2024. április 27. szombat Zita

Gép-Mix - a gépvilág aktuális hírei egy helyen az Agro Napló ajánlásával

Agro Napló
A fokhagymatermesztés gépei, JJBROCH PLMA hagymavetõgép A gyermelyi tésztáért dolgozik a Rapid A 600S Akcióban a Pöttinger szálastakarmány betakarító gépei A Trelleborg bõvíti a TM100 mezõgazdasági gumiabroncs választékát Axiál-Fendt Ösztöndíjprogram CLAAS-HORSCH VETÉSI VILÁGREKORD Forgalmazói megállapodást írt alá a Kverneland ASA és a Mayer Maschinenbau GmbH Hat darab új TUCANO a sorban Központban a fenntartható fejlõdés Minden, amellyel a mezõgazdasági munka megkönnyíthetõ Nagy Talajmûvelõ Show TECHAGRO, ANIMAL VETEX, SILVA REGINA és BIOMASSZA szakvásárok Brnóban: 20 országból 776 kiállító és több mint 111.000 látogató TerraDig XXS7 lazító Kevermesen Új gumiabroncs gyár VI. Agro-Békés Kft. Nyílt Nap

A fokhagymatermesztés gépei, JJBROCH PLMA hagymavetőgép 

A kertészeti gépeket közel két évtizede forgalmazó Alfa-Gép Kft kertészeti gépkínálata 2011-ben a fokhagymatermesztésre kifejlesztett gépsorral bővült. A magyar piacra bevezetett gépek a spanyol JJBROCH kertészeti gépgyár termékei. A spanyol gépgyártó a fokhagymatermesztés és feldolgozás valamennyi mûveletére kifejlesztett gépeivel több mint 30 országban van jelen.

 

A teljes gépsor az alábbi gépekből áll: 



Roppantógép, mely a fokhagymafej szétroppantásával és a gerezdek méret szerint osztályozásával készíti elő az ültetéshez a fokhagymagerezdeket. Vetőgép, mely precíz vetést tesz lehetővé valamint a Betakarítógép, mely a fokhagymafejek betakarítását végzi el, szárral vagy szár nélkül. A betakarítás utáni mûveletek elvégzésére pedig a tisztító és osztályozó gépsor, valamint az élelmiszeripari felhasználásra gyártott fokhagyma hámozó gép szolgál. 

A fokhagymatermesztés fent említett teljes technológia gépsorából a továbbiakban a JJBROCH PLMA mechanikus hagymavetőgép kerül bemutatásra.

 

A JJBROCH PLMA hagymavetőgép óránként és tagonként 0,5 hektárnyi vetésre alkalmas naponta, jelentős kézi erőt és időt megtakarítva. 

A gép mûködtetése talajhajtású kerekek által történik. A mélységben állítható csoroszlyák nyitják meg a talajt, ahova a tartályból kerülnek kihelyezésre a gerezdek a beállított tőtávolságnak megfelelően. A JJBROCH PLMA egyedi/önálló vetőszerkezetû gép, a vetőtárcsa a csoroszlya fölött helyezkedik el; közvetlenül a vetőtárcsa felett pedig a kb. 50 kg kapacitással rendelkező tartály került elhelyezésre. Minden sorhoz önálló és egymástól független vetőegységek tartoznak. A gép nagy pontossággal vet, mert vetőszerkezetéből a fokhagymagerezdek közvetlenül a magágyba kerülnek, általában 5-10 cm magasságból. A tartályból a gravitáció által a gerezdek a tölcsérig jutnak, ahol a fogadó vetőtárcsához nyomódnak egyenként, a vezérelt kanalak segítségével. A tartályban elhelyezett boltozódásgátló rezgő csillag megakadályozza, hogy a gerezdek összetömörüljenek a tartályban. A vetőtárcsa kb. fél fordulat után a gerezdet a csoroszlyába ejti, majd azok az előzetesen megnyitott barázdába kerülnek. Végül egy hátsó töltögető kapa, vagy tömörítő kerék által a kiültetett gerezdek talajtakarása történik meg. 

