A 2016. Év Bortermelője díj nyertese:
Mészáros Pál,
a Szekszárdi borvidékről.
Mészáros Pál igazi borász családba született, felmenői közül mindenki szőlővel, borral foglalkozott, dédapja hegybíró volt Szekszárdon. Pál agrármérnöknek tanult, első munkahelyén növénytermesztőként dolgozott, ahol a szőlőrekonstrukciós munkákból maga is kivette a részét. Nem sokkal később, 26 évesen telepítette első szőlőjét, ami megpecsételte sorsát, és borász lett belőle. Ma már több mint 120 hektáron gazdálkodik családjával. A Mészáros Borház és Pince eredményei nemzetközi szinten is figyelemre méltóak: számtalan aranyérem a Challenge International Du Vin, a Monde Selection, és a VinAgora Nemzetközi Borversenyen, hogy csak néhányat említsünk. A borász sikereit a nagy figyelemnek és szerető családja közelségének, Zsanett lánya és Péter fia aktív közreműködésének tulajdonítja.
Mészáros Pál szekszárdi borász lett 2016-ban az Év Bortermelője. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt |
A szekszárdi borász második alkalommal szerepelt a díj döntősei között; mellette ezúttal Borbély Tamás (Badacsony), Jásdi István (Balatonfüred-Csopak), Koch Csaba (Hajós-Baja, Villány) és Szőke Mátyás (Mátra) kapott jelölést.
Koncz Ildikó, az MBA főtitkára felidézte, hogy az idei jelölés szakmai bázisát sikerült még inkább kiszélesíteni: 500 borász, borszakíró, szakértő, oktató, étteremvezető, sommelier és chef kapott névre szóló felkérést, és közülük csaknem 250-en éltek is a jelölés lehetőségével. A felkérteknek - a két éve bevezetett rendszernek megfelelően - idén is 3-3 bortermelő ajánlására volt módjuk. Az általános jelölésen kívül a díj korábbi győztesei lehetőséget kaptak, hogy egy személyt közösen juttassanak a végső győzelemre esélyes öt jelölt közé.
A verseny szabályzata alapján az öt legtöbb jelölést kapott borász közül a Magyar Bor Akadémia tagjai döntötték el titkos szavazással, hogy ki nyeri 2016-ban az Év Bortermelője Magyarországon kitüntetést; idén 153 tag közül 121-en szavaztak.