2024. május 6. hétfő Ivett, Frida

Speciális tulajdonságok a kukorica esetében - változó követelmények tükrében

Agro Napló
Hazai növénytermesztésünkben igen nagy gondot okoz a leegyszerûsödött vetésszerkezet, amelyben a kukorica a gabonafélékkel együtt közel 70%-ot tesz ki. Ennek egyértelmûen kedvezõtlen hatása van szinte valamennyi agrotechnikai elem esetében. Annak ellenére, hogy a termésátlagok növekedtek, a termésingadozás mértéke ezzel együtt számottevõen nõtt.  

A termesztéstechnológiában napjainkban meghatározó szerep jut a genotípusnak, mivel ez alapvetően meghatározza a termesztés eredményességét. Az agrotechnikai elemek szerepe és súlya azonban külön-külön sem elhanyagolható.



Korábban a mûtrágya árak emelkedése, valamint az alacsony felvásárlási árak következtében kijuttatott kis mennyiségû tápanyag miatt fontos a makro- és mezoelemek rendszeres és harmonikus kijuttatása, ami hozzájárul a termésbiztonság fokozásához, az ellenállóképesség növeléséhez. A megfelelő vetésidő a termésbiztonság növelésén, a gyorsabb vízleadás dinamikán és az alacsonyabb betakarításkori szemnedvesség tartalmon keresztül biztosítja a nagyobb termést és kisebb szárítási költséget. A globális felmelegedéssel együtt az időjárási szélsőségek gyakorisága is nő, amelynek következtében a szárazsághoz való alkalmazkodóképesség kiemelkedő fontosságúvá vált. Az állománysûrûség (tőszám, db/ha) szintén alapvetően befolyásolja a termés nagyságát, valamint a termésbiztonságot is.



Mindaddig azonban, amíg a kukorica felvásárlási ára nem kerül helyre, amíg az agrártermelők gazdasági biztonságát a gazdasági szabályozó eszközökkel nem teremtjük meg, addig nem beszélhetünk az agrotechnika fejlesztéséről, továbbá a rendelkezésre álló hibridek szerepe is leértékelődik. A hatékonyság növelése érdekében viszont a jövőben is speciális tulajdonságok kifejlesztésére lesz szükség a kukorica nemesítésben. Az előállításhoz szülői partnerként kiváló kombinálódó képességgel rendelkező beltenyésztett vonalakra van szükség (1. ábra.).

 


 

 





Az államilag elismert hibridek igen magas száma igazolja a kukorica hazai elsődleges jelentőségét. A Nemzeti Fajtajegyzékben (MgSzH, 2008) összesen 401 kukoricahibrid szerepel, melyek közül 52 silóhibridként, 11 pedig kettős hasznosítású hibridként termeszthető. Legmagasabb értéket a legnagyobb területen termesztett szemes kukorica hibridek (338) képviselnek (2. ábra.).

 


 

 





Ilyen széles ­körû hibridkínálatból a leghatékonyabb termelés érdekében a legfontosabb tulajdonságok ismeretében és kiemelésével szükséges dönteni a termesztendő hibrid kiválasztásában.

 



A tulajdonságok rendszere a kukoricánál



A gazdasági értékmérő tulajdonságok, amelyeket elsődlegesen szem előtt kell tartanunk a kukoricahibridek esetében a következők: 

- jó termőképesség, termésbiztonság, 

- kedvezőtlen, élettelen (abiotikus) és élő (biotikus) környezeti tényezőkhöz való alkalmazkodóképesség, 

- gyors szántóföldi vízleadó képesség, 

- kiváló szárszilárdság, 

- jó morzsolási arány (szem:csutka %, szem: 80%

A cikk szerzője: dr. Pepó Pál

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!