A vetési sortávolság szabályozható 40-55 cm között (igény esetén ennél kisebb sortáv is elérhető). A különböző mérető fogókanalak lehetővé teszik az adagolótárcsa beállítását a fokhagymagerezdek méretétől függően. A tőtávolság egyszerûen állítható fogaskerekek cseréjével. A kiültetett fokhagymagerezdek száma 8-15 db/m. 

 

 

 

ALFAGÉP KERESKEDELMI ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT. 

5600 Békéscsaba, Szarvasi út 84. 

Tel: 66/447909, 540170 

Fax: 66/449434 

Email: info@alfagep.hu

Web: www.alfagep.hu

 

 

 

A gyermelyi tésztáért dolgozik a Rapid A 600S

A 3500 ha-on gazdálkodó Gyermelyi Gabona Kft. gépparkjába 2007-ben került a Väderstad Rapid A 600S vetőgép, úgy, hogy ezt megelőzően egy demó gépet próbáltak ki, majd később ugyanezt vásárolták meg – avat be az előzményekbe Kosztka Miklós főmezőgazdász.

 

 

 

A Rapid 600-as különösen kukorica után jut vezető szerephez, mintegy 500 ha-on, mivel a tésztaalapanyagnak szánt búzánál a fuzárium veszélye miatt nagyon kell vigyázni a vetésváltással. Az őszi búza kukorica elővetemény utáni vetésének tökéletes technológiáját – ha nincs rendkívüli szárazság – a friss szántásba az azonnal vető Rapid 600 valósítja meg. Ilyenkor „szántóbrigád” dolgozik: 3 db ötfejes váltvaforgató eke halad egymás után, amit a Rapid vetőgép követ. Száraz viszonyok között kaphat a szántás egy rövid tárcsát, hogy a vetést megkönnyítse.

 

 

 

A 6 méteres Rapid-ot a JD 8330-as húzza, és nem túlzás, hogy a 310 LE-re szükség van, amikor szántásba közvetlenül vet, mert kell a mellső tárcsasor és a simítóeszköz tökéletes munkája is amellett, hogy minden vetőgépfunkció fontos. A talajok között a homokos és agyagos szélsőségek mellett zömmel barna erdőtalajok vannak, helyenként 15-17%-os emelkedőkkel tarkítva. A Rapid szépen helytáll mindenütt, pontosabban „nem túrt be”, mint helyenként a másik vetőgépünk. Ha nem kukorica után következik az őszi búza, akkor a forgatásos mûvelés helyett a középmély lazítás kerül előtérbe, szükség szerint egy tárcsával kiegészítve. A Rapid itt is mintegy 500 ha-on jut szerephez, így összesen, évente 1000 ha őszi búza vetését teljesíti. Két mûszakban, változó táblaméretek mellett napi 50 ha-t különösebb erőfeszítés nélkül elvetünk. A vetés sebességét az erőgép teljesítménye és a domborzati viszonyok határozzák meg. 8-12 km/h között van az optimum, de friss szántásban csak 6 km/h lehet – Kosztka Miklós véleménye szerint –, a vetésbiztonság és vetésminőség érdekében. Összességében a Rapid 600-as vetésteljesítménye az 1000 ha körüli területû őszi búza mellett 500 ha repce, 200 ha tavaszi árpa és 100-150 ha borsó évente.

Rapid-sztori természetesen Kosztka Miklós tarsolyában is rejtőzik. Nevezetesen néhány éve, késő ősszel, az utolsó tábla utolsó hektárjain – amikor már terepjáróval is nehéz volt kivinni a váltást – érkezett a szakadó eső, fagypont körüli hőmérsékleten, este 10 órakor, de a vetést a lehetetlen körülmények között is sikerült befejezni. Igaz, a traktor és a vetőgép alig tudott kijönni a földről, és ránézni sem lehetett másnap, mert reggelre belepte a hó, de tavasszal kiderült, hogy minden rendben van. A másik esetben az irodaház ablakából a szemközti domboldalra odalátó hölgyek kérdezték, hogy nem került-e bajba a repcevetőgép, mert szakad az eső. Nos, a megelőző száraz időszak után az eső valóban csapta a felső réteget, de a Rapid nem ragadt le, hiszen az mellső tárcsasor megnyitotta a föld felszínét így a vetés még sikeres volt. A lényeg tehát, hogy a Rapid vetőgép a szélsőséges időjárási és talajviszonyok között is jól vizsgázik, és ezt minden évben bizonyítja is.

