, gazdaságosan és sikeresen alkalmazható módszereket is.

Hogyan lehetne hatékony a szakma érdekképviselete?

A fórum harmadik nagy témaköre az érdekképviselet jövője volt. Európa számos országában jöttek már létre a pásztorok és más extenzív állattartók érdekképviseletét ellátó szervezetek, és hazánkban is van több szakmai egyesület. A kérdés, hogy milyen szakmai szervezet tudja a hazai pásztorság érdekeit célirányosan és hatékonyan képviselni.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?