2024. május 5. vasárnap Györgyi

Egy menetben is megoldható a gyomirtás

Agro Napló
A vegyszeres gyomirtás eredményessége érdekében minden kukoricatáblában rendszeresen figyelni kell a gyomok fajösszetételét, és célszerû elvégezni a gyomfelvételezést. Közben arról sem szabad elfeledkezni, hogy amíg a kukorica levélzetének árnyékoló hatása a gyomok csírázását és fejlõdését nem akadályozza, különféle eszközökkel gondoskodnunk kell az állomány gyommentességérõl. A gyomirtás kritikus idõpontját több tényezõ együttes hatása alakítja ki. Ez az idõszak - évjárattól és gyomösszetételtõl függõen – például a kakaslábfû esetében a kukorica kelését követõ 6-8 hétre tehetõ. Ma, amikor a szerválaszték ugyancsak széles, érdemes körülnézni a növényvédõ szer piacon, hogy a cégek milyen technológiákat és készítményeket kínálnak.



A kukorica gyomirtásában még mindig hatalmas tartalékok vannak. Napjainkban az oly gyakran emlegetett integrált védekezés, az ésszerû vetésváltás, az alkalmazott herbicidek hosszú ­távon egyszerûbbé teszik a vegyszeres védekezést is. Erről győzött meg Salamon Csaba is, a zalaszentgróti Tüskei Összefogás Beszerző és Értékesítő Szövetkezet növénytermeltetési és értékesítési vezetője. Tapasztalatait érdemes figyelembe venni, hiszen szövetkezetük idén 79 gazdálkodó növénytermesztését integrálja, akik a körülbelül 7000 hektárnyi szántóból mintegy 2000 hektáron kukoricát termesztenek.







A kukorica is rendkívül érzékeny a gyomosodásra. Ezért a termés mennyiségét, a jövedelmezőséget befolyásoló egyik fontos tényező a gyomirtó technológia – magyarázza a fiatal szakember. – Felénk évek óta 7–10 tonna között alakul a hektáronkénti termésátlag. Ehhez azonban olyan technológia szükséges, ami biztosan megfogja a gyomokat, ám az sem mindegy, hogy milyen a szerek ár-érték aránya. Mivel termelőink eltérő körülmények között gazdálkodnak, több technológiát, illetve készítményt és kereskedelmi csomagot ajánlunk. Ilyen a Titus® Plus Gold, a Principal® Gold, a Principal® 50 DF, a Mustang SE, a Casper, az Adengo, hogy csak a legfontosabbakat említsem.







Természetesen a költségeket is szem előtt tartjuk, no meg az időjárási körülményeket. Utóbbi kiszámíthatatlansága, s az ár-érték ­arány miatt is figyelemre méltó a Principal® Gold, mely biztonságos megoldás. Ezzel egy menetben elvégezhető a kukorica gyomtalanítása, tehát csak egyszer kell a táblára menni. Emellett – mivel ez a készítmény a kukorica akár 7-leveles fejlettségi állapotáig is kijuttatható – a kritikus időszakban tetszés szerint választható meg a kezelés időpontja, ami nagy előny az olyan változékony időjárási körülmények között, mint amelyen tavaly is volt.





Az említetteken kívül mi szól még a Principal® Gold kereskedelmi csomag mellett?



Ez egy olyan kombináció – Principal® + Successor® T + Trend® –, ami a parlagfû, a muhar-fajok, a fenyércirok és a tarackbúza irtására kimondottan megfelel. A Principal® a nikoszulfuron és a rimszulfuron gyári keveréke, ezért az egy hatóanyagot tartalmazó készítményeknél szélesebb hatásspektrummal rendelkezik. Az egyszikû gyomnövények tekintetében kimondottan megbízható. S habár a Principal® két hatóanyagának köszönhetően önmagában is rendelkezik kétszikûirtó mellékhatással, a Successor® T-vel kiegészítve egyértelmûen hatékony. Utóbbi a petoxamid és terbutilazin kombinációja, és rendkívül rugalmas készítmény. Különösen kelés előtt alkalmazva hatásos a magról kelő egy- és kétszikû gyomokra. A hatóanyagot a gyomok elsősorban gyökéren keresztül veszik fel. A Successor® T a talajba történő bemosódása – ezt egy kis csapadék még segíti is – után a csíraölő hatásának köszönhetően a későn kelő gyomokat sem engedi kibújni. Ahol elsősorban az egyszikû gyomok – kakaslábfû, tarackbúza, köles fajok stb. – uralják a területet, ott költségkímélési okokból előszeretettel döntenek a Principal® 50 DF mellett – kihasználva a kétszikûek elleni hatását is –, amit esetenként kiegészítenek évelő kétszikû gyomok ellen, például Mustang SE-vel, Casper-rel.




















Említette a Titus® Plus Gold-ot is. Mi szól mellette?



Gazdaságos és hatékony. Egy Titus® Plus Gold kereskedelmi csomag 20 hektárra elegendő és 20×383 gramm Titus® Plus DF-t, 1×20 liter Successor® T-t, 10×0,5 liter Trend™ 90-t tartalmaz.



A gyomnövények legérzékenyebb fejlődési stádiumában – egyszikûeknél a gyökérváltás előtti időszakban, kétszikûeknél a 2–4-leveles állapotban juttatják ki, amikor a kukorica 4–7-leveles állapotban volt. A Successor® T-nek köszönhetően ez az egyik legszélesebb gyomirtási spektrumú keverék. Az egyszikû és a magról kelő kétszikû gyomok mellett az évelő kétszikûek, köztük még a nehezen irtható csattanó maszlag ellen is tökéletes. Ezzel a kombinációval ugyancsak egy menetben védekezhettünk a nehezen irtható, mélyről csírázó, magról kelő és az évelő gyomfajok, köztük a felénk jellemző tarackbúza, acat és szulák ellen. Mellette szól az is, hogy ott és akkor permetezhetünk, ahol, és amikor a gyomosodás jelentkezik. Nagy előnye, hogy a kezelés hatékonysága kevésbé függ az időjárási viszonyoktól, vagyis a bemosó csapadéktól. Tapasztalataink szerint a talaj előkészítésének minősége nem befolyásolja a hatékonyságát. Ráadásul a négy hatóanyag közül kettő preemergensen is hat.



A gyakorlatból tudjuk, hogy a kukoricatermesztés feltételei egy ugyanazon termőhelyen is gyakorta változnak. Érdemes tehát áttekinteni a gyomirtó szerek kínálatát, hogy az adott gyomflórának leginkább megfelelő, optimális, költségtakarékos készítményt, illetve szerkombinációt és technológiát válasszuk.





A. Gy.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hogyan tovább terbutilazin?

Hogyan tovább terbutilazin?

Az Európai Unió Bizottsága a 2021/824 (2021. 05. 21.) számú végrehajtási rendeletében módosította a terbutilazin hatóanyagra vonatkozó felhasználási e...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!