2024. május 7. kedd Gizella

Fúvókaválasztás a 2017-es idényre a Permetezes.hu ajánlásával

Agro Napló
A permetezőfúvókák kiválasztásakor tekintettel kell lennünk a felhasznált növényvédő szer hatásmechanizmusára, a termesztett- és gyomnövények fejlettségi állapotára, az időjárási körülményekre, illetve a permetezőgép tulajdonságaiból adódó lehetőségekre. Cikkünkben a már sokszor bizonyított, ügyfeleink által megelégedéssel használt típusok, illetve a még kevésbé ismert, de figyelemre méltó új modellek ajánlásait olvashatják. Tartsák szem előtt javaslatainkat a következő permetezési időszakban!

Szántóföldi permetezés

A preemergens gyomirtás során a legfontosabb szempont, hogy a vegyszer a legkevesebb párolgási és elsodródási veszteséggel jusson a talajra, ezért durva cseppképzésű fúvókát használjunk. Kínálatunkból a kerámia Geoline AD-IA sorozat sokat próbált modelljeit ajánljuk figyelmükbe. Posztemergens gyomirtásra a keverőkamrás, vagy légbeszívásos kompakt lapos sugaras fúvókákat ajánlunk. A korai poszt gyomirtások időszakában jelenlévő kisméretű, különösképpen egyszikű gyomok pontos fedésére a Geoline BD kerámiafúvókát javasoljuk. Óránkénti 10 kilométeres szélsebesség  vagy haladási sebesség felett a közepes permetcseppeket képző TeeJet AIXR modell alkalmazható hatékonyan.

 

Rovar- és gombaölő szerek permetezésére a dupla sugaras fúvókákat javasoljuk. Ezek használatával érhetjük el a növényállományban a legteljesebb fedést, a két irányból a növényre érkező permetsugaraknak köszönhetően. A TeeJet AITTJ60 durva cseppképzésű fúvókát felszívódó szerek permetezésére ajánljuk. A modell egyedülálló módon, nagy térfogatáramú – 08, 10, 15 – méretekben is elérhető, így nagy sebességű permetezésre szintén használhatjuk. Kontakt hatású szerek permetezésekor a közepes-finom cseppképzésű típusok alkalmazása célravezető, mert így tökéletesebb vegyszerborítást érünk el. Ebben a kategóriában kiemelkedő a kerámia Geoline AD.D típus. A dupla sugaras fúvókák körében fontos megemlítenünk a kalászosok gombaölő szeres védelmére tervezett TeeJet AI3070 modellt, amely a függőlegeshez viszonyítva a menetirány szerint 30°-ban, ellenkező irányban 70°-ban permetez. Ezt a fúvókát a szemeket is támadó fuzárium elleni védekezésre tervezték.

 

Ültetvénypermetezés

Az ültetvények növényvédelméhez a kerámia, üreges kúp szórásképű fúvókákat ajánljuk ügyfeleink figyelmébe, különös tekintettel a TeeJet TXR80 sorozatot.

A fúvóka 0,2–5,2 l/min térfogatáramig terjedő kijuttatási intervallumát 12 méret fedi le, ebből következően lehetőségünk adódik kompromisszumok nélkül kiválasztani az ültetvény és a permetezőgép tulajdonságainak leginkább megfelelő szórásteljesítményű változatot.

 

Folyékony műtrágya kijuttatás

A folyékony műtrágyák használata a tápanyagellátásban jelentős, kijuttatásuk permetezéstechnikai feladat. Az időjárási körülmények helyes megválasztása mellett alkalmazzuk az erre a célra kialakított fúvókákat a növény perzselésének megakadályozására. Újdonság a TeeJet SJ7-VR fúvóka, amely tömör folyadéksugarakat képez. A műtrágya perzselés nélkül lefolyik a levelekről és a növény gyökeréhez jut. A fúvóka belső kialakításából adódóan a nyomás függvényében változik a térfogatáram, így öt hagyományos fúvókát helyettesíthetünk használatával.

Ajánlásaink 10–15 °C levegő hőmérséklet, minimum 80% relatív páratartalom és maximum 10 km/h szél- és munkasebesség esetén irányadóak. Online áruházunk kínálatában a fúvókák mellett valamennyi, a korszerű kijuttatás-technikához szükséges alkatrész megvásárolható. Szakértő munkatársaink a honlapon lévő elérhetőségeken készséggel állnak rendelkezésére a választásban.

Katona András
Permetezes.hu

A cikk szerzője: Katona András

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!