 

Forrás: http://www.vaderstad.com/

 

 

Akcióban a Pöttinger szálastakarmány betakarító gépei

Tavaly ősszel mutatta be a Pöttinger a 2012-es szezon új gépeit. Egy rövid áttekintéssel ismertetjük az újdonságokat a kaszák, rendterítők, rendkezelők, felszedő kocsik területén.

A klasszikusok új változata - NOVACAT és EUROCAT classic

Teljesen megújította a front kasza sorozatát a Pöttinger, valamint további négy új modellt, a NOVACAT 261; 301 classic tárcsás kaszákat és a EUROCAT 271; 311 classic dobos kaszákat vezette be a piacra.

 

Új alpesi flotta

Az új NOVAALPIN kasza flotta 2,20 – 3,04 m munkaszélességben érhető el, melyekkel minden üzemeltetési feladat könnyedén elvégezhető. A hajtás a jobboldalról átkerült a baloldalra. Ezzel javítottak a munkaterület láthatóságán és megnövelték a kezelői kényelmet.

 

Nagy teljesítmény és könnyed mûködés egy csokorban – új ALPINHIT 6.6 rendterítő

Az új, 6 rotoros (rotor átmérő: 1,30 m), 5,75 m munkaszélességû géppel növelte termékkínálatát a Pöttinger. Ennek eredményeként a gépgyártó sikeresen egyesítette egy gépbe, az optimális talajkövetést, a legjobb terítést és a nagy teljesítményt.

 

Professzionális teljesítmény és munkaminőség: az új HIT 10.11 T

A 10 rotorral szerelt gép 10, 6 m munkaszélességû, melyben a Pöttinger a nagy teljesítményt és az intelligens technológiát egy gépben ötvözte.

 

Top 722

Az új oldalt - függesztett rendkezelő megfelel a gyakorlati elvárásoknak, köszönhetően a jó munkaminőségnek, a tökéletes talajkövetésnek és a minimális talajszennyeződésnek. A 6,6 m munkaszélességgel a Top 722 ideális kiegészítője a betakarítási láncnak. Optimális minőség, nagy sebesség egy időben, köszönhetően a 13 karos, egyenként 3,3 m átmérőjû rotornak.

 

Új tisztító és automatikus késélező rendszer

Az új Torro rendfelszedő kocsit újratervezett tisztító egységgel szerelték, amely az aprító egység tisztítását látja el. A többszörösen díjnyertes automatikus késélező rendszer (Autocut) már a Torro esetében is elérhető. Az Autocut lehetővé teszi az automatikus és kényelmes élezést mind a 39 db kés esetében 3 percen belül.

 

 

A Trelleborg bővíti a TM100 mezőgazdasági gumiabroncs választékát

 


Két új mérettel -380/90R50 151A8 (151B) és 380/90R54 158A8 (158B) - bővíti a TM100-as gumiabroncs választékát a Trelleborg, melyek kialakításukból adódóan kifejezetten a sorközmûveléshez, a sorok közötti haladáshoz alkalmazhatók.

 

Mechanikus első kerék meghajtású (MFWD) traktorokra és kisebb permetezőkre egyaránt felszerelhető, a 380/90R50 méretû abroncs alkalmas és ikerkerékként is a jobb tapadás érdekében. Az új méretû gumiabroncsok R-1W mintázatúak, amelyek mintegy 20%-kal mélyebb bordamagassággal rendelkeznek az R-1 változathoz képest.

Futófelületüknek köszönhetően a nedves és sáros talajviszonyok között is jól alkalmazhatók.

