Tizenhárom éve már annak, hogy két régi kollega útjai ismét találkoztak. Márton József és Daoda Zoltán már hosszú évek óta foglalkoztak talajmikrobiológiával, mikor 2000-ben úgy döntöttek, közös vállalkozást hívnak életre. A tervek szövögetését tettek követték, 2001 márciusában pedig már el is hagyta az első liter termék az AGRO.bio-t. Jó időben voltak jó helyen: a talajbaktériumok magyarországi piaca még üres volt, így már első évben piacvezető szerepet töltöttek be. 2002-ben szabadalmaztatták a BactoFil terméket világszerte negyven országban. Nem sokkal később már a BactoFil Jethez is hozzájuthattak a magyar gazdák, termelők (sőt, pár éve már kiskereskedelmi forgalomban is elérhető). Könnyíti a munkát, hogy a szer szórásban, a vetéssel együtt is a talajba juttatható. A készítmények sora pedig egyre csak bővült, bővül.
De miért is olyan fontosak a talaj számára ezek a készítmények? A termőföld fontos részét képezik többek között a talajlakó-, fonalas- és sugárgombák, a talajvírusok és baktériumok. A műtrágyák és a növényvédő szerek ezeket a szervezeteket helyenként sokkszerűen, máshol tartósan csökkenthetik. Az egyre zsugorodó állatállomány következtében pedig kevesebb szerves trágya áll a gazdálkodók rendelkezésére. Ennek következtében az évek alatt a talajszerkezet jelentősen megváltozott, bizonyítja ezt például a Gödöllői Egyetem kutatása, melynek során 1963 óta vizsgálják a talaj összetételét. Márai Géza professzor 1975-től 2005-ig vizsgálta, hogyan csökken különböző növények – például a gabona, rozs, sárgarépa – beltartalma a gödöllői területen. Az eredmények önmagukért beszélnek: a sárgarépáé 100 százalékról mindössze 4 százalékra csökkent le.
A rongálódott talajszerkezetet korrigálják a mikrobiológiai talajbaktérium készítmények. A talajba jutva ugyanis az egyre inkább fogyó szerves anyagokat deponálják és bár igen lassan, de annak mennyiségét növelik. A földben pedig, különböző talajigényekhez igazodva, izolálódva, mégis összekötve, egymást erősítve fejtik ki jótékony hatásukat. „Azok a gazdák, termelők, akik folyamatosan, akár éveken át használják ezeket a talajt rehabilitáló készítményeket, földjük pozitív irányú változását tapasztalhatják.” – tudhatjuk meg Daoda Zoltántól, az AGRO.bio Hungary Kft. ügyvezetőjétől. „Nem kell annyira aggódniuk a szélsőséges időjárás miatt, hiszen a terménybiztonságuk akár aszályos időben is kedvező.” Az a tapasztalat ugyanis, hogy az AGRO.bio termékeit alkalmazva a növények szárazságtűrő képessége jelentősen megnövekszik.
A termékek használatával akár kevesebb műtrágyát is használhatunk. Ezek a szerek ugyanis a talaj tápanyag-szolgáltató képességét is kondicionálják. Kívülről adagolják a növény számára nem hozzáférhető tápanyagokat: a nitrogént a levegőből, a foszfort és a káliumot az ásványokból. A termékek komplex hatással bírnak: támogatják a csírázást és a gyökeresedést. Cellulózbontásra is alkalmasak, például a BactoFil Cell hatékony megoldás lehet a kukorica és napraforgó szármaradványok esetében. Ez több okból is hasznos: segíti a talajmunkát, könnyíti a művelést, ráadásul szerves tápanyagforrást is biztosít a növények számára.
A talajbaktériumok jótékony hatása ma már nem csupán hit kérdése. A mikrobiológusok immár rendelkeznek olyan szabadalmaztatott vizsgálati módszerrel, aminek köszönhetően több mint félszáz talajbaktériumot tudnak kimutatni, meghatározni mindössze 24 óra leforgása alatt.
A különböző összehasonlítási munkálatokat nem csak egyetemi, de termelői szinten is elvégezték. Az a tapasztalat, hogy azok a mezőgazdászok, akik hosszú távon alkalmazták ezeket a készítményeket, jelentős, pozitív átalakulást észleltek az adott földterületen. Három-négy év alatt akár a futóhomokot is vizet megtartó homoktalajjá alakíthatja át. A hazai termelők tisztában vannak vele, fontos a talajbaktériumok használata. Nemzetközi viszonylatban is elsők között vannak földművelőink, akik mikrobiológiai talajerőpótló szereket alkalmaznak az egészségesebb talaj elérése érdekében. Nem meglepő a bizalom: a magyar mikrobiológusok világelsők a szakmájukban.
2004-ben szomorú esemény következett be a cég életében: búcsúzniuk kellett Márton Józseftől. Tiszteletére és emlékére alapították idén a Márton József Díjat, amit a Fenntartható Magyar Mezőgazdaság Szolgálatáért ítélnek oda. Az első elismerést dr. Nagy Bálint tanár úr kapta.
Mint a díj neve is elárulja, a cég számára kiemelten fontos a fenntarthatóság. Nem is lehetne ez másképp, hiszen éppen ezekkel a szerekkel „gyógyíthatjuk” az általunk megbetegített talajt. Hiszen nem lehet a végtelenségig kihasználni a talajt, ami előbb-utóbb reagál a nem megfelelő bánásmódra, például szikesedéssel vagy elsivatagosodással.
A baj pedig nagy. Egy három évvel ezelőtti kutatás eredményei szerint ugyanis, ha továbbra is ilyen mértékben és ütemben rongáljuk a talajt, évente mintegy 75 milliárd tonna termőföldet tüntetünk el a Földről. Ez azt jelenti – Gyulai Iván professzor, az Ökológai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány igazgatója számításai szerint –, hogy 61 év múlva már nem lesz hol vetnünk-szántanunk. „Itt már nem elég a figyelmeztetés, már a vészharangot kell megkongatni – vélekedik Daoda Zoltán –, mert ha nem tesszük meg, unokáink kerülhetnek komoly bajba.”
Hardi Judit