Támogatással vagy anélkül – hogyan számoljon, aki fejlesztést tervez?

Agro Napló
A beruházások, fejlesztések kérdése állandó slágertéma az agrárvállalkozások körében. Ezt erősítik a különböző fejlesztési programok, a technológiai újdonságok, és a hatékonyság egyre nagyobb jelentősége. Mindezen szempontok természetesen az ágazatban tevékeny pénzintézetek számára is fontosak. A pénzügyi szektor szerepéről és felelősségéről Császi Róberttel, a hazai agrárfinanszírozásban meghatározó szerepet vállaló Budapest Bank vállalati értékesítési vezetőjével beszélgettünk.

A hazai agrárágazatok beruházási igénye kapcsán sok szempont és még több szám hangzik el. Hogyan látja a Budapest Bank ezt a kérdést?

A Budapest Bank a hazai élelmiszergazdaság egyik legnagyobb finanszírozója, így naprakész információkkal rendelkezünk az egyes területek helyzetével, kihívásaival kapcsolatban. Az egyes ágazatokat összefogó szakmai szervezetek felmérései alapján például az állattartó ágazatokban összesen nagyságrendileg 1000 milliárd forint beruházásra lenne szükség. Ez óriási összeg, amivel a rendelkezésre álló támogatási források és az ágazatok fejlesztési tartalékai nincsenek összhangban. A benyújtott pályázatok elbírálása a következő időszakban megtörténik. Sok cégnek, amely nem jut most forráshoz, újra kell gondolnia a fejlesztési lehetőségeit, mivel 2020-ig nagyobb volumenű új támogatási lehetőségekre nem számíthatnak.

Mit javasol a beruházást tervező vállalkozásoknak?

Egy beruházás relevanciáját nem az ahhoz biztosított támogatások teremtik meg. Kicsit sarkítva, azt a beruházást, amely támogatás nélkül nem térül meg, támogatással sem szabad megvalósítani. A támogatások – ideális esetben – csupán lerövidítik a beruházások megtérülési igényét, önmagukban azonban nem teremtik meg azok megalapozottságát. Számoljunk együtt: egy 8 év alatt megtérülő beruházás esetén egy 40%-os támogatás nagyságrendileg 3 és fél évvel rövidíti le a megtérülés idejét.Ha figyelembe vesszük a támogatási időszakokban jellemző áremelkedést, úgy ez az időszak tovább zsugorodik. Ennek a mintegy 3 évnek nem szabad perdöntőnek lennie egy támogatás megvalósítása során. Hosszú távú stratégiával, precíz tervezéssel és egy jó finanszírozási konstrukcióval a támogatások kieséséből adódó problémák áthidalhatók. A halogatás ebben az esetben tehát számszerűsíthető veszteséget jelent.

Milyen konkrét ajánlataik vannak ezen vállalkozások számára?

Az ágazat számára kiemelkedően fontos NHP várható kivezetésével a kedvezményes beruházási források jelentősen csökkennek. Azon túl, hogy erre készülve már kialakítottuk saját forrású,  fix kamatozású beruházási hiteleinket, több kedvező forgóeszköz finanszírozási lehetőséget is biztosítunk a támogatások előfinanszírozásától kezdve, a készletfinanszírozáson keresztül az idei év végéig külön is támogatott Agrár Széchenyi Kártyáig. Ezek segítségével a tevékenységhez szükséges likviditás bővíthető, és a rendelkezésre álló források is beruházásra fordíthatók. Bankunk agrárszakértői segítenek a szakmai és a pénzügyi tervezésben egyaránt. Tapasztalatunk alapján egyébként a beruházási támogatásban részesülő vállalkozások is növelik rövid lejáratú külső forrásaikat: a növekvő kapacitások mindezt megkövetelik.

Azt állítja tehát, hogy a beruházási támogatások után is van élet?

Mindenképpen. Azokkal, akik hosszú távra terveznek, és megalapozott stratégiával rendelkeznek, meg fogjuk találni a szükséges fejlesztési források előteremtésének lehetőségeit.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az agrárgarancia segíti a pályázókat

Az agrárgarancia segíti a pályázókat

Az agrárium beruházásainak ösztönzésére jelentős források állnak rendelkezésre, de a támogatásokat kiegészítő finanszírozás is kulcsszerepet játszik a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!