Szőlészeti gépbemutató az IKR szervezésében

Agro Napló

Tarcal, Noszvaj, Kecel, Csopak állomások mellett a szekszárdi Fritz Pincészet Aranydomb dűlő területe biztosította a környékbeli borászok vendégvárását. Illés Zoltán, üzletág-igazgató a rendezvényt követően elmondta, hogy a programsorozat jó alkalmat adott a kínálatukban szereplő ültetvénytraktorok és munkagépek ismertetésére, illetve azok működés közbeni bemutatására. Nem utolsó sorban, a várhatóan hamarosan megnyíló kertészeti géptámogatás következtében célközönségük jövőbeni beruházásait e gépek ismerete is meghatározza.

Ugyan a helyszínektől némileg függött az egyes gépek, eszközök alkalmazhatósága, mégis megpróbálták a rendezvényen szereplő gépkínálatot úgy összeállítani, hogy az minden kivitelű, sortávú ültetvényre példaként szolgáljon.

 

A bemutató az állógépek rövid ismertetésével kezdődött. Elsőként egy New Holland szőlőkombájn tulajdonságairól tájékozódhattak az érintettek, amit két Binger Seilzug zöldmunkagép bemutatása követett, Villám Ferenc munka- és célgép üzletág-igazgató jóvoltából.

A talajmunkagépek közül egy Braun MZ 6 Vario változtatható munkaszélességű kultivátor mutatta meg munkáját. A lúdtalpkapával és rögtörőhengerrel szerelt eszköz munkaszélessége 90 és 280 cm között bővíthető, azonban az egyes típusoknál az állíthatóság maximálisan 50 cm.

A gallyak aprítását, a fű és gyom mulcsozását az olasz Breviglieri 76 Turbo mulcsozójával szemléltették. A zöldmunkára alkalmas eszközök közül a gyakorlatban is megmutatta tudását az ERO Weinbau csonkázója. Az L-alakú eszköz mellett a forgalmazó kínálatában szerepel egy robosztusabb, kétoldalú, U-alakú változat is. A szőlő növényvédelmére két eszközt ajánlott a jelenlévő gazdálkodók figyelmébe a forgalmazó. Elsőként egy 2000 liter űrtartalmú axiálventilátoros Hardi Zaturn végzett próbapermetezést, amit a későbbiekben egy radiálventilátoros Iris rendszerrel ellátott Hardi Arrow követett. Az Iris-rendszer még 2012-ben mutatkozott be, és azóta egyre népszerűbb a szegmensben tevékenykedők között. Kialakításából adódóan a permetlé kijuttatása még hatékonyabb és pontosabb.

Összesen négy erőgép látta el a felsorakozó eszközök üzemeltetését, amelyek közül – a termékpalettára újonnan felvett TD5 univerzális traktor kivételével – három, a T 4000 sorozat egy-egy változata volt. Műszaki tartalmában, erőforrásában mindegyik megegyezett, eltérés csak a geometriájukban volt tapasztalható. A legkisebb változat a V-sorozatú T4050 volt, ami kimondottan a szűk sortávú szőlőben alkalmazható. A T4040 F változat a New Holland ültetvénytraktorok legnépszerűbb tagja. A legnagyobb darabszámban értékesített erőgép gyümölcsösben és szőlőben egyaránt alkalmazható. Népszerűségét egyebek mellett az ún. SuperSteer kormányzásnak köszönheti, amelynek segítségével könnyebbé vált a manőverezés, míg a fordulási sugár csökkent.

A 4000 sorozat utolsó és a jelenlévők között a legnagyobb tagja a T4050 volt. Az IKR kínálatában ez a típus kétféle, Delux vagy SuperSpeed változatban érhető el.

-an-

Képgaléria

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az egészséges fürt védelmére!

Az egészséges fürt védelmére!

„A szőlőperonoszpóra 141 éve jelent meg Magyarországon és ma már az ellene való védekezés nélkül elképzelhetetlen a szőlő növényvédelme. … A szőlőpero...

A jövő növénye lehet a cirok

A jövő növénye lehet a cirok

A cirok a kukorica jó alternatívája lehet a száraz kontinentális éghajlaton, aszályra hajlamos területeken, mivel szárazságtűrése kiemelkedő. Ráadásul...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!