 

 

Axiál-Fendt Ösztöndíjprogram

Az Axiál Kft. és a Fendt cég egy közös ösztöndíjprogramot indít a következő három évben, 2012 és 2015 között.

Az ösztöndíj elindítását az április 25-én, a Gödöllői Királyi Kastélyban megrendezésre került sajtótájékoztatón jelentették be, melyet a két cég együttmûködésük 10. évfordulójának alkalmából szervezett. A sajtótájékoztatón a 10 éves együttmûködésük sikerei mellett a jövőbeni terveiket is ismertették, melynek része a szakmai utánpótlás képzés támogatása.

 

Fotó: Prág Ferenc, MMG

 

 

Az ösztöndíjprogram végzésük évében lévő, vagy végzés előtti gépész, agrár, vagy kereskedelmi orientációjú mérnökhallgatóknak kínál szakmai fejlődési lehetőséget.

 

Minden évben két-két diák, összesen a 3 év alatt 6 diák nyerheti el az ösztöndíjat. A program első három hónapjában az Axiál Kft-nél töltik gyakornoki idejüket, majd pedig a német gyártónál hat hónapot. A program legfőbb célja, hogy szakértő és már gyakorlattal rendelkező szervizmérnököket, vagy termékspecialistákat képezzenek, akik korszerû és széles körû ismeretekkel rendelkeznek, és ismerik mind a világ egyik legnagyobb mezőgazdasági gépgyártójának, mind pedig Magyarország egyik piacvezető gépforgalmazójának és szolgáltatójának gondolkodását, piaci stratégiáját, és nem kizárólag mûszaki, hanem orientáció-specifikus képzéssel is rendelkeznek. Az Axiál Kft. és a Fendt a gyakornoki program 9 hónapjára ösztöndíjat biztosít a hallgatóknak, és annak végeztével a hazai forgalmazó 2 évre konkrét állást kínál a programban részt vevő pályakezdők számára.

Az elmúlt évek során az Axiál Kft. a Fendt traktorokkal 10% feletti piaci részesedést ért el az 50 LE feletti teljesítménykategóriába tartozó nyugati gyártmányú traktormárkák között Magyarországon. Mára elmondható, hogy az ország termőterületének mintegy 20%-án Fendt nagytraktorok végzik a nehéz talajmunkát.

 

 

Fotó: Prág Ferenc, MMG

 

 

CLAAS-HORSCH VETÉSI VILÁGREKORD

A CLAAS és a Horsch Európa két meghatározó mezőgazdasági gépgyártója közösen állították fel a kukorica vetés világrekordját.

A Xerion 5000 erőgép és a Horsch Maestro 24.70 SW típusú szemenkénti vetőgép 24 óra leforgása alatt 448,29 hektárnyi területet vetett el és juttatott ki egy időben mûtrágyát. Az oroszországi esemény első volt a maga területén. A 16 főből álló szakember csapat, CLAAS és Horsch alkalmazottak, valamint két független szakember viszonylag magas, 14,7 km/h átlagsebességgel 24 sorba vetettek.

A Horsch Maestro 24.70 SW 24 soros vetőgép 70 cm-es sortávval és 6 cm mélyen dolgozott a világrekord során. A gép vetőmagtartálya 2000 literes, míg mûtrágyatartály 7000 liter befogadására képes. A CLAAS XERION 5000-es erőgép 524 lóerővel húzta a vetőgépet.

Az elvetett terület Moszkvától 360 km-re délre Chaplygin város határában két részre tagolódott, egymástól nem messze fekvő 320 és 170 hektáros részekre. A világrekord során Összesen 10 tonna vetőmag és 47 tonna mûtrágya került kijuttatásra. Az anyagot 10 kényszerpihenő beiktatásával töltötték a gépbe, miközben a Xerion is üzemanyagot kapott. Az erőgép átlagos üzemanyag-fogyasztása 3,17 l/ha volt.

A CLAAS Xerion 5000 és Horsch Maestro 24.70 SW 24 óra alatt 448,29 hektár kukoricát vetett el és ezzel világrekordot értek el, hiszen ennyi idő alatt ekkora terület vetését még soha egyetlen gépkapcsolat sem végezte el.

