Gépmustra - 2015. augusztus

Agro Napló
Altalajlazító függesztőművelNagy teljesítményű mulcsozóHatékonyabb APV vetőkombináció

Altalajlazító függesztőművel

A holland Imants cég az újszerű Culter-3.0 típusú, függesztett altalajlazítóval bővítette gyártmánysorát. A gép 3 méter széles gerendelyére 2–6 darab egyenesszárú lazítókés szerelhető szükség szerint. A traktorhoz közel helyezett új konstrukció különlegessége, hogy a vázszerkezete egy 3 tonna teherbírású 3-pont függesztőberendezést is magában foglal, amelyre különféle talajművelő eszközök (pl. tárcsás borona, grubber, ásógép) kapcsolhatók, így a lazítással egy menetben történhet a felszíni művelés is.


Az edzett, keményfémmel erősített acélkésekkel maximálisan 60 cm mélységig lehet dolgozni, amely során a kések a talajt megemelik, de nem keverik, ezért kisebb a vonóerőigény.

A hatkéses változat üzemeltetéséhez – munkamélységtől, talajminőségtől, talajállapottól függően – 145–295 kW (200–400 LE) teljesítményű erőgép szükséges.

Nagy teljesítményű mulcsozó

A dán Spearhead mezőgépgyár Multi Cut 430 típusjelű, új mulcskészítő gépét speciálisan az elhanyagolt gyepekre és az ugaron hagyott, gyomos földterületekre fejlesztették ki. A 4,3 m munkaszélességű, félig függesztett, robusztus berendezés három tagból áll, 1-1 rotorral szerelve. Mindhárom rotor közvetlen kardánhajtású, a kardántengelyek fordulatszáma 1000 1/min. A rotorokon 2 db erősített Multi Cut lengőkés található. A 80 m/s kerületi sebességgel forgó szárnyas kések nagy szívóhatást fejtenek ki, ezáltal intenzívebb a mulcskeverés. A rotorházak támasztókerekek segítségével jól követik a talajfelszínt. A szélső tagok +35 és -5 szögfok tartományban képesek függőleges irányban elmozdulni. A vágási magasság 10–400 mm között állítható. A gép saját tömege 1400 kg, üzemeltetéséhez 50–88 kW-os (70–120 LE-s) traktor elegendő. A szélső tagok hidraulikusan felhajthatók, így a gép szállítási szélessége 1,9 m körüli.


Hatékonyabb APV vetőkombináció

A speciális vetőberendezéseiről ismert osztrák APV vállalkozás újdonsága az MT2-M1 jelölésű, függesztett vetőgéptartó egység, amelyre a pneumatikus működésű, 120–800 liter tartálytérfogatú, 3–12 méter szélességben vetni képes PS vetőberendezés helyezhető el. Az 1,95 m széles, 300 kg tömegű vetőgéptartó egység a vetőberendezéssel együtt növeli az üzemeltető traktor adhéziós súlyát, ezáltal nagyobb vonóerő érhető el.


A vetőgéptartó egységhez kapcsolhatók a különböző munkagépek (tárcsák, hengerek stb.), így egy hatékony vetőgépkombináció állítható össze, elsősorban a másodvetésű köztesnövények (mustár, facélia stb.) aprómagjainak elvetésére. Az APV olyan megoldást is kínál, amelynél egyidejűleg műtrágya kijuttatása is lehetséges.

A cikk szerzője: Agro Napló

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!