NEM VAGYOK OLYAN GAZDAG, HOGY CSAK EGYSZER GYOMIRTSAM A KUKORICÁT!

Agro Napló
Ma már minden kukoricatermesztõ tudja, hogy a gyomok mielõbbi kikapcsolása a vízért, tápanyagért folytatott versengésbõl komoly haszonnal jár. Nem csak azért, mert az elgyomosodott táblában 20–30 százalékos terméskiesés is elõfordulhat, hanem azért is, mert egyre drágább a kultúrnövény elõl elszívott víz és tápanyag pótlása. A kukorica gyomirtásában az agrotechnikai és mechanikai gyomirtás mellett a herbicidekkel történõ gyomszabályozásnak a szerepe a legnagyobb. A készítmények kiválasztásakor számos tényezõ közrejátszik – idõjárási körülmények, a gyomflóra összetétele, a talajtípus, a tervezett utóvetemény, beszerzési ár stb. –, a döntés a gazdáé.  

Ezúttal a györkönyi Bősz Pétert faggattuk, ő hogyan termeszti a kukoricát és mikor milyen herbicidet alkalmaz. Az ifjú növényvédelmi agrármérnök 2006-ban végzett a Szent István Egyetemen, Gödöllőn. Azóta édesapjával együtt gazdálkodik.

 

 


 

Bősz Péter: a Principal® Plus Gold minden igényemet kielégíti

 

 

 



- Mindent összevetve mintegy 750 hektáron termesztünk őszi búzát, őszi árpát, tritikálét, repcét, napraforgót és kukoricát. Utóbbiból a vetésszerkezettől függően évente 250–400 hektárnyit vetünk. Területeink változatosak, amit jelez, hogy szántóink aranykorona értéke 8 és 40 között mozog. A nálunk jellemző gyengén humuszos, homokos vályogtalajon általában 6–7 tonna körül alakul a kukorica hektáronkénti átlaghozama. Elsősorban a talaj víztartalmának megőrzését szolgálja, hogy mi a forgatás nélküli talajmûvelés mellett tettük le a voksunkat és miden talajmunkát hengerrel zárunk – avat be a részletekbe Bősz Péter.



Ám a jó gazda gondossága más téren is megmutatkozik. Mint megtudom, a talajvizsgálatokon alapuló tápanyagpótlásra nagy gondot fordítanak. Már csak azért is, mert a területeik nitrátérzékenyek, ezért például a nitrogén hatóanyagot több részletben juttatják ki. A vetéssel egy menetben talajfertőtlenítőt, vagy tápanyagpótlásként valamilyen mikrogranulátumot szórnak ki, attól függően, hogy mikor mire van szükség. A kiszámíthatatlan időjárási körülményekre való tekintettel, valamint a betakarítási munkacsúcs megelőzésére 6-7 eltérő érési idejû kukoricafajtát vetnek. A gyomszabályozást hasonló körültekintéssel végzik.



- A termés mennyiségét és minőségét az időjárási körülmények mellett leginkább a gyomok és különböző kártevők befolyásolják – magyarázza az ifjú szakember. – Ezekre azért érdemes odafigyelni, mert ha gyom- és kártevőmentes marad a kukorica, akkor legalább egy, de inkább több tonnával nagyobb a hektáronkénti átlagtermés. A kukoricabogár kártétele ellen talajfertőtlenítőt használunk, a kukoricamoly és a gyapottok bagolylepke kártételét pedig Steward® 30 DF-fel igyekszünk kiküszöbölni. Kell is, mert kártételükkel jelentős minőségromlást okozhatnak, s utat nyithatnak a másodlagos kórokozóknak – a fuzáriumtól az üszögökig a legkülönfélébb gombabetegségeknek. A gyomszabályozás már összetettebb feladat.



S Bősz Péter részletekbe menően magyarázza, hogy mennyire fontos a tarlókezelés, a megfelelő talajmûvelés, a jó magágy, a kultivátorozás. A legnagyobb szerep azonban a jól megválasztott herbicideknek jut.