Forrás: www.axial.hu  

 

 

 

Forgalmazói megállapodást írt alá a Kverneland ASA és a Mayer Maschinenbau GmbH

Folytatva a 6 évvel ezelőtt kezdődő forgalmazói megállapodást a Mayer Maschinenbau GmbH, mint gyártó, a Kverneland ASA mint a Siloking függőleges tengelyû keverő kocsik forgalmazója újabb megállapodást írt alá.

A márciusban keltezett megállapodás a teljes Siloking függőleges tengelyû keverőkocsi sorozatot (vontatott, statikus és önjáró) érinti. A Kverneland a jövőben a Kverneland-Siloking márkanévvel fémjelzet sorozat marketing, értékesítés és after-sales tevékenységét látja el a legtöbb európai államban.

Hat darab új TUCANO a sorban

Május 4-én hat darab CLAAS TUCANO 440-es kombájnt adott át az Axiál Kft. ünnepélyes keretek között a Hódagro Zrt-nek.



 

 

Az átadáson jelen volt Szabó Lajos a Hódagro Zrt. elnök-vezérigazgatója és azok a gépkezelők, akik a hamarosan következő szezonban a kombájnokkal dolgozni fognak. A betakarító gépeket Pintér Zsolt az Axiál Kft. ügyvezetője, valamint Trunk Mihály a CLAAS gépüzletág igazgatója adta át a gépkezelők számára, akik a gépeket azonnal birtokba is vették. Rittgasszer Péter a szervizüzletág igazgatóhelyettese, aki egyben a kombájnok szervizmérnöke is, mûszakilag is átadta a kezelők számára a gépeket, akik azokat „lábon” vezették haza egészen Hódmezővásárhelyig, a cég központjáig.

 

 

 

 

 

A Hódagro Zrt. elődje a Hódcsillag Szövetkezet Magyarországon az elsők között vásárolt CLAAS kombájnt a 70-es évek elején. A sort a DOMINATOR 80-asokkal kezdték, majd jöttek a 100-as és 105-ös modellek. A gépcserék folytatódtak a Magyarországon máig is komoly ismertséggel és elismertséggel rendelkező DOMINATOR 106-os és 108-as modellekkel . A CLAAS-nál elvégzett fejlesztéseknek köszönhetően az újabb gépcserék következményeként már MEGA 208-as és 360-as modellek kerültek a gazdaságba, melyek egy még magasabb szinten szolgálták a betakarítást. Az utolsó típusból 2004 óta hat darab dolgozott a cégnél. Ezeket cserélték most le szintén hat darab TUCANO 440-es modellre. Külön kiemelték, hogy a 80-as DOMINATOR-ból egy még ma is megvan. Kiállítási tárgy lett a több mint 17.000 üzemórát teljesített munkaeszközből, dolgozni ugyan már nem dolgoznak vele, de büszkék rá, hogy még beindítható.

 

 

 

A szálastakarmány betakarítását a jó minőség érdekében szintén CLAAS gépekkel végzik. Megtalálható a sorban egy CLAAS JAGUAR 850-es silózó, valamint nagyobb darabszámban CLAAS VARIANT bálázók, kaszák és rendterítők. 

Központban a fenntartható fejlődés

Mivel a víztakarékosság és a talajminőség-javítás egyre fontosabbá válik, a Challenger támogatja az egyesült királysági Talaj- és Vízgazdálkodási Központot.

A nemrégiben elkészült talaj- és vízgazdálkodási jelentés eredményeként létrejött Központ, amelynek a Közép-Angliai Shropshire megyében található Harper Adams Egyetem ad otthont, az ismeretek jobb felhasználásával, átadásával és bővítésével kívánja elérni a „fenntartható mezőgazdasági fejlődést” és az ökoszisztéma hatékonyabbá válását.

A Challenger három esztendőre vállalta a Központ támogatását, és részt vesz az ismeretterjesztő napokon, a folyamatos kutatásokban, valamint a gazdálkodók és mezőgazdászok széles körû továbbképzésében is.

