2024. május 7. kedd Gizella

SIMBA SL - A CSÖKKENTETT MENETSZÁMÚ TALAJMÛVELÉS GÉPE

Agro Napló
A Simba gépekrõl hazánkban többnyire „a Solo” jut elõször eszünkbe. A Simba Solo legnépszerûbb tárcsás kultivátorok egyike. Minden jelentõs itthoni gazdaság kipróbálta, és többnyire ma is használja, ill. Nyugat-Európában is jelentõs piaci részesedéssel bír. A Solo 700 mm tárcsalapjai, és kapái képes 30 cm mélyen négy munkamûveletet egy menetben elvégezni. A 3,3 m széles gép vontatásához közel 300 Le szükséges. A Solo-t alkalmazó gazdák azt tapasztalták, hogy nem szükséges a területeiket minden évben 30-35 cm mélyen kultivátorozni. Így megfogalmazódott az igény egy olyan gép iránt, mely képes sekélyebben elvégezni egy menetben a négy munkamûveletet, ezzel nagyobb munkaszélesség válik elérhetõvé.  

A Simba reagálva a piaci igényekre a Solo és X-Press szériájának jól bevált részegységeit kombinálva, valamint ezeket néhány újszerû elgondolással kiegészítve – beleértve az alkatrész minőséget, a dizájnt és a felépítést – megalkotta a Simba SL családot. Az SL a legalaposabban megtervezett és tesztelt kultivátor, amit a brit talajmûvelő gépgyártó valaha is a piacra bocsátott.

 

Első tárcsasor

A gép első mûvelő eszköze az egy (vagy két) sor fogazott tárcsasor, mely aprítja, és keveri a szármaradványt a talajjal. Ezek a tárcsák bóracélból készülnek, és 500 mm átmérőjûek (a 700-as modell esetében 600 mm-esek). Minden tárcsa egység külön Pro-Aktív rugókra van felszerelve, ezzel minden egyes tárcsalap egyedi kővédelemmel szerelt, valamint ez a megoldás biztosítja a tárcsák legjobb talajkövetését. A tárcsasorok munkaszöge orsóval állítható. Lehetőségünk nyílik a talajmûvelési eljárás változtatására felhasználástól, tarlótól, munkamûvelettől függően.

 


Az SL 400-as modell

Kapasor– késsor

Az SL szériában az első tárcsasor után két sor kés van a vázra szerelve, Terragrip rugós biztosítással. A kések száma 10-16 db (munkaszélességtől függően), melyek maximum 25 cm mélyen képesek lazítani, a kapák mûvelési mélységét könnyen állíthatjuk. A több éves teszten áteső ST (Shallow Tines) „lándzsás” kést kínáljuk alapfelszereltségben. Opcionálisan rendelhető az LD (Low Disturbance) kés, mely szárnyaival kis talajmozgatást végez. Ez az újítás jelentősen megváltoztatta a talajmûvelést a gyökérzónában, anélkül, hogy forgatná a felszíni talajréteget.

Második tárcsasor



Az első tárcsasorral megegyező mûvelő elem, mely aprítja, és keveri a felszínen található szármaradványt a DD henger előtt. A második tárcsasor mûvelési szöge szintén állítható, és ez az a különlegesség, mely igazán a gazdaság legsokoldalúbb talajmûvelő gépévé teszi a Simba SL-t. A tárcsák a munkafeltételek függvényében 10-25 fok közötti szögben gyorsan és könnyen állíthatóak egy csavarorsó segítségével. A nagyobb szögbe állított tárcsa nehéz körülmények között ajánlott, ahol a fő elvárás a talajba való hatékony behatolás, és talajkeverés. A kisebb szögbe állított tárcsa használható könnyebb mûvelési körülmények között, agyagos talajban, vagy rossz minőségû magágy esetében az anyagáramlás megkönnyítésére. Lehetőségünk nyílik az első és második tárcsasornak különböző szöget, és különböző mûvelési mélységet adni, ezzel végtelen számú beállítási lehetőség nyílik meg előttünk. Akár 1 fok állítás a tárcsaszögön is jelentős változást eredményezhet az elvégzett munka minőségén. Mivel a két tárcsasor különböző mélységben haladhat, csökkenthetjük a tárcsa talpréteg kialakulását.

 


Könnyen állítható a tárcsa szöge

Hátsó DD henger–lezárás

A Simba DD hengerei minden SL gép kulcseleme. A króm bóracélból készült henger anyaga megegyezik a tárcsalap anyagával. Mivel a DD hengerek sokkal passzívabban dolgoznak, mint a hagyományos tárcsalapok ezért élettartalmuk hosszabb. A 600 mm-es gyûrûk nem csak megmunkálják a talajt a megfelelő mélységben, hanem egy finomított, egyenletesen tömörített termőréteget hagynak maguk után, törik a rögöket, csökkentve a talaj párolgási felületét. A hengertagok vállánál tömörítik a felső réteget, viszont a középső profil az alsóbb talajrétegig csapadék elszivárogtató csatornát nyit, így segítve az eső eróziómentes, egyenletes talajba szivárgását.

