Sokak szerint újjáéledt a hazai mezõgépgyártás - Framest Kft.

Agro Napló
Jó eszközöket a magyar gazdák számára Sokak szerint- többek között a Framest Kft. aktív munkájának is köszönhetõen talán újjáéledt a hazai mezõgépgyártás. Az említett cégnél ugyanis sok eredeti magyar ötletet is megvalósítva alkották meg azokat a talajmûvelõ eszközöket, amelyek megmérettettek a piacon, és ott – hogy stílszerûek legyünk, hiszen mezõgazdaságról van szó – sikert aratva, keresik a gazdálkodók a cég termékeit: a magágy-készítõket, a talajlazítókat, a tárcsákat és a hengereket.  






 

Annak érdekében, hogy minél több érdeklődő szakember ismerhesse meg a Framest Kft. többéves fejlesztő munkáját és gépeit, a cég – amely Magyarország legfiatalabb mezőgazdasági munkagép-gyárának nevezi magát – szakmai napot rendezett partnerei számára szeptember 18-án, a vállalat székhelyén a borsod-abaúj-zempléni Harsányban. Itt a szakmai előadáson a résztvevők teljes körû áttekintést kaphattak a teljes termékpalettájáról és a gyár filozófiájáról.



A vendégeket Mester Barna és Nyárádi Attila társtulajdonosok köszöntötték. A tulajdonosok elsősorban a vevők bizalmát és a dolgozó kollégáik lelkiismeretes munkáját köszönték meg, ami a sikerek alapvető záloga. Távollétében ugyan, de kiemelték Harsányi Zsolt bátorítását, aki merte felvállalni e magyar termék forgalmazását, amivel egy eddig példa nélküli sikeres együttmûködés vette kezdetét. A Framest termékeinek kizárólagos forgalmazóját, az Axiál Kft-t Torgyik Attila a cég Kelet-magyarországi regionális igazgatója képviselte. Elmodta, hogy a közös bizalom, az egy akarat és a sok-sok kemény munka nem volt hiábavaló, az eladott több mint 500 gép is ezt igazolja. A bemutatóra meghívást kapott az Agro Napló is.



Az előadáson elhangzott: a Framest Kft. 2001-ben alakult, és kezdetben csak gépek vázait gyártotta alvállalkozóként. Öt éve, 2003-tól kezdte meg a saját munkagépek tervezését, fejlesztését, amelynek eredménye 4 év alatt 5 gépcsalád 21 tajának piacra juttatása lett.



A vállalkozás megalapításakor az alapvető cél Nyárádi Attila (képünkön) szerint az volt, hogy a beszállítói munka során a legjobb minőségben, határidőre dolgozzanak. Mint minden kis cégnél, a cégképviseleti és a gyártási tevékenységet egy személyben a mezőgazdasági gépészmérnök ügyvezető végezte el. Néhány hónap múlva, a rendelésállomány növekedésével párhuzamosan, a munkatársak számának növelése is napirendre került. Így a vállalat létszáma, ma már meghaladja a 70 főt. A dolgozók kiválasztásánál a szakmai ismeret mellet a legfontosabb az emberben lévő akarat és a jó munkára való törekvés volt a meghatározó. A 25%-ot elérő szellemi dolgozók között magasan kvalifikált, nagy tapasztalattal rendelkező mérnökök vannak.

Az első év néhány tízmilliós árbevétele folyamatosan növekedett, 2006-ban már elérta a 350 millió forintot.

A cég életében meghatározó fordulat volt, amikor 2003-ban a jelenlegi telepet megvásárolták, és Harsányba költöztek az addigi bérelt helyről.



A cégvezetés évtizedes tapasztalata és a piac jó felmérése elindította a Framest-et a saját termékek gyártásának irányba. Sok-sok meglátogatott üzemben, szántóföldön látottak, hallottak, sok kereskedői információ ötvözése finomította a fejlesztések irányvonalát. Így sikerült megalkotni ezeket a gépeket. A Framest nem csak egyszerûen gépeket gyárt. Olyan tudást, tapasztalatot akar közvetíteni a vevők felé, amellyel jobb minőségû, biztonságosabb és profitorientált talajmenedzsment érhető el a szántóföldeken. Ezt nehéz felvállalni, de a visszaérkező vélemények, tapasztalatok igazolják, hogy a fáradságos út nem hiábavaló.



Az üzemben a gyártás folyamatos minőség-ellenőrzés mellett, a nyugat-európai elvárásoknak megfelelő színvonalon történik, tehát a gépek önmagukban is jó minőséget képviselnek a munkájuk mellett – húzza alá Nyárádi Attila.

A cég a rugalmasságának köszönhetően gyorsan reagál a mezőgazdasági termelés külső tényezőinek változására, például az időjárás, a csapadékviszonyok és a termelési költségek alakulására. A termékek megfelelő marketinggel és erős háttértámogatással – szerviz- és alkatrészháttér biztosításával kerültek a piacra. A gépekben hordozott innováció jó termékpozícionálással párosult, ami azonnali keresletet eredményez – állítják a társtulajdonosok. A cég nem csak itthon sikeres, hanem külföldön is, mivel termékeit exportálja Romániába és Ukrajnába is.



Az előadást követően a vendégek testközelben, bemutató segítségével részletesen ismerhették meg a gépeket, az azokon végrehajtott fejlesztéseket. Kötetlen beszélgetés során cserélhettek gondolatokat egymással is.

A látottak-hallottak alapján az idelátogatók megtapasztalhatták a Framest Kft. szakmai elkötelezettségét és a fejlődés melletti elszántságát, ami az Axiál által biztosított jó kereskedői, szerviz és alkatrész háttérrel párosulva hosszú távú, megbízható partneri viszonyt alapozhat meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!