- Nálunk eléggé vegyes a gyomflóra. Hogy csak néhányat soroljak: mezei acat, különböző muhar és köles fajok, árvakelésû napraforgó, kakaslábfû, csillagpázsit, disznóparéj fajok, parlagfû, libatop, csattanó maszlag, szulák fajok és vaddohány. Ezek ismeretében érzékelhető, hogy mennyire nehéz az optimális technológiát, illetve készítményeket, hatóanyag-kombinációkat kiválasztani. Ráadásul úgy, hogy a rezisztencia kialakulását megelőzzem és a beszerzési árakra is tekintettel legyek. Napjainkban ugyanis nagy a piaci kínálat, ezért a hektáronkénti szerköltség tág határok között mozog, elérheti akár a 30 ezer forintot is. Természetesen a drágább készítmények többet tudnak, nekem kell dönteni.

 



Hogyan és miket szokott választani?



- Sok egyéb mellett jó tudni azt is, hogy a kukoricának már 5 leveles állapotában kialakulnak a csőkezdeményei, tehát cseppet sem mindegy, hogy a fejlődésének ebben a korai szakaszában milyen körülményeket teremtünk neki. Tehát ilyenkor dől el mekkora lesz a termés. Ezért a gyomfelvételezés eredményeit szem előtt tartva alaposan megfontolom, hogy mikor, mit használok. A bemosó csapadék bizonytalanságára való tekintettel preemergens kezelést csak ritkán választok, inkább a kelés utáni osztott kezelést tartom eredményesnek. Egyszer hallottam valahol: „Nem vagyok olyan gazdag, hogy csak egyszer gyomirtsam a kukoricát!” Nálunk az elhúzódó gyomkelés miatt ugyanis megfelelő hatékonyságot csak osztott kezeléssel érhetünk el. A korábbi években gyomirtó technológiánkban meghatározó szerepet kapott a Basis® Solution, az Accent® Gold, a Titus® Plus Gold, ma már azonban a Principal® Plus Gold és az Arigo™ Pack vette át a helyüket. Ezeken kívül a gyomösszetételtől függően általában a Lumax, az Elumis Peak, vagy a Monsoon közül választok. Az utóbbit jobbára foltkezelésre használom, ott, ahol valamilyen permetezési hiba vagy egyéb okok miatt megerősödtek a gyomok.

 



Miért váltott a Principal® Plus Goldra és az Arigo™ Packra?



- A Principal® Plus Gold a maga öt hatóanyagával minden igényemet kielégíti a nálunk található gyomflórában, és nem utolsó sorban jó az ár-érték aránya. Általában osztott kezelésben használom ezt a 10 hektárra összeállított kereskedelmi csomagot. Amikor a kukorica még 3 leveles, olyankor hektáronként 300 gramm Principal® Plust és 1 liter Sucessor T-t juttatok ki, utóbbi a talajon keresztüli tartamhatást biztosítja. A maradék Principal® Plust akkor permetezem ki, amikor a kukorica 5–7 leveles. Tapasztalataim szerint ez a széles hatásspektrumú készítmény még a túlfejlett gyomokat is írtja. Az Arigo™ Pack gyomirtó szer csomagot – mivel kijuttatási időt tekintve rugalmas, a kukoricával szemben pedig kíméletes – ott használom, ahol évelő kétszikû gyomok nem fordulnak elő – mondta befejezésül Bősz Péter.

 



A. Gy.

 

A DuPont készítmények felhasználása előtt olvassa el és kövesse a termékek csomagolásán lévő címke felhasználási utasításait!

® az E. I. du Pont de Nemours and Company bejegyzett márkaneve

™ az E. I. du Pont de Nemours and Company márkaneve

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Éled a határ!

Éled a határ!

A tél fogságából kiszabadulva végre ébredezik a határ, mozgásba lendülnek a traktorok. A sok esetben későn elvetett őszi búza vagy a vöröslő, liluló r...

Növénytermesztés a változó EU-ban

Növénytermesztés a változó EU-ban

Az EU mezőgazdaságát meghatározó módon befolyásoló Közös Agrár Politika (KAP) átalakítása jelenleg napirenden van a döntéshozók asztalán. A kiszivárgo...

A Gabonakutató bőtermő kalászosai

A Gabonakutató bőtermő kalászosai

A szegedi nemesítőház őszi kalászos gabonái közül több fajtát is tudunk javasolni a kifejezetten nagy termőképességű fajtákat kereső gazdáknak, melyek...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?