2024. május 3. péntek Tímea, Irma

Farmet Duolent és Triolent szántóföldi kultivátorok:a bárhol bevethetõ technika

Agro Napló
A Farmet Duolent két kapasoros és Triolent három kapasoros függesztett kultivátorok hamar népszerûek lettek a magyar gazdálkodók körében. Ennek egyik oka kétségtelenül az, hogy ezek a gépek rendkívül sokoldalúan használhatóak. Legyen szó akár tarlóhántásról, tarlóápolásról, forgatás nélküli alapmûvelésrõl, 35 cm mélységig történõ lazításról vagy magágykészítésrõl, a Duolent és Triolent nehéz-kultivátorokban a tulajdonos ideális munkaeszközt talál.  

A gépek közös jellemzője az egyszerû, kompakt, karbantartást alig igénylő felépítés és az extra szilárdságú anyagok használata. A 880 mm-es vázmagasságnak, a nagy kapaosztásnak, illetve a kapaszárakon található csavart terelőlemezeknek köszönhetően mindkét típus eltömődés-mentesen képes dolgozni nagy szármaradvánnyal borított területen is. Valamennyi Duolent és Triolent kultivátor rugós kapaszár-biztosítással rendelkezik, amely folyamatos munkavégzést tesz lehetővé nagy munkamélység esetén is, könnyebb vontathatóságot eredményez és kiküszöböli az erőgépre jutó rázkódások jelentős részét. Az extrém kopásállósággal rendelkező vídia-betétes orrkések teljes élettartamuk alatt megtartják hosszukat (oldalirányból és felülről kopnak), és nem változik meg a kapák talajba hatolásának szöge. A kopás miatt így nem növekszik meg a gázolaj-felhasználás, és a használt orrkésekkel is könnyedén hatolnak a talajba a kapák. A teljes felületû sekélyebb mûveléshez a kapák oldalszárnyakkal egészülnek ki. A 3,5 m-nél szélesebb függesztett, hidraulikusan összecsukható Duolent és Triolent kultivátorok nagy előnye, hogy a gépek felhajtott szárnyakkal is üzemeltethetőek. Ennek következtében az erőgépek vonóereje és maga a munkagép is sokkal jobban kihasználható. A kapasorokat mindkét típus esetében csipkés egyengető tárcsasor követi, a mûvelt terület lezárásáról pedig a nagy választékban rendelkezésre álló lezáró hengerek gondoskodnak. A 2012-es évben meg-jelentek a Duolent és Triolent kultivátorok 6 és 8 m-es, félig-függesztett változatai is, így a legnagyobb teljesítményû erőgépekhez is rendelkezésre állnak ezek a sokoldalú, univerzálisan használható munkagépek.

 

 

Pintér Attila, növénytermesztési ágazatvezető:

(Zámolyi Mg. Zrt., Zámoly)



„Régi tárcsánk kiváltására vásárolta cégünk a 4,7 m-es Triolent kultivátort, melyet nagyon megkedveltünk. Két év alatt összesen mintegy 1900 ha területet mûveltünk meg vele. Búza utáni tarlóhántásra 10–12 centiméteres mélység körül járatjuk a Triolentet. A korábbi tárcsázott területekhez képest mind a talajállapotra, mind a talajéletre gyakorolt hatás sokkal jobb. Alapmûvelésre 25 cm-en járatjuk a gépet – a szántáshoz képest jóval nagyobb területteljesítménnyel és alacsonyabb gázolaj-felhasználással dolgozunk.



A gép kialakítása, anyaghasználata, kidolgozottsága és mûszaki megoldásai eredményezik a kiváló talajmunkát.



A vídia-betétek nagy kopásállósága miatt az összes kapa hossza egyforma, így ezek ugyanabban a mélységben dolgoznak. A kapaszárakhoz tartozó egyedi rugós biztosítások miatt pedig a talaj porhanyítása is jobb lesz, rázkódások munka közben nem zavarják a gépkezelőt, kényelmes vele a munka. Karbantartása és szervizigénye nagyon alacsony: 100 hektáronkénti zsírozás, illetve a kopóalkatrészek cseréje szükség szerint. A mi talaj- és mûvelési körülményeink között az orrkéseket 500 – 600 ha megmûvelése után kell cserélni.”

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A hónap takarónövénye: a perzsa here

A hónap takarónövénye: a perzsa here

A Közép-Ázsiából származó perzsa here (Trifolium resupinatum) hírnevét legelők és kaszálók alkotóelemeként szerezte, azonban sűrű, egységes talajborít...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!