Forrás: http://www.challenger-ag.com

 

 

Minden, amellyel a mezőgazdasági munka megkönnyíthető

 

A nagykőrösi Pap-Agro Kft.-nél ugyancsak megvalósul a több lábon állás, mert a kor igényeihez igazodva mindig fejlesztik a tulajdonosok a tevékenységi körüket. A tíz éves múlttal rendelkező vállalkozás vezetőjétől, Pap Lajostól tudakolta az Agro Napló, mely tevékenységgel is van jelen a hazai agrárszakemberek számára ismert cég a piacon.



 


Az immáron évtizedes múlttal bíró vállalkozást 2007-ben vásárolta meg Pap Lajosés felesége, akik a kezdetekben még saját telephely nélkül dolgoztak.

 

A mezőgazdasági gépészmérnök cégvezető korábban sokoldalúan vetette bele magát az agráriumban használt gépekkel kapcsolatos tevékenységekbe – az alapokat szakközépiskolai mérnöktanárként sajátította el, de dolgozott fejlesztőmérnökként egy mezőgazdasági gépeket gyártó cégnél is, ahol ugyancsak hasznos ismeretekkel bővíthette tudását, majd területi képviselőként gépeket értékesített. TOVÁBB

 

 

 

 

 

 

 

Nagy Talajmûvelő Show

 

Ismételten megrendezésre kerül a nyári bemutatók legnagyobb „durranása” a Nagy Talajmûvelő Show. A rendezvény alkalmával - 25 gépkapcsolat gyakorlati bemutatója mellett - a gyártók egyéb munkagépeit is megtekinthetik. A talajmunkagépek újdonságai és legnépszerûbbjei mellett ebben az évben először a gyakorlati bemutatót szántóföldi permetezők, szemenkénti- és gabonavetőgépek egészítik ki!

A rendezőség két helyszínen várja az érdeklődőket:

2012. augusztus 7., 9 óra, DPMG Zrt. (Cegléd)

2012. augusztus 10., 9 óra, Vági Imre (Pusztamiske)

További részletek

 

 

 

 

 

 

TECHAGRO, ANIMAL VETEX, SILVA REGINA és BIOMASSZA szakvásárok Brnóban: 20 országból 776 kiállító és több mint 111.000 látogató 

Minden tekintetben rekordszámokat hozott a Brnói Vásárközpontban Közép-Kelet-Európa vezető szakmai rendezvénye, a nemzetközi mezőgazdasági, erdészeti, állategészségügyi és állattenyésztési szakvásár!

 

A kiállítási standok és a kísérő rendezvények a vásárváros teljes területét elfoglalták: 73.000 m² -en mutatkozott be 20 ország 776 kiállítója. 

A cseh látogatókon kívül még 50 országból érkeztek szakemberek a vásárra. Rekordszámú, több mint 300 látogatói busz érkezett Csehországból és külföldről: Szlovákiából 20, Ausztriából 8, Lengyelországból 3, Magyarországról pedig 2. Ezen kívül Horvátországból, Belorussziából, Lettországból és Ukrajnából fogadott szakembereket a Techagro. 

A szakemberek nagyra értékelték a bemutatott termékek széles skáláját. A kiállítók közül – akik rengeteg innovációval lepték meg az érdeklődőket -, egyetlen piacvezető cég sem hiányzott. 13 termék nyerte el a Grand Prix díjat, további 3 pedig a zsûri különdíját kapta meg.

 

 

 

 

A rendezvény gazdag szakmai kísérőprogrammal várta a kiállítókat és látogatókat. 

Olyan aktuális témákkal foglalkoztak, mint pl. a 2013-as év mezőgazdasági irányvonalainak megvitatása, továbbá az energia-önellátás a biomassza hasznosításával. 

