2024. május 3. péntek Tímea, Irma

Új rekord a Fendt eladásokban

Agro Napló
Egy évvel ezelõtt Wadenbrunnban a Fendt 21 új, csúcstechnikát képviselõ traktort mutatott be a 300-as szériától kezdve a 900-ig bezárólag.

Az igen pozitív piaci visszajelzések további fejlesztésekre ösztönözték a Fendt csapatot. Ezek az újdonságok, fejlesztési eredmények kerültek bemutatásra az idén október 10-én Marktoberdorfban az újságírók számára, melyekkel a nagyközönség az Agritechnica 2007 szakkiállításon találkozhatott először.

 

A bemutatott újdonságok

Fendt 300 Vario

A 95 és 125 LE közötti traktor a közepes méretû gazdaságok számára nyújtja egy csúcstechnikával felszerelt és legkorszerûbb gyártástechnológiával készült kompakt traktor előnyeit. Az Agritechnica kiállítást követően már valamennyi 300-as traktor választható lesz a Vario-TMS opcióval is. Aktív TMS üzemmódban az elektronika veszi át a motor és a hajtómû vezérlését, ezáltal jelentős mértékben nő az utazási komfort, és csökken az üzemanyag-felhasználás. További újdonság a megváltozott pótsúlyozási rendszer, mellyel talajmûvelésnél optimalizálhatjuk a vonóerőt, rakodásnál pedig tovább növelhetjük a traktor teljesítőképességét.



Fendt 400 Vario

Ahhoz, hogy a 115–155 LE közötti traktorok még jobban teljesíthessenek a vontatási munkában a hátsó függesztő-szerkezet vonóerejét 14%-kal, 74,5 kN-ra növelték. A 300-as sorozathoz hasonlóan a Fendt ezekhez a gépekhez is új pótsúlyozást ajánl. A keréksúlyok rögzítése most már itt is a jól ismert, és bevált 800-as, 900-as sorozatok csatlakozó rendszerével történik. A pótsúlyozási rendszer részeként újdonság az 1250 kg-os front pótsúly is.



Fendt 700/800 Vario

A 130 és 180 LE közötti traktorok 1998-as bemutatásuk óta a legsikeresebb, fokozatmentes hajtómûvel rendelkező traktorokká nőtték ki magukat.

A vegyes profilú traktorok gyakorlatilag valamennyi munkára – szállítás, szántóföld – tökéletesen használhatók, emellett megbízhatósági, mûszaki és üzemanyag-fogyasztási szempontból is a legjobb választást jelentik.

Szériafelszereltségük részét képezik a Variotronic technológia és a TMS csomag is. A sorozat gépeinél a teljesítőképesség további növelése érdekében a Fendt mérnökei itt is megújították a pótsúlyozási rendszert, ami az új hátsókeréksúlyt és megújult mellső pótsúlyt jelent.



Fendt 900 Vario

A 926-os Fendt 1995-ös premierje óta egyet jelent a legkorszerûbb és leginnovatívabb nagytraktorral. A 220–360 LE teljesítményû traktorok időtakarékos és költséghatékony megoldásokat nyújtanak mind a szántóföldön, mind a közúton. A széria idei legnagyobb újdonsága az automatikus kormányzott tengely reteszelés. A tandem vagy ikertengelyes pótkocsik kormányzott tengelye ezzel a rendszerrel meghatározott sebességnél és hátramenetnél automatikusan reteszelődik. Az opcióként kapható rendszer segítségével a vezető szükség esetén bármikor beavatkozhat. A teljes reteszelési folyamat természetesen a Vario-Terminálon követhető, illetve vezérelhető. Újdonság a Fendt biztonsági rendszere is, mely a „Key-Control” névre hallgat, s egyedi kulcsával garantálja a biztonságot a betörés és a jogosulatlan vezetővel szemben is. Ez egyébként a biztosítótársaságok által elsőként elfogadott ilyen rendszer.

Érdekesség, hogy a 2005-ben bemutatott „Blackbeauty” 936-os sikerén felbuzdulva és a növekvő egyedi igényeknek eleget téve 2008-tól a Fendt egy exkluzív „Design-Line” csomagot is kínál. A komplett csomag egy krómozott motorháztetőfejet, ötvözött acél kipufogót, Dieselross kormánykereket és speciális lakkozást foglal magába. A választható színek: fekete, fekete-piros, acélkék és fenyőzöld.

További újdonság valamennyi szériában (kivéve a 300-ast) az alsóbekötésû pótkocsik vonórendszere. Az ajánlatban szerepel egy gömbfejes vonószerkezet, egy erősített Piton-fix és egy alsóhúzó.

A traktorok között bemutatásra került még egy igazi újdonság, a 820 Vario Greentech is, mely egy gyárilag repceolaj-hajtásra kialakított traktor. A Deutz-cal közösen kifejlesztett traktor tartálytérfogatait 80%-os repceolaj-üzemre tervezték. A repceolaj alkalmazásával jelentősen csökkenthetők az üzemeltetési költségek és felhasználásával a környezeti terhelés is csökken.



További újdonságok

Fendt Cargo – az új homlokrakodó generáció. Tervezésénél döntő szempont volt, hogy tökéletes egységet alkosson a traktorral, mind mûszaki, mind pedig esztétikai értelemben. A multicsatlakozóval az összes elektromos és hidraulikus vezeték egy mozdulattal csatlakoztatható. A Tool-Lock szerszámrögzítés és az opcióként kapható lengéscsillapító még komfortosabb kezelést tesz lehetővé. Természetesen a munkaeszközök is széles választékban állnak rendelkezésre és pontosan illeszkednek a Cargohoz.

A traktorok mellett bemutatták a Fendt új szögletes nagybálázóját is. A 12130N típus által készített 1,2 × 1,3 m keresztmetszetû, s akár 2,7 m hosszú bálák tömörsége is nagyobb a korábbiaknál, s így jelentősen csökkenthetők a szállítási és tárolási költségek. A kötözőfejek tisztításáról a jövőben hidraulikus hajtású ventilátor gondoskodik. Egyedülálló az EasyFill zsinegszekrény, mely V alakú kialakításának köszönhetően megakadályozza, hogy a tekercsek haladás közben elcsússzanak.

A Fend traktorgyár az idei évben 13 400 db traktor eladásával újabb rekordot ért el.



Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Íme a 2021-es év traktorai!

Íme a 2021-es év traktorai!

Idén először teljesen az online térbe költözött az Év Traktora díjak átadása. A december 18-i eseményen a Massey Ferguson, a Valtra, a Fendt, és a CLA...

Belehúztak a Fendt mérnökei

Belehúztak a Fendt mérnökei

Mintegy 450 újságíró részvételével rendezte meg az AGCO/Fendt csoport az őszi sajtótájékoztatóját, amelyen több fontos bejelentést is tettek. Bemutatt...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!