Új rekord a Fendt eladásokban

Agro Napló
Egy évvel ezelõtt Wadenbrunnban a Fendt 21 új, csúcstechnikát képviselõ traktort mutatott be a 300-as szériától kezdve a 900-ig bezárólag.

Az igen pozitív piaci visszajelzések további fejlesztésekre ösztönözték a Fendt csapatot. Ezek az újdonságok, fejlesztési eredmények kerültek bemutatásra az idén október 10-én Marktoberdorfban az újságírók számára, melyekkel a nagyközönség az Agritechnica 2007 szakkiállításon találkozhatott először.

 

A bemutatott újdonságok

Fendt 300 Vario

A 95 és 125 LE közötti traktor a közepes méretû gazdaságok számára nyújtja egy csúcstechnikával felszerelt és legkorszerûbb gyártástechnológiával készült kompakt traktor előnyeit. Az Agritechnica kiállítást követően már valamennyi 300-as traktor választható lesz a Vario-TMS opcióval is. Aktív TMS üzemmódban az elektronika veszi át a motor és a hajtómû vezérlését, ezáltal jelentős mértékben nő az utazási komfort, és csökken az üzemanyag-felhasználás. További újdonság a megváltozott pótsúlyozási rendszer, mellyel talajmûvelésnél optimalizálhatjuk a vonóerőt, rakodásnál pedig tovább növelhetjük a traktor teljesítőképességét.



Fendt 400 Vario

Ahhoz, hogy a 115–155 LE közötti traktorok még jobban teljesíthessenek a vontatási munkában a hátsó függesztő-szerkezet vonóerejét 14%-kal, 74,5 kN-ra növelték. A 300-as sorozathoz hasonlóan a Fendt ezekhez a gépekhez is új pótsúlyozást ajánl. A keréksúlyok rögzítése most már itt is a jól ismert, és bevált 800-as, 900-as sorozatok csatlakozó rendszerével történik. A pótsúlyozási rendszer részeként újdonság az 1250 kg-os front pótsúly is.



Fendt 700/800 Vario

A 130 és 180 LE közötti traktorok 1998-as bemutatásuk óta a legsikeresebb, fokozatmentes hajtómûvel rendelkező traktorokká nőtték ki magukat.

A vegyes profilú traktorok gyakorlatilag valamennyi munkára – szállítás, szántóföld – tökéletesen használhatók, emellett megbízhatósági, mûszaki és üzemanyag-fogyasztási szempontból is a legjobb választást jelentik.

Szériafelszereltségük részét képezik a Variotronic technológia és a TMS csomag is. A sorozat gépeinél a teljesítőképesség további növelése érdekében a Fendt mérnökei itt is megújították a pótsúlyozási rendszert, ami az új hátsókeréksúlyt és megújult mellső pótsúlyt jelent.



Fendt 900 Vario

A 926-os Fendt 1995-ös premierje óta egyet jelent a legkorszerûbb és leginnovatívabb nagytraktorral. A 220–360 LE teljesítményû traktorok időtakarékos és költséghatékony megoldásokat nyújtanak mind a szántóföldön, mind a közúton. A széria idei legnagyobb újdonsága az automatikus kormányzott tengely reteszelés. A tandem vagy ikertengelyes pótkocsik kormányzott tengelye ezzel a rendszerrel meghatározott sebességnél és hátramenetnél automatikusan reteszelődik. Az opcióként kapható rendszer segítségével a vezető szükség esetén bármikor beavatkozhat. A teljes reteszelési folyamat természetesen a Vario-Terminálon követhető, illetve vezérelhető. Újdonság a Fendt biztonsági rendszere is, mely a „Key-Control” névre hallgat, s egyedi kulcsával garantálja a biztonságot a betörés és a jogosulatlan vezetővel szemben is. Ez egyébként a biztosítótársaságok által elsőként elfogadott ilyen rendszer.

Érdekesség, hogy a 2005-ben bemutatott „Blackbeauty” 936-os sikerén felbuzdulva és a növekvő egyedi igényeknek eleget téve 2008-tól a Fendt egy exkluzív „Design-Line” csomagot is kínál. A komplett csomag egy krómozott motorháztetőfejet, ötvözött acél kipufogót, Dieselross kormánykereket és speciális lakkozást foglal magába. A választható színek: fekete, fekete-piros, acélkék és fenyőzöld.

További újdonság valamennyi szériában (kivéve a 300-ast) az alsóbekötésû pótkocsik vonórendszere. Az ajánlatban szerepel egy gömbfejes vonószerkezet, egy erősített Piton-fix és egy alsóhúzó.

A traktorok között bemutatásra került még egy igazi újdonság, a 820 Vario Greentech is, mely egy gyárilag repceolaj-hajtásra kialakított traktor. A Deutz-cal közösen kifejlesztett traktor tartálytérfogatait 80%-os repceolaj-üzemre tervezték. A repceolaj alkalmazásával jelentősen csökkenthetők az üzemeltetési költségek és felhasználásával a környezeti terhelés is csökken.



További újdonságok

Fendt Cargo – az új homlokrakodó generáció. Tervezésénél döntő szempont volt, hogy tökéletes egységet alkosson a traktorral, mind mûszaki, mind pedig esztétikai értelemben. A multicsatlakozóval az összes elektromos és hidraulikus vezeték egy mozdulattal csatlakoztatható. A Tool-Lock szerszámrögzítés és az opcióként kapható lengéscsillapító még komfortosabb kezelést tesz lehetővé. Természetesen a munkaeszközök is széles választékban állnak rendelkezésre és pontosan illeszkednek a Cargohoz.

A traktorok mellett bemutatták a Fendt új szögletes nagybálázóját is. A 12130N típus által készített 1,2 × 1,3 m keresztmetszetû, s akár 2,7 m hosszú bálák tömörsége is nagyobb a korábbiaknál, s így jelentősen csökkenthetők a szállítási és tárolási költségek. A kötözőfejek tisztításáról a jövőben hidraulikus hajtású ventilátor gondoskodik. Egyedülálló az EasyFill zsinegszekrény, mely V alakú kialakításának köszönhetően megakadályozza, hogy a tekercsek haladás közben elcsússzanak.

A Fend traktorgyár az idei évben 13 400 db traktor eladásával újabb rekordot ért el.



Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Íme a 2021-es év traktorai!

Íme a 2021-es év traktorai!

Idén először teljesen az online térbe költözött az Év Traktora díjak átadása. A december 18-i eseményen a Massey Ferguson, a Valtra, a Fendt, és a CLA...

Belehúztak a Fendt mérnökei

Belehúztak a Fendt mérnökei

Mintegy 450 újságíró részvételével rendezte meg az AGCO/Fendt csoport az őszi sajtótájékoztatóját, amelyen több fontos bejelentést is tettek. Bemutatt...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?