A Biomassza szakvásáron négy napos program keretében tartottak előadásokat és konferenciákat, melyek központi témája a mezőgazdasági és erdészeti biomassza felhasználása és feldolgozása volt. Tapasztalt cseh szakemberek foglalkoztak a kérdéssel, majd konkrét külföldi példákat is bemutattak. A résztvevők megvitatták az állami támogatások terén elért legújabb eredményeket, illetve a hatékonyságnövelés és a technológiai trendek lehetőségeit is. Nagy figyelem kísérte az aprítás és a forgácsolás bemutatóit, ahol mind a kilenc résztvevő cég technológiája bemutatkozott. 

Az ANIMAL VETEX szakvásáron tartották az 5. Közép-Európai Nemzetközi Állatorvosi Kongresszust, amely középpontjában az antibiotikum kérdése állt. A kongresszuson 100 állategészségügyi szakértő vett részt, többek között Csehországból és Szlovákiából, valamint olyan neves külföldi vendégek, mint például Declan O´Brien, az IFAH (International Federation of Animal Health) igazgatója. A rendezvény nemcsak a legégetőbb problémákat tûzte napirendre, hanem megvitatta az antibiotikumos kezelés jövőbeli stratégiáját is. 

A SILVA REGINA látogatói kipróbálhatták a lézeres lövészetet, az erdészeti középiskola diákjai pedig fejszedobásban versenyezhettek. Különleges vadásztrófeák és gazdag erdészeti mûgyûjtemények mutatkoztak be, többek között egy 500 darabos erdész- és vadászegyenruhából álló sorozat, ami még a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerülhet. 

A vásárok nemcsak a szakembereket vonzották, hanem színes programkínálat várta a nagyközönséget is. Óriási érdeklődés kísérte a John Deere Farm-ot, ahol a különböző fajtájú lovakat mutattak be. Hasonlóan vonzó látványosságot kínált az állatbemutató is, ahol szarvasmarhákat, juhokat és kecskéket lehetett megtekinteni.

Az E csarnok teljes földszintjét a Nagy Méhészeti Kiállítás foglalta el, rekordszámú méhész részvételével. A különböző húsvéti témájú méhészeti termékek mellett méhészeti előadások tarkították a kínálatot. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TerraDig XXS7 lazító Kevermesen

A VOGEL-NOOT történelmének nagyon fontos mérföldköve a magyarországi gyárak megalakulása. Fontos ez elsősorban abból a szempontból, hogy igazából a hazai körülményeinknek köszönhetően váltak gépeink világszerte ismerté, és elismerté. Ehhez a státuszhoz nem csak kiváló mérnökeink munkájára volt szükség, hanem segítőkész gazdáink konstrukcióformáló véleményére is. Közeledik a nyár, így hát most lazítsunk egy kicsit!

KÁSA és FIAI Bt., Kevermes

A gépkertben álldogáló TERRAFLEX grubber, HEKTOR eke, XS 1150 eke mellett találtuk meg cégünk 0001 sorszámú, elsőként hazánkban készülő TERRADIG XXS7 lazítóját.

Kása Jánossal, vendéglátómmal emlékszünk vissza az elmúlt évekre.

„Családi cégünk a vidék egyik legnagyobb szolgáltatója, hiszen 500 hektár saját földünk mellett további 500 hektáron végzünk bérmunkát. Számunkra rendkívül fontos a minőségi szolgáltatás, amelyet csak alkalmas szerszámmal lehet maradéktalanul elvégezni. Az évek során egyre bővült a VOGEL-NOOT gépek létszáma gazdaságunkban. Szerencsére a megrendelőink is igényessé váltak, igénylik az új technológiákat, szerszámokat. Három évvel ezelőtt került a gazdaságba az XXS lazító, amely az óta is fontos szerepet tölt be az alapmûvelésben. Előtte szintén VN lazítóval - egy SSD 6-os géppel – végeztük talajaink karbantartását, de körülményeink egy nagyobb munkamélységû, robosztusabb eszközt igényeltek. Ekkor kaptuk a felkérést a gyártótól, hogy teszteljük ezt az új szerszámot, ami az ausztriai próbák után azonnal hozzánk került. A cég törökszentmiklósi mérnöke – Bana Sándor – figyelte itt „gyermekét”, melynek eredménye képen lett a gép azzá, amivé. A teszt után pedig úgy döntöttünk, ez a gép ideális lesz számunkra.

 

A tartós terhelést az óta is állja a masina, ezek a fizikai méretek szavatolják ezt. A 140x140-es gerendely keresztmetszet szerintem még nagyon sokáig időtálló lesz. A 110 centiméteres vázmagasság ideális a gép számára. Kellőképpen magas, lehetővé teszi akár azt is, hogy a gépet akár 70 centiméteres extrém munkamélységben használjuk. Nem okoz problémát még a jelentős szármaradvány sem, a „szellős” átömlési keresztmetszet gondoskodik az eltömődésmentes munkavégzésről. Véleményem szerint, ha a gép még magasabb lenne, az további előnyökkel már nem járna, legfeljebb a masina használatát, kiemelését, szállítását nehezítené meg. Nagyon hasznos az oldalsó peremlemez alkalmazása, amely szavatolja a teljesen homogén, egyenletes felszínt. Ragyogó ötlet a skála, amely mutatja a gépkezelőnek, hogy a hidraulikus állítású hengerek milyen munkamélységet engednek a gépnek. Fontos elem a vágó él ezen a konstrukción, amely segít a porhanyításban, bár a tavalyi rendkívül száraz időszakban jobbnak láttuk e nélkül használni a gépet.

A kopóalkatrészek tartósságával is teljesen elégedettek vagyunk, hozzák a megszokott minőségi nívót, amelyet az ekéknél, valamint a grubbernél már megszokhattunk, és el is várunk!

Összességében azt tudom mondani három év és több száz hektár lazítás után: a gép nagyon jó választás volt.”

Hát igen! Ismét közeledik a nyár, a talajlazítás igazi szezonja. És következnek nyári rendezvényeink is, ahol Önök is meggyőződhetnek saját szemükkel a VOGEL-NOOT technikai kiválóságairól. Egyik ilyen rendezvény lesz a NAGY TALAJMÛVELŐ SHOW– idén Cegléd és Devecser környékén, augusztus elején - ahol reményeink szerint már szemügyre vehetik lazítónk vontatott kialakítású változatát, amely immár erősített cúgpántokkal, de emelőkapacitást kímélő kivitelben képviselik a fejlesztéseink folyamatos bizonyítékát!

Részletek hamarosan, de addig is minden gazdatársnak kívánunk jó felkészülést a közelgő aratásra! És ha kíváncsiak a VOGEL-NOOT újdonságaira, gépeire, a felkészülés szünetében nyugodtan hívjanak bennünket!

 

 

 

Új gumiabroncs gyár

A Mitas bejelentette, hogy növeli a Charles City-ben (Iowa állam, USA), 52 millió dollár beruházással felépített új mezőgazdasági radiál gumiabroncs üzemének gyártási kapacitását, mely 2013 -ban – a tervezettnél 3 évvel korábban - eléri a maximális 13.500 tonna mennyiséget. Az újonnan megnyitott gyáregységben minden hagyományos mezőgazdasági gumiabroncs gyártása folyik egészen az 54” belső átmérőig és 1200 mm névleges profilszélességig.

 

 

VI. Agro-Békés Kft. Nyílt Nap

Évente kerül megrendezésre az Agro-Békés Kft. által életre hívott Agro-Békés Nyílt Nap, mely kis- és nagygazdaságok piaci szereplőit egyaránt megszólítja. Az immár hatodik alkalommal megtartott rendezvényre idén mintegy 400 látogató érkezett, akik 19 db gépkapcsolatot ismerhettek meg mind szóban, mind pedig gyakorlatban, de a termékpalettáról további 45 db állógép is bemutatásra került. Egyebek mellett a békéscsabai vállalkozás Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád, Békés és Hajdú-Bihar megyékben látja el a Kverneland Csoport és a Case IH termékek kizárólagos képviseletét, így nem véletlen, hogy a Nyílt Nap a Vicon zöldtakarmány gépsor bemutató körút, illetve a Puma Demo Tour 2012 állomásaként is szolgált.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!