2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Néhány gondolat az elsõ mûtrágyaszóráshoz

Agro Napló
Lassan vége lesz a télnek, és a földeken ismét megindulnak a munkák. Igaz, a szántóföldek egy részén még a víz az úr, de a területek többségén – ha az idõjárás is engedi - idõben meg lehet kezdeni a repce és a búza elsõ tavaszi fejtrágyázását.  

Az őszi vetéseink további tápanyagellátását illetően a túlzott mértékû őszi-téli csapadék kapcsán két dolgot érdemes szem előtt tartani. Egyrészt a táblák egy részén elmaradt az őszi alaptrágyázás, mert örültünk, ha két eső között vetni lehetett; másrészről pedig nem szabad elfeledkezni a túlzott talajnedvesség által okozott tápanyagveszteségről, ami elsősorban a talaj nitrogénkészletét érinti.

Ahol elmaradt az őszi alaptrágyázás, ott érdemes megfontolni az NP- illetve NPK-mûtrágyák kijuttatását az első tavaszi szórással, mind a búza, mind a repce esetében. Természetesen ez csak akkor célravezető, ha a mûtrágyák vízoldható formában tartalmazzák a foszfort és a káliumot. Ahogy kísérleti eredményeink is mutatják (ábra), a kora tavaszi NP-kijuttatás hatékonynak bizonyult a búza esetében.

 


 

 

Ennek a parcellának a termése csak kevéssel maradt el a hagyományos, őszi alaptrágyázást kapott parcella eredményétől (azonos nitrogénszint mellett), és lényegesen magasabb volt, mint az a parcella, amelyik csak nitrogént kapott (Az ábrán a mûtrágya-mennyiségeket kg/ha-ban tüntettük fel). Tapasztalataink alapján bátran ajánljuk NP- és NPK-mûtrágyáinkat tavaszi felhasználásra is, mert 80%-ban vízoldható formában tartalmazzák a foszfort. Búza fejtrágyázására elsősorban a LINZER GOLD 24/14 + 3S + Cu + Zn és LINZER MAX 18/25 + 2S + Zn NP-mûtrágyáinkat ajánljuk. Repce esetében pedig a LINZER PLUS 20/8/8 + 3MgO + 4S termékünket; illetve ahol megfelelően fejlett az állomány, és inkább a kén utánpótlása lenne fontos, ott a LINZER VARIO 23N + 10S kénes nitrogéntermékünket javasoljuk.

A másik, tápanyagellátással kapcsolatos fontos tény, amiről nem szabad elfeledkezni, a talaj víztartalmával kapcsolatos. Az olyan, vízzel telített talajokon, amelyek víztartalma meghaladja a 80%-ot, a denitrifikáló baktériumok tevékenysége kerül előtérbe. Ezek a nitrátot visszaalakítják légköri nitrogénné, ezzel jelentős, akár 8–15% veszteséget is okozhatnak.

A folyamat 5°C felett indul meg, ezért enyhe tél végi időjárás és belvíz esetén feltétlenül számolnunk kell ezzel a nitrogénveszteséggel, és a tavaszi mûtrágyaadag meghatározásakor ezt figyelembe kell venni.

A LINZER WARE mûtrágyákkal kapcsolatos kérdéseivel keresse bátran értékesítő kollégáinkat!

Vári Rita • Linzer Agro Trade Hungary Kft.

www.linzeragrotrade.com

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tarlórépa sárgaságvírusa (TuYV)

Tarlórépa sárgaságvírusa (TuYV)

Az elmúlt években Európa számos országában a termelők számára komoly fejtörést okozott a repceállományokban megjelenő levéltetű kártétele. A levéltetv...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!