 

Főbb mûszaki paraméterek:

Tárcsaátmérő: 510 mm (600 mm az SL 700 esetén)

Tárcsaosztás: 125 mm

Kések munkamélysége: 150-250 mm

ST késtípus – Simba rugófeszítéses kések

DD könnyû hátsó henger – 600 mm átmérő (700 mm az SL 700 esetén)

Szállítási szélesség 2,7 m (3 m az SL 700 esetén)

 

 


Simba új kapabiztosítása

 


Az SL tárcsasor munkametódusa

 

 

OSR aprómagvető egység

A vetési költségek csökkentéséhez hozzájárul az erre a célra kialakított vázra szerelhető aprómagvető berendezés (OSR), valamint a növények által igényelt porhanyós, egyenletes felületû magágyat készítő tárcsák is. A nagyobb munkamélységben haladó altalajlazító kapák kiváló munkát végeznek, ami elősegíti a főgyökérzet gyors és egyenletes fejlődését. Érdemes itt megemlíteni a repce gyökerezési tulajdonságait, a megfelelő gyökérzet termésmennyiségére gyakorolt hatását. A repce gyökeresedési időszakában a főgyökér egyenesen tör lefelé a talajban. A főgyökér viszonylag gyenge, amennyiben a talajban nehezen tud lehatolni, elágazik. Ekkor nem éri el az alsóbb talajrétegben levő vizet és tápanyagokat. Hogyan tudjuk ezt kiküszöbölni akkor, amikor egy tömörödött réteg található a talajunkban (pl. eke – vagy tárcsatalpréteg)? Úgy hogy a középmély lazítással egy menetben pontosan a lazító kapa által áttört sáv fölé vetjük a magokat! Ez csak a Simba SL kultivátorral érhető el.

Hazai tapasztalatok

A Simba SL kultivátora Nyugat Európában gyorsan hírnevet szerzett, mint a kiváló, „egy menetben” használható kultivátor, köszönhetően azon jellemzőjének, hogy képes folyamatosan porhanyós és sima magágyat készíteni, ugyanakkor mélyen lazítja a talajt egy menetben. Bár az SL családot az egy menetben történő talajmûvelésre tervezték, alkalmas szántás elmunkálásra minden talajtípusnál, bármilyen tarlón is szeretnénk használni.

Hazánkban nagyon fontos a kukoricatarlón végzett munka. A Simba SL tökéletes munkát képes végezni kukoricatarlóban is. Az első tárcsasornak kis szöget adva aprítja a szármaradványt. A két késsor 25 cm mélyen meglazítja a talajt. A második tárcsasornak nagyobb szöget adva tökéletes keverőhatást érünk el, így az aprított szárat összekeveri a fellazított talajjal. A DD henger elvégzi a kívánt tömörítést.

Az SL felhasználók Magyarországon is beszámoltak arról, hogy ezzel a géppel egy menetben lehet magágyat készíteni. Az SL-lel lehetőségük volt a magágy előkészítést gyorsabban végrehajtani 2010 őszén is, méghozzá olyan talajviszonyok között, amelyre számos más gyártmányú géppel nem lehetett rámenni, mivel az állítható tárcsaszögû gép képes alkalmazkodni a talaj állapotához, a szármaradványok mennyiségéhez és az időjárás feltételeihez.

A már gyakorlati tapasztalatokat szerzett felhasználók megjegyezték, hogy a gép mélyebben dolgozó kapái anélkül végzik el a lazítást, hogy a talaj alsóbb rétegeit felkevernék, viszont a letömődött réteget áttörik, segítve az alsóbb és felsőbb talajrétegek közötti tápanyag- és talajnedvesség mozgást.

A tavalyi év őszi és téli időjárása meglehetősen csapadékos volt, azokban a talajokban, ahol nem történt meg a talprétegek átlazítása, áttörése, a letömődött rétegek felett pangó talajvíz réteg alakult ki, ami a gyökér zónában károsan hatott a gyökerekre – ezáltal a növények fejlődésére. Ekkor a gyökérzet nem megfelelő kialakulása után a növényben rejlő potenciál nem tudott tavasszal kibontakozni, a kultúrnövények nem tudtak megfelelően bokrosodni.

Somogy megye egyes részein 2011 ismét új kihívások elé állította a gazdálkodókat, áprilistól július közepéig gyakorlatilag nem esett eső. Az aratás és a tarló kezelés után kb. 180 mm csapadék esett augusztus végéig. Ezek után az SL-lel mûvelt területek felső 2 cm-e volt száraz, az alatt egy mélyen egyenletesen nedves talajszelvényt találunk. Ugyanebben a gazdaságban a nehéz tárcsa és grubber használata után 10-15 cm-es poros, teljesen száraz felső talajréteget találunk.

További információ: http://www.valkon.hu

KS-Valkon Kft.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Amistar® Prime Pack

Amistar® Prime Pack

Napjainkban a növényvédelem szakterületén belül sorozatosan találják szembe magukat a növényvédő szer gyártók és gyakorlati szakemberek, valamint a ga...

Ezek változnak az adózásban 2020-tól

Ezek változnak az adózásban 2020-tól

Már novemberben elfogadta az Országgyűlés a 2020. évi adóváltozásokat tartalmazó törvényjavaslatot. Íme a legfontosabb változások röviden és érthetően...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!