A tejtermelés-ellenõrzött tehén-állományunk telepenkénti létszáma és tulajdonosi szerkezete

Agro Napló
Az elõzõ részekben felvázolt létszámú és fajta­összetételû ellenõrzött tehénállomány és tulajdonosainak aránya, meglehetõsen furcsa, szinte egyedi szerkezetet mutat. Az összes tulajdonos mintegy 3–5%-a bírja a tehénállomány 72–75%-át, és ezek az állatok termelik meg a Magyarországon elõállított tehéntej 83–85%-át.








 

 

A tehénállományunk tulajdonosi szerkezete és mérete komoly komparatív előnyt jelenthetne az ágazatnak. Legnagyobb telepméretekkel a részvénytársaságok rendelkeznek, átlagosan 550 állat farmonként (1. ábra).

 


 

 

Második helyen a Kft-k és a szövetkezetek (a volt termelő szövetkezetek utódai), mintegy 300–350 tehénnel telepenként. Az átlagos telepméret Magyarországon 340 tehén.



Ilyen ország a világon alig van, ahol az összes tejelő tehénállomány háromnegyedét olyan farmokon tenyésztik, ahol az átlagméret meghaladja a 300-at. Létszámát tekintve az 50 és kevesebb tehenes telepen – az összes farm 11%-a – a tehenek 1%-át tartják és az 1000-nél több tehenet tartó gazdaságokban – a telepek 3%-ában – van a tehenek 11%-a (2. ábra).

 


 

 

A tejet termelő farmok 88%-a fejőházban fej és kötetlen tartásban tartja állatait, ez az összes létszámnak a 96%-át adja (3. ábra). A teheneknek csak 4%-át tartják kötött istállókban.

 


 

 



Két különböző technológia, más kihívás, egészen más előny! Gondoljunk bele, Nyugat-Európában a telepenkénti átlag tehén létszám 40–60 állat. Magyarország tejtermelés-ellenőrzött tehénállománya naponta mintegy 4 millió kilogramm tejet termel, kevesebb, mint 600 telepen.

A komparatív előny kapcsán fölvetődhet a kérdés: hol egyszerûbb a tej begyûjtésének szervezése és olcsóbb a szállítás?! A legtöbb országban fél magyarországi megyényi területet kell a tejtanknak bejárnia, hogy megteljen, nálunk vannak olyan telepek, ahonnan naponta egynél többször fordulhat a tejszállító jármûve. Egy szerződés, kiszámítható mennyiség és minőségi kategória, egy partner!

Összefoglalva



Magyarországon, a nagy létszámú telepeken jó genetikai képességekkel rendelkező állományokat tenyésztünk, kötetlen tartású istállókban és fejőházban fejjük a havonként tejtermelés-ellenőrzött teheneinket.

 


 

 

dr. Mészáros Gyula, ÁT Kft. szakmai anyagát lejegyezte: Keresztes Júlia

A cikk szerzője: dr. Mészáros Gyula

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tíz éve nem termett ilyen kevés gabona

Tíz éve nem termett ilyen kevés gabona

2022-ben az öt fő kalászos növényünk (búza, árpa, rozs, zab és tritikálé) betakarított mennyisége nem érte el a 6 millió tonnát, a termésátlag 4,4 ton...

Rozskenyérkészítés a NAK programban

Rozskenyérkészítés a NAK programban

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága a tagi igények alapján a rozskenyérkészítés témakörében is elindítja „Tanuljunk egy...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?