Gyárátadás Törökszentmiklóson

Agro Napló
A hazai mezõgépgyártás látványos sorvadása után – a jelenleg mindenki által ismert nemzetközi gazdasági válság közepette – biztosan örömteli eseménynek tekinthetjük a 2009. május 7-8-án megtartott VOGEL & NOOT új gyáregységének bemutatását, ill. átadását Törökszentmiklóson.





A VOGEL & NOOT cégcsoport, mely az ausztriai wartbergi székhellyel rendelkezik – a mosonmagyaróvári üzemük kapcsán, ahol 200 fővel dolgoznak és évi 4000 db ekét gyártanak – már korábban is jelen volt a hazai mezőgépgyártásban. Emellett az elmúlt években Szlovákiában, Leopoldovba helyezte át a vetőgép gyártását, valamint Szerbiában vásárolt üzemet. Az új üzem átadásán kaphattunk tájékoztatást arról, hogy a VOGEL & NOOT cégcsoport tagja lett a CTP/AGROMASH HOLDING-nak.



A CTP HOLDING-hoz való csatlakozás – a cég hagyományosan meglévő európai piaca mellett – lehetőséget biztosít az orosz piacon való VOGEL & NOOT jelenlét erősítésére, és ebben nagyon fontos szerepet kap a két magyarországi üzem, így az új törökszentmiklósi gyár is. Természetesen ezentúl a hazai mezőgépipar erősítésében, a hazai munkahelyteremtésben is fontos egy ilyen kapcsolatokkal rendelkező új gyár átadása.

 


 



Ezt támasztja alá Gazsi Zsoltnak, a VOGEL & NOOT magyarországi értékesítési vezetőjének a véleménye is: a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben a munkahelyek megtartása és új munkahelyek teremtése kiemelt fontossággal bír. A VOGEL & NOOT – a több, mint 15 éves magyarországi gyártói tapasztalata után – tavaly döntött úgy, hogy a környező országok helyett inkább hazánkban bővíti a gyártói kapacitását. A törökszentmiklósi gyárban mintegy 100 magyar munkatársunk dolgozik, így a mosonmagyaróvári üzemünkkel együtt már több, mint 300 hazai munkavállaló készíti a VOGEL & NOOT mezőgazdasági munkagépeket. Sőt, ez a szám a jelenlegi növekvő munkanélküliség mellett is az év eleje óta enyhén növekszik. Bízunk benne, hogy a jövőben minél több munkagép gyártását tudjuk Törökszentmiklósra hozni,ami szintén hozzájárul a munkahelyek növeléséhez, és így a hazai gazdaság élénkítéséhez. A munkavállalók száma mellett pedig kiemelendő, hogy a VOGEL & NOOT a legjelentősebb mezőgazdasági gépgyártó vállalkozás Magyarországon, aki nem csak részegységeket gyárt vagy szerel össze, hanem komplett gépeket gyárt, a tervezéstől kezdve, a különböző megmunkáláson át a hőkezelésig. Törökszentmiklóson egy teljesen új üzemben, csúcsminőségû munkagépek segítségével és magyar kollégák közremûködésével európai színvonalú gyártás folyik. Így a hazai gazdák számára adott a lehetőség, hogy válasszanak magyar terméket, hazai gyártótól.

 


 





Az új gyár bemutatását, illetve a VOGEL & NOOT cégcsoport nemzetközi és magyarországi jelentőségét taglaló előadásokat részletes álló- és szántóföldi gépbemutató követte. Az álló- és szántóföldi gépbemutató jól szemléltette, hogy a VOGEL & NOOT gépei a talajmûvelés, és az ahhoz közvetlenül kapcsolódó tápanyag-visszapótlás, növényvédelem, és kalászos gabona vetés teljes munkamûveleteit lefedi korszerû gépekkel. A hagyományos, forgatásos talajmûvelésben a – különböző munkaszélességû – váltvaforgató ekék a 2 ekefejestől a 12 ekefejes változatig szerepelnek a gyártói sorban. Korábban az idei AGRO + MASHEXPO Nemzetközi Mezőgazdasági és Mezőgép Kiállításon is elismerésben részesült Terra Dig talajlazító továbbra is az érdeklődés középpontjában van. Az újabban egyre népszerûbb forgatás nélküli talajmûvelés tekintetében is számos típust és konstrukciót vonultatott fel a cég, talán a Terra Cult, Terra Top szántóföldi kultivátorokat lehet kiemelni, valamint a Multi Quick gyorscsatlakozó keretet. A Master Disc 3,0–8,2 m munkaszélességgel és akár 10 mm-es lemezvastagságú tárcsákkal is készülhet. A Terra Disc rövid tárcsák és Alterra MS 3,0–4,0 m-es forgóboronák bővítették a választékot. A kombinátorok és könnyû szántóföldi kultivátorok közül is széles választékot láthattunk a gyári bemutatón. A talajelőkészítést megelőző mulcskészítő gépek Master Cut és Euro Cut 1,0–6,0 m munkaszélességû változatai is bemutatásra kerültek.



A vetőgépek közül a Super Drill mechanikus gabonavető gépek 3,0–4,0 m munkaszélességû függesztett és vontatott változatai széles felhasználói igényeket elégíthetnek ki, főleg ha figyelembe vesszük a cég Master Drill sorozatához tartozó központi magtartályos 2,5–3,0 max. 8,0 m munkaszélességû változatait.



A Master Spray függesztett 600–1500 liter tartálytérfogatú, valamint a 2800–4600 liter tartálytérfogatú és 18,0–30,0 m munkaszélességû szórókerettel rendelkező géppel záródott a gépbemutató.



Összefoglalva



Azt gondolhatjuk, hogy a VOGEL & NOOT cégcsoport új törökszentmiklósi gyárának átadásával az ország gazdasága új, korszerû gyárral gazdagodott, mely a bemutatott korszerû gyártmányaival hosszú távon is jelen lehet a hazai, az európai és ezentúl az orosz piacon is.



Dr. Kelemen Zsolt

A cikk szerzője: Dr. Kelemen Zsolt

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!