A zöldtrágyázás a 21. századba lépett – és Te?

Agro Napló
A polírtiszta magágyak és sorközök korát éljük, miközben a zöldtrágyázásra úgy tekintünk, mint valami elavult gyakorlatra a '80-as évekből. Megmutatjuk, miért jársz rossz úton akkor, ha nem takarod a talajodat.

 Takarva él igazán a talaj

Az a felfogás, mely szerint a talaj akkor pihen, ha fekete ugarként hever alapvetően hibás. Erről a saját szemünkkel is meggyőződhetünk: a bevetetlenül hagyott területeket a természet igyekszik benépesíteni, megjelennek az árvakelések és gyomok. Mi lenne, ha mi döntenénk el, hogy a tábláinkon a pihentetett – haszonnövény nélküli – időszakokban milyen növények fejlődnek, és ezeket a gazdaságunk szolgálatába állítanánk?

 

Takarónövények = Modern zöldtrágyázás

Mi a különbség a zöldtrágya és a takarónövény között? Az itthon is ismert zöldtrágyázás a takarónövények egyik ága a négyből, ennek célja a talaj szerkezetének, szervesanyag-tartalmának és tápanyag-körforgásának javítása. A takarónövények másik három funkciója az erózióvédelem, a tömörödött rétegek fellazítása és a hasznos szervezeteknek nyújtott élőhely és táplálék. A takarónövény nem csupán „elpusztítása” után fejti ki a hatását, hanem már a tenyészideje alatt is hasznot hajt.

 

Mik a takarónövények előnyei?

A takarónövények lazítják a talajt, megszüntetik a tömörödöttséget és segítenek a lazultság hosszú távú fenntartásában.

A köztesnövények nemcsak a felszín feletti részeikkel, hanem jelentős gyökértömegükkel is hozzájárulnak a szervesanyag-tartalom növeléséhez.

A gyorsan növekedésnek induló takarónövények képesek meggátolni a gyomok fejlődését is: a nem kívánatos növények kevesebb fényhez, tápanyaghoz és vízhez jutnak.

A masszív gyökérzettel rendelkező takarónövények, mint például a retekfélék felveszik a talaj mélyebb rétegeiben elérhető tápanyagokat, és azokat egész télen keresztül tárolják.

 

Takarónövények, baktériumtrágya vagy szerves trágya?

A három technológiai elem nem zárja ki egymást, mi több, ezeket együtt használva fokozhatók a hatások: a szerves trágyából feltáródó tápanyagokat a takarónövények hatékonyan tudják hasznosítani, a mikrobiológiai készítményekkel oltott talajban a gyökérfolytonosságnak köszönhetően pedig egy megújuló talajélet alakul ki, amelyből a haszonnövények is profitálnak.

 

Miért a Démétér Biosystems keverékeit válaszd?

A Démétér Biosystems az egyetlen olyan magyar cég, amelynek fő profilja a hazai körülményekre kialakított takarónövény-keverékek összeállítása és forgalmazása. Mixeink titka a bevételarányosan legmagasabb kutatásra-fejlesztésre fordított összeg, valamint az, hogy nem csak faj- és fajtakísérleteket végzünk, hanem technológiai megoldásokon is dolgozunk. Amikor tőlünk szerzed be a takarónövény-vetőmagokat, akkor biztos lehetsz benne, hogy komplett talajmegújító technológia található a zsákban.

A cikk szerzője: Déméter Biosystems

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Készítsük fel talajainkat!

Készítsük fel talajainkat!

A fenntartható fejlődés két fontos alapeleme Magyarországon talajkészleteink észszerű hasznosítása, védelme, állagának megőrzése, sokoldalú funkciókép...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!