2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Szemes termények roppantásos feltárással történõ tartósításának gépi technológiája

Agro Napló
A Murska gépcsalád berendezéseivel az üzemi adottságokhoz igazodva, megfelelõ teljesítmény mellett, biztonságosan elvégezhetõ a különbözõ termények roppantása és savval történõ kezelése.

A roppantás elvégezhető betakarítás után azonnal a szántóföldön vagy az állattartó telepen a falközi silótérben. A roppantási idő helyes megválasztásával (30–35% víztartalom) minimális tápanyagveszteség mellett, az állatok számára élettanilag ideálisabb szemcseméretû abraktakarmányt készíthetünk. Az így készült abraktakarmányok beltartalma a szárazanyag-tartalomra vetítve magasabb, mint a szárított gabonáké, minősége egész évben állandó. A magas aerob stabilitás miatt TMR-ben és keveréktakarmányban egyaránt felhasználható a tartósított termény. A tartósított terményeket falközi silóban, illetve fóliahengerben tárolhatjuk.



Napjainkban az energia és a termeléshez felhasznált alapanyagok árának emelkedése mellett minden gazdálkodó jól felfogott érdeke, hogy a megtermelt árualapot minél magasabb áron értékesítse az adott felvevőpiacon. Ha a felvásárlási árak tovább már nem növelhetőek, csak a termelési költségek csökkentésével tehetjük eredményesebbé gazdálkodásunkat.



Az abraktakarmányok – hazánk éghajlati adottságait figyelembe véve elsősorban a kukorica – költségtakarékos előállításának egyik lehetséges módja a savas kezeléssel egybekötött roppantásos feltárás és tartósítás. A gabonafélékben a tápanyag-bevándorlás fajtától függően 32–40%-os víztartalomnál befejeződik. A további érés folyamán a víztartalom folyamatos csökkenése mellett a magban levő tápanyag egy része átalakul és az állatok számára nehezebben felvehető formában raktározódik.



Az állattenyésztéssel is rendelkező üzemekben a roppantásos technológia bevezetésével a termelési költségek jelentősen csökkenthetőek. Az 1970-es években Magyarországon már folytak vizsgálatok a hazai alkalmazás vonatkozásában, elterjedését azonban a megfelelő gépi és egyéb technológiai elemek hiánya megakadályozta. Napjainkban ezek a tényezők nem jelenthetnek problémát, a gépi technológia a felhasználói igények eltérése alapján folyamatosan fejlődött és rétegződött. A rendelkezésre álló gépcsalád különböző berendezései 5–40 tonna/óra áteresztő képességgel megfelelő megoldást nyújtanak az egyéni gazdálkodóknak és a nagyüzemeknek egyaránt. A nagyobb áteresztő képességû vontatott gépek esetében eltérő gabonafélék egyidejû roppantása és összekeverése is elvégezhető (pl. nedves kukorica és szemesen tartósított vagy száraz gabona). A berendezések egész évben kihasználhatóak, mivel a kukorica egyszerre, kampányüzemben történő roppantása mellett a száraz termények roppantása is kiváló minőségben, a káros porfrakció képződése nélkül elvégezhető.

A berendezések általános specifikációja és kiegészítői:



•  Traktoros 3-pont csatlakozás illetve vonócsapos bekötés

•  Cserélhető hengerpár illetve ikerhengerpár egység

•  Fogaskerék hajtómû, központi kenés

•  Gumilapátos elevátor, melynek emelési magassága 3 m (bővíthető)

•  Hengerek mágneses védelme (kisebb gépeknél opciós tétel)

Választható kiegészítők:

•  Fogadógarat-bővítés a gép méretének megfelelő méretben

•  Erjesztő- és konzerválószer-adagoló átfolyásmérővel

•  Hengerpárkészlet gabonához

•  Elevátortoldat

•  Kardántengely



A roppantásos takarmány-előkészítés technológiai sorának két alapesete:

A szántóföldön történő roppantást az alacsonyabb hatékonyság miatt csak kisebb gazdálkodóknak javasoljuk, akik nem rendelkeznek rakodógéppel és megfelelő mennyiségû szállítóeszközzel.



A szemroppantás folyamán a termény víztartalma és a megfelelő gépi kiszolgálás mellett a hengerrésméretre kell ügyelni, amely minimálisan 0,3 mm méretre állítható. A hengerrésméret függ a roppantandó termény fajtájától, víztartalmától és az állatfajtól, amelynek előkészítjük a terményt. Szarvasmarhánál elegendő a szemek megsértése, míg sertés és baromfi esetén célszerû kisebb roppantási résméretet alkalmazni a jobb emészthetőség szempontjából. A víztartalom csökkenésével egyenes arányban csökken a gép áteresztőképessége és ugyanazon résméret nagyobb mértékben töri a szemeket, magasabb lesz a porfrakció aránya.



A hengerszékek meghajtása traktorral, TLT-n keresztül történik, a maximális üzemeltetési fordulatszám: 540 ford/perc. A meghajtásukhoz szükséges traktor teljesítményigénye 20–95 kW közötti a gép áteresztőképességétől függően.



Az FVM Mûszaki Intézete az elmúlt évben elvégezte a Murska 1400 S 2 × 2 roppantó hengerszék géptesztjét.



A géptesztek a Kazsoki Bos Frucht Szövetkezetnél lettek elvégezve búza és kukorica esetében egyaránt. A roppantógépet egy Fendt Farmer 309C traktorral hajtatták meg 540 ford/perc TLT és 1600 ford/perc motorfordulatszám mellett. Az egy tonna roppantott terményre eső üzemanyag-fogyasztás a búzánál 0,5 kg/tonna, a kukoricánál pedig 0,4 kg/tonna volt 27,8%, illetve 36,8% víztartalom mellett. A gép óránkénti teljesítménye búzánál 0,6 mm résméretnél 26,1 tonna/óra, kukoricánál pedig 0,3 mm résméretnél 29,5 tonna/óra volt.



A mérési adatokból megállapítható, hogy kedvező üzemanyag-fogyasztási adatok mellett magas óránkénti teljesítménnyel üzemeltethetőek a berendezések.



A hengerszék funkcionális vizsgálatának eredményei és tapasztalatai alapján a MURSKA 1400 S 2x2 gépet  üzemeltetők részére a következőket javasoljuk:



•  A nagyobb gépek teljesítményét 5–10 ezer tonna kapacitással tervezzék

• A gép meghajtásához megfelelő mûszaki állapotú,  1600–1800 ford/perc fordulatszámon üzemelő, minimum 60 kW teljesítményû traktort alkalmazzanak

• A hengerek résméretét az üzemeltető traktor teljesítményének és az elérendő anyagteljesítménynek, valamint a roppantott végtermék jellemzőinek megfelelően határozzák meg

• A fogadó és roppantó egység terhelésvédelme érdekében egyenletes és folyamatos kiszolgálásra törekedjenek

A cikkhez kapcsolódó FVMMI vizsgálat jegyzőkönyve, valamint a szakirodalmi háttér a szerzőnél megtalálható. 




A cikk szerzője: Palkó István

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!