Növényvédelem és növényélettan

Agro Napló
A Magyar Kwizda Kft. meggyõzõdése, hogy a klasszikus technológia és termékismertetõk, amelyek PR cikkekben, vagy prezentációk során szóban hangzanak el, a felhasználók számára meglehetõsen unalmassá váltak. Ráadásul számos olyan információ kerül ilyenkor közlésre, amelyek magától értetõdõek mindenki számára. A magunk részérõl tehát szakítunk a hagyománnyal, és elsõsorban a növényélettan oldaláról közelítjük meg a növényvédelmet, rávilágítva termékeink helyére az aktuális növényvédelmi problémák megoldásában. Kiemelt szerepet szánunk a növényi anyagcserében szerepet játszó mezo -és mikroelemek és a növényvédelmi beavatkozások közötti összefüggéseknek.
Talán nem sokan gondoltunk bele, hogy napi munkánk során a földi élet alapját képező folyamatokba avatkozunk bele. Gátoljuk a fotoszintézist, a légzést, megváltoztatjuk növényeink hormonháztartását, felborítjuk az aminosav szintézist. Egyszóval növényeink energiagazdálkodását befolyásoljuk. Nem győzzük eleget hangsúlyozni a prevenció szerepét, amely természetesen nem csak a gombaölő és rovarölő szerekre igaz, hanem a gyomirtásra is! Cikkünket tulajdonképpen az e folyóirat szeptemberi számában megjelent írásunk folytatásaként is értelmezhetjük, ahol a kalászosok őszi növényvédelmi problémáival foglalkoztunk.
A hatékony növényvédelmi beavatkozások megkövetelik a kultúrnövény élettanának, életciklusa sajátosságainak ismeretét. Amennyiben ősszel nem gyomirtottunk, úgy ezt tavasszal a lehető legkorábban végezzük el! A korán megjelenő gyomok a búzával azonos életmódúak (T2), eltávolításuk meghatározza kultúrnövényünk további fejlődését. Ne feledjük, hogy a gyomirtás koraisága és a hatásának sebessége nem csak a gyomnövények fizikai megsemmisítésével növelheti terméseinket. A gyomok jelentős része allelopatikus anyagokat (toxinokat) juttat a talajba gyökereiken keresztül. Minél később védekezünk, ezek mennyisége nő és jelentős terméskiesést okoz. Ez determinálja a felhasználható gyomirtó szerek körét is. Az Aurora® 50 WG korán, akár 0 Co körüli hőmérsékleten kijuttatható. Gyorsan, látványosan hat, kombinációs partnernek a Granstar® 75 DF -et, vagy a Glean® 75 DF -et ajánljuk. Egyszikûek jelenléte esetén a Lentipur® 500 SC -vel kombináljuk! Hormonok kijuttatása ebben az időszakban csak a hőmérséklet emelkedésével válik célszerûvé. Ilyenkor már használható vadonatúj készítményünk az Aurora® Super is (karfentrazon + Mcpp). A gyomirtásnak tehát koraiságát hangsúlyozzuk.
A nitrogén mûtrágyázás értelemszerûen az aminosav szintézisben játszik komoly szerepet. Tudjuk azonban, hogy kén nélkül az említett folyamat nem tökéletes. A korán kiadott Cosavet® DF jelentősége kettős. Biztosítjuk a szükséges kén mennyiséget, másrészt blokkoljuk a lisztharmat első tüneteit, késleltetni tudjuk megjelenését. Ezzel át is tértünk a gombaölő szerek és a mikroelemek használatára. A következőket mindenképpen célszerû figyelembe venni:
  • A fotoszintézis két rendszerből áll, amely funkcionálisan összekapcsolt (ciklikus út), és csak így mûködik tökéletesen. A két rendszer összekapcsolásában a réz meghatározó jelentőséggel bír. A szûkebb értelemben vett fotoszintézisben egyetlen réztartalmú fehérje van, ez a plasztocianin. Ez primer elektrondonorként mûködik.
  • Kalászosaink un. C3 -as növények. Gyakorlati értéke azt jelenti, hogy a fotoszintézisük még a legkedvezőbb viszonyok között is korlátozott. Fénytelítődési pontjuk 50 % -nál van.
  • Magas hőmérsékleti viszonyok mellett fokozódik a légzés intenzitása, ugyanakkor csökken a légtér CO2 koncentrációja ami fotorespirációhoz vezet. Ez gyakorlati kárként úgy jelentkezik, hogy a növény elbontja szárazanyagainak egy részét (termésveszteség).
  • Növényeink légzése két úton játszódik le. Egyik a glikolízis és a hozzá kapcsolódó citrátkör, alternatív útja pedig a pentóz-foszfát ciklus. Gazdasági szempontból az a lényeg, hogy a fertőzött növényi részek mindig az utóbbi módon lélegeznek, viszont ebben az esetben nincs ATP, azaz nincs energiaképzés. Ennek hiányában csökken a termés, annak ellenére, hogy pl. a tüneteket meggyógyítottuk.
  • A kálium több mint 60 enzimet katalizál a növényi metabolizmusban.
A fentieket szem előtt tartva az időben kijuttatott mikroelemekkel növényeinket egészségesen tudjuk tartani, a növényvédő szerekkel pedig megvalósíthatjuk a klasszikus értelemben vett prevenciót, ami optimális esetben kategóriákkal gazdaságosabb termékekkel elérhető, mint a gyógyítás. Arról nem is beszélve, hogy nyilván attól az állománytól várhatunk magasabb terméseket, amelyek nem estek át betegségen, hanem folyamatosan egészségesek voltak.
Időrendi sorrendben a következő termékeket ajánljuk: Mûtrágyázás után Cosavet® DF a gyomirtással egy menetben. A réz pótlására új termékünk a Wuxal® Réz alkalmas, segítségével a fotoszintézis aktív marad. A Stabilan® SL (CCC) használatával az oldalhajtások növekedési erélyét segíthetjük. Az Eminent® 125 SL nevû gombaölő szerünk nem csak rendkívül növénykímélő, de kimagasló biológiai hatása van a lisztharmat ellen. Egyéb gombás eredetû betegségek ellen is használható. Ne várjuk meg az első tüneteket sem, hajtsuk végre a kezelést, hogy kalászosunk légzése a normális úton maradjon. A rovarkártételek megelőzése nyilván fontos, hiszen a roncsolt levéltől nem várhatjuk el a tökéletes asszimilációt. A Talstar® 10 EC és a Fury® 10 EC gazdaságosan oldja meg ezt a problémát. Az évelő kétszikûek (mezei acat) irtását külön menetben a Jambol® M 750 SL készítményünkkel oldhatjuk meg. A fotorespiráció elkerülése érdekében jelentős eredményeket érhetünk el a Wuxal® Kombi Bór használatával, egyúttal a nélkülözhetetlen káliumot is a növény rendelkezésére bocsátjuk. Az általános növényhigiéniát kell tehát megvalósítani. A következetesen alkalmazott Agriplant® mûtrágyák erre hivatottak.
Végezetül két dolog. Mi emberek is akkor vagyunk teljesítési maximumon, ha egészségesek vagyunk, karban tartjuk szervezetünket, és igyekszünk elkerülni a betegségeket. A gyógyulási folyamatok mindig komoly energiavesztést és megterhelést jelentenek szervezetünknek. Miből gondolnánk, hogy egy másik élő szervezet a növény esetében ez nem így van? Az életfolyamatok az energiáról szólnak, és nem mindegy, hogy ez az energia hol hasznosul. A másik dolog, hogy igen komoly költségek takaríthatók meg, ha a fent leírtakra koncentrálunk.

Kedves Olvasó! A fentiekben nem egy szokványos termékismertetést olvashatott. Igyekeztünk a növényélettan legfontosabb elemeit felsorolni, és ezek ismeretében ajánlottuk készítményeinket. Nem beszéltünk hatásmechanizmusról, hatásspektrumról és még dózisokról sem. Úgy gondoljuk, hogy ezek az ismeretek mindenki számára magától értetődőek.


Tamás István
Magyar Kwizda